SPRING festival

vr 19 mei 2017SPRING festival
Van donderdag 18 t/m zaterdag 27 mei 2017 vindt de vijfde editie van SPRING plaats in de theaters van Utrecht maar ook op onverwachte plekken in de stad. Tien dagen lang laat SPRING je kennis maken met en raken door gedurfde hedendaagse theatermakers en choreografen uit dertien verschillende landen. Het programma van SPRING telt 18 voorstellingen waarvan maar liefst 16 voor het eerst te zien zijn in Nederland. Het K.F. Hein Fonds ondersteunt vier bijzondere producties.


Jordi Gali / Arrangement Provisoire – Maibaum
Nederlandse première

Jordi Gali blaast met zijn werk Maibaum nieuw leven in een oude traditie uit Midden- en Noord-Europa waarbij jonge mannen en vrouwen op een dorpsplein een meiboom opzetten en eromheen dansen. In Utrecht is Gali’s eigentijdse versie te zien waarbij hij en zijn groep dansers drie uur achter elkaar hard werken aan het bouwen van een schitterend sculptuur die bestaat uit een mast en honderden gekleurde touwen. Elke beweging tijdens het proces ligt vast in een zorgvuldige en stijlvolle choreografie. SPRING nodigt iedereen uit om naar de opbouw én het resultaat te komen kijken. Want bij het vallen van de duisternis onthult zich de uiteindelijke maar ook tijdelijke vorm: een prachtig verlichte Maibaum.
Vrijdag 19 & zaterdag 20 mei van 19.00 – 24.00 (doorlopend). Locatie: Neude, gratis toegang (geen ticket nodig)Bouchra Ouizguen / Compagnie O – Corbeaux
Nederlandse première

Als een zwerm kraaien zet een groep vrouwen – in het zwart gekleed en met witte hoofddoeken op – zich in beweging. Hun stemmen zwellen aan tot ze ontploffen in een vrouwelijke oerkreet. Ze schreeuwen het uit. Hun bewegingen zijn ritmisch en brengen je in vervoering. Samen zoeken ze naar een uiting van hun vrouwelijk bestaan.
Corbeaux is een extatische en hypnotiserende voorstelling waarmee de Marokkaanse choreograaf Bouchra Ouizguen essentiële en actuele vraagstukken rondom afkomst en relaties, identiteit en emancipatie en de zichtbaarheid van (moslim)vrouwen in de maatschappij maar ook op straat onder de loep neemt. Corbeaux in Utrecht is een co presentatie van SPRING en Dancing On The Edge. Deze versie brengt vrouwen uit Marrakesh en Nederland bij elkaar, van alle leeftijden en met diverse achtergronden.
Zaterdag 20 mei om 13.00 & 16.00 (40 min). Locatie Winkelcentrum Kanaleneiland, gratis toegang.
Zondag 21 mei om 13.00 & 16.00 (40 min). Locatie Stadhuisbrug, gratis toegang.Benjamin Vandewalle & Joann Durant – Hear
Nederlandse Première

In samenwerking met geluidskunstenaar Yoann Durant en een groep performers van o.a. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) creëert Benjamin Vandewalle een live soundscape die de suggestieve kracht van geluid onderzoekt. Als bezoeker van Hear word je geblinddoekt en samen met alle andere bezoekers verspreid over de ruimte opgesteld. De geluidschoreografie speelt zich rondom jou en de andere toeschouwers af. Je voelt bewegingen en ervaart geluiden. Je bent hier, in Hear, ginder en daar. De geluiden zijn altijd overal.
Na Inter-view – waarin je onverwachts oog in oog met een wildvreemde stond – en Birdwatching 4x4 – waarbij je ongemerkt dansers en voorbijgangers bespiedde – nodigt Vandewalle je nu uit voor een intieme luisterervaring die je zintuigen uitdaagt.
Vrijdag 19 mei om 19.00 & 21.00 uur (60 min). Locatie Gevangenis Wolvenplein
Zaterdag 20 & zondag 21 mei om 17.00 & 21.00 uur (60 min). Locatie Gevangenis WolvenpleinJulian Hetzel – Schuldfabrik
Nederlandse première
SPRING coproductie

Schuldfabrik is een performance-installatie waarbij je door verschillende ruimtes wordt geleid: een concept store, een zeepfabriek, een schoonheidssalon en een kamer vol biechtstoelen. De grondstof voor Julian Hetzel’s project is het begrip ‘schuld’, een term die zowel een morele als financiële lading kan hebben. Hetzel stelt voor om met schuld handel te drijven en daar een bedrijf mee op te bouwen.
Op een speelse, prikkelende en verrassende manier wijst Schuldfabrik je op de collectieve verplichting om te herdenken en het recht van het individu om te vergeten. De performance begint en eindigt in een glanzend geboende zeepwinkel. Kom kijken en was alles lekker van je af.
Donderdag 18 t/m zaterdag 27 mei van 14.00 – 20.00 (60 min: 6 personen per 10 min, laatste entree: 20.00). Locatie: Winkelcentrum Kanaleneiland
Ga terug naar nieuws overzicht