Domplein 9 en 10

za 1 nov 1997Domplein 9 en 10

Toerisme Utrecht en VVV

Domplein 9 en 10 zijn de eerste panden die het K.F. Hein Fonds Monumenten heeft verworven. De panden staan op de plaats waar vanaf de middeleeuwen de claustrale huizen van de kannuniken van het kapittel van Oud-Munster stonden.

Domplein 9
Het huidige Domplein 9 stamt echter uit 1909 en is ontworpen door architect Lambeek. Het pand was in de twintigste eeuw onder meer in gebruik als letterzetterij. Momenteel worden de twee bovenwoningen verhuurd aan particulieren.

Domplein 10
Domplein 10 is een ondiep zeventiende-eeuws huis van twee bouwlagen met een kelder. Het pand was eens het voorhuis van het claustrale huis daarachter. Dit huis werd echter in 1674 vernield als gevolg van de storm die ook het schip van de Domkerk deed instorten. Het huidige pand is lang in gebruik geweest als woonhuis. In 1965 werd het pand door de gemeente Utrecht gekocht. Verschillende welzijnsorganisaties hebben het in de jaren zestig en zeventig gebruikt, waarna het in 1975 werd gekraakt. In 1997 werd het pand samen met Domplein 10 verworven en gerestaureerd door het Bureau Op ten Noort-Blijdenstein (architect Theo van Wijk). Vanaf 1998 vestigde RonDom, Bezoekerscentrum voor Cultuurhistorie Utrecht zich in het pand. Momenteel is hier de Utrechtse VVV gevestigd.

www.bezoek-utrecht.nl

Ga terug naar nieuws overzicht