AxionContinu winnaar Stimuleringsprijs 2014

do 13 nov 2014Stimuleringsprijs

Mengelmoes

Op donderdag 13 november is de K.F.Hein Stimuleringsprijs 2014 uitgereikt aan AxionContinu voor het project Mengelmoes. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in Theater De Paardenkathedraal. In de zomer riep het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden maatschappelijke organisaties op om een project in te dienen waarmee de organisatie zich op bijzondere wijze onderscheidt in de zorg voor haar cliënten. Het prijzengeld bestaat uit een bedrag van €10.000,-. Drie organisaties werden genomineerd: Amerpoort met het project ‘Mediatheek Klikik', AxionContinu met het project ‘Mengelmoes’ en het Ubuntuhuis met het project ‘Armoede, mensenrechten en Ubuntu’.

AxionContinu realiseert in de tuin van De Ingelanden het project Mengelmoes met als doel dat bewoners actief en op hun eigen manier kunnen participeren in het dagelijkse leven. Aanleiding was een onderzoek, uitgevoerd door HKU studenten, onder de bewoners van het woonzorgcentrum in Leidsche Rijn. Een wens die leeft bij de bewoners is om net als vroeger te werken in de tuin en mensen met dezelfde interesse te ontmoeten. Het moestuinproject overtuigde de jury vanwege de mooie vorm van buurtparticipatie waarbij, naast ontmoeten en je thuis voelen in je buurt, ook aandacht is voor educatie, gezondheid en maatschappelijke betrokkenheid. Het sprak de jury aan dat de moestuin zoveel verschillende mensen en partijen bij elkaar brengt: bewoners van De Ingelanden, basisscholen en bewoners en bedrijven uit de wijk Terwijde Zuid-Oost. ‘Mengelmoes brengt heel wat teweeg in een gebied dat op sociaal vlak nog volop in ontwikkeling is’, aldus Prof. dr. P. Hooimeijer, voorzitter van de jury.

Met de K.F. Hein Stimuleringsprijs 2014 wil AxionContinu de moestuin uitbreiden naar een braakliggend terrein naast het woonzorgcentrum om zo nog meer aan de behoeften van verschillende doelgroepen tegemoet te kunnen komen. Hoewel het project al een goede basis heeft, ziet de jury de meerwaarde in van het voortzetten van de plannen met een uitbreiding van de tuin. Het is een wens om in de rolstoeltoegankelijke tuin een paar bijenvolken te laten wonen en meer basisscholen bij het project te betrekken om zo het educatieve karakter te versterken.
Ga terug naar nieuws overzicht