Beyond Data - K.F. Hein Stipendium

di 15 dec 2015Beyond Data - K.F. Hein Stipendium

Beyond Data - K.F. Hein Stipendium

Centraal Museum - Nieuw Utrecht Kamers
20 december 2015 - 13 maart 2016


Ontwerper Jeroen van Loon gaat op zoek naar de grenzen van het begrip data. Onder de titel ‘Beyond Data’ presenteert hij twee installaties in de Nieuw Utrecht Kamers: ‘Cellout.me’ en ‘An Internet’. In beide werken onderzoekt hij hoe de toekomstige digitale cultuur eruit zal zien.

Cellout.me onderzoekt de economische, artistieke en ethische gevolgen van het te koop stellen van een volledige menselijke DNA sequentie. Een praktijk die in de toekomst wellicht voor zal komen. De verkoop van DNA is de uiterste consequentie wanneer alles data is geworden, met als einddoel om zelfs de mens als data te verkopen.

De installatie An Internet (2015) laat de andere kant zien. An Internet bestaat uit een netwerk van glazen buizen geïnspireerd op de onderzeekabels die verspreid rondom de continenten het internet maken. Door de buizen worden door middel van rook binaire codes gepuft. De data zijn tijdelijk want de rook verdwijnt. Een anti-internet en een tegenpool van het globale, statische, eeuwige internet. Zal het internet uiteindelijk ook vergankelijk zijn?
De presentatie van ‘Beyond Data’ in de Nieuw Utrecht Kamers vindt plaats in het kader van het K.F. Hein Stipendium. In 2014 vroeg het K.F. Hein Fonds ontwerpers om in te schrijven op het K.F.Hein Stipendium met een voorstel in reactie op het thema ‘Utrecht in Vorm’. Jeroen van Loon won het stipendium met een voorstel waarin hij de tijdelijkheid van het internet onderzoekt. Met het stipendium wil het K.F.Hein Fonds een vormgever de kans geven om een jaar lang te werken naar een presentatie, waarbij ontwikkeling en onderzoek minstens zo belangrijk zijn als het artistieke resultaat.

Jeroen van Loon
Als ontwerper is Jeroen van Loon gefascineerd door de (non-) impact van digitale technologie binnen onze samenleving. In zijn werk documenteert en visualiseert hij digitale cultuur. Momenteel raakt hij meer en meer geïnspireerd door de toekomst. Hij voelt de drang om visionair werk te maken en de toekomst naar het heden te brengen. Directeur Edwin Jacobs zegt over Van Loon: “Jeroen van Loon is een heel interessante vormgever. Hij ontleedt het terrein van sociale media en geeft deze met hulp van de bijhorende conventionele techniek op een originele onconventionele manier vorm. Van Loon beweegt zich tussen theorie en beeld. Zijn platform is het openbare debat en de discussie.”

Nieuw Utrecht Kamers
In de twee Nieuw Utrecht Kamers zijn tentoonstellingen te zien van Utrechtse kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers. Om de twee jaar exposeert de winnaar van het K.F. Hein Stipendium in de kamers. In 2013 exposeerde Hans Laban, de eerste winnaar van het stipendium, onder de titel ‘We do have something in common’.

K.F.Hein Stipendium
In 2011 heeft het K.F. Hein Fonds het tweejaarlijks uit te reiken stipendium in het leven geroepen, dat afwisselend zal toekomen aan beeldend kunstenaars en vormgevers uit de provincie Utrecht. Het stipendium bestaat uit een bedrag van €20.000 en de mogelijkheid om te exposeren het Centraal Museum. Hiermee wil het fonds het kunstklimaat bevorderen en kunstenaars en vormgevers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren.

Klik hier voor meer informatie over het K.F. Hein Stipendium.

Fotografie: Jeroen van Loon

Ga terug naar nieuws overzicht