Stipendium - 2014 - Jeroen van Loon - Totempole

do 18 sep 2014Stipendium-Jeroen van Loon-Totempole

Ontwerper Jeroen van Loon is met zijn schetsontwerp ‘Totempole’ winnaar geworden van het K.F. Hein Stipendium 2014.

De creatie van een ontmoetingsplek die zowel digitaal als fysiek is, charmeerde de jury en paste het best bij het thema ‘Utrecht in vorm’. Voorzitter van het bestuur van het K.F. Heinfonds, mevrouw Annemijn Eschauzier, reikte vandaag in het Centraal Museum Utrecht de prijs van 20.000 euro aan Van Loon uit.

‘Totempole’ is een uit een boomstam gekerfde totempaal in de vorm van een WIFI antenne. De paal zal in de tuin van het Centraal Museum Utrecht komen en een gratis toegankelijk WIFI signaal uitzenden. Om de paal heen kunnen mensen zitten en internetten. Zo ontmoeten zij elkaar off- en online. Het geeft een positieve kijk op het vaak negatieve 'alone together'. ‘Totempole’ zal ook naar festivals in de provincie reizen.
Jeroen van Loon: “Totempaal draait om identiteit. ‘Het online zijn’ is tegenwoordig een fundamenteel onderdeel van onze identiteit. Wie niet online is, bestaat niet.” Met zijn ontwerp wil Van Loon aansluiten bij de ambitie van de gemeente Utrecht om een 'Free WIFI Utrecht' netwerk te openen en voorop te gaan in digitale ontwikkelingen.

De jury heeft alle inzendingen langs de meetlat van de uitgangspunten gelegd en getracht een winnaar aan te wijzen die voldoet aan alle condities van de opdracht. Een belangrijk criterium is dat het ontwerp iets moet toevoegen aan het sociale, economische of culturele klimaat van de provincie Utrecht. De jury besloot unaniem dat Jeroen van Loon met een prachtig, beeldend uitgewerkt voorstel is gekomen. De vragen hoe wij omgaan met de digitale wereld en hoe de moderne media ons gedrag beïnvloeden, zijn daarbij de uitgangspunten. Van Loon heeft een jaar de tijd om zijn ontwerp verder uit te werken.

Ga terug naar nieuws overzicht