K.F. Hein kunstparticipatieproject onthuld

vr 2 sep 2016K.F. Hein kunstparticipatieproject onthuld

Op vrijdag 1 september onthulde fotograaf Hishaam Eldewieh samen met bewoners van Bartiméus, instituut voor blinden en slechtzienden, het kunstwerk ‘De fenomenale werkelijkheid’ dat hij samen met hen maakte voor het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. Tijdens een zonnige en feestelijke bijeenkomst was het kunstwerk voor het eerst te zien én te voelen.De fenomenale werkelijkheid
Hoe de wereld aan ons bewustzijn verschijnt, is afhankelijk van de informatie die wordt doorgegeven door onze zintuigen. Hoe anders is de betekenis van de dingen om ons heen als er geen of weinig visuele prikkels zijn? Is het fenomeen boom bijvoorbeeld wel hetzelfde voor iemand die de boom alleen heeft kunnen horen en voelen?
Het werk toont twee beschouwingen van één fenomeen. Het verschijnsel is vanuit de verschillende perspectieven, die van ziende en die van de visuele beperking, benaderd. Door deze benaderingen samen te brengen in één werk onderzoekt Hishaam de discrepantie van onze zintuiglijke waarneming en het ambivalente karakter van de wereld om ons heen.

Hishaam schreef twee blogs over het proces op onze website: blog 1 en blog 2.


Kunstparticipatieproject
Het K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor het kunstparticipatieproject. Met deze opdracht wordt een pas afgestudeerde gekoppeld aan een Utrechtse maatschappelijke instelling om met een participerende synergie een kunstwerk te realiseren. Het project heeft als doel een beginnend kunstenaar te ondersteunen in zijn verdere ontwikkeling.


Het werk is vanaf nu permanent te zien in de Historische Moestuin van Bartiméus Doorn, Driebergsestraatweg 44 in Doorn.

Fotograaf: Henk Tuinman
Ga terug naar nieuws overzicht