K.F. Hein Fonds Monumenten in 2012
In 1996 werd ter uitbreiding van de activiteiten van het K.F. Hein Fonds de Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel monumenten en beeldbepalende panden in de regio Utrecht aan te kopen, te restaureren en bij voorkeur te verhuren aan instellingen die werkzaam zijn op de aandachtsgebieden van het K.F. Hein Fonds.
Voor alle panden zijn meerjaren-onderhoudsplannen opgesteld. De uitvoering van de plannen gebeurt door verschillende bedrijven, doorgaans uit het Utrechtse. Waar mogelijk maken wij gebruik van restauratiesubsidies. Monumentenwacht Utrecht controleert de panden regelmatig. De stichting wordt bijgestaan door een adviseur van de Utrechtse Maatschappij voor Stadsherstel.
Aankoop Paardenkathedraal
Na een aantal aankopen tussen 1996 en 2002 heeft de stichting heeft jarenlang niets aangekocht. Naar een enkel mogelijk interessant object is nog wel gekeken, maar dit leidde niet tot verwerving. In de zomer van 2012 kwam echter een bijzonder pand op onze weg: De Paardenkathedraal. Theatergezelschap De Utrechtse Spelen, in zwaar weer geraakt als gevolg van tegenvallende resultaten, zocht een koper voor het eigen theater. Het uitgangspunt van de stichting is verwerven van een beeldbepalend (nog te restaureren) pand én tegelijk een goed onderkomen bieden aan een organisatie die bij ons past leek hier honderd procent van toepassing. In november 2012 werd De Paardenkathedraal aangekocht.
De Paardenkathedraal - geschiedenis
Het markante gebouw aan de Veeartsenijstraat in Utrecht is rond 1904 ontworpen door Cornelis Hendrik Peters (1847-1932) voor de Rijks Veeartsenijschool. Peters is vooral bekend om zijn ontwerpen van postkantoren en overheidsgebouwen, met als hoogtepunt het hoofdpostkantoor in Amsterdam. In Utrecht is de Rijksmunt zijn meest in het oog springende gebouw.
Rond 1820 werd de Rijks Veeartsenijschool opgericht en het was daarmee het eerste opleidingsinstituut in Nederland voor dierenartsen. De school was gevestigd in Utrecht en kreeg gaandeweg een uitgebreid gebouwencomplex tot haar beschikking. In de gebouwen noordelijk vanaf de Biltstraat langs de Biltsche Grift op de voormalige buitenplaats en later katoenfabriek Gildestein werd onderwijs gegeven, en werden studenten én dieren gehuisvest.
Het merendeel van de gebouwen is in het eerste kwart van de 20e eeuw neergezet. Het gebouw van Peters was een manege waar paarden die moesten herstellen van een operatie konden revalideren. In het oeuvre van Peters was dit dus een echt buitenbeentje. Vanwege de karakteristieke gevel, rechthoekig in neogotische stijl, kreeg het gebouw de bijnaam 'De Paardenkathedraal'.
In 1925 werd de school opgewaardeerd tot faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In 1988 verhuisde de faculteit naar de Uithof, en moesten het gebouwencomplex worden herbestemd. De Paardenkathedraal was toen al niet meer als manege in gebruik. Zo bood het pand van 1954 tot 1972 onderdak aan U.S.R. Hippei, een subvereniging van studentenvereniging Veritas. Daarna fungeerde het tijdelijk als opslagplaats van proefschriften.
Na jarenlange verwaarlozing werd het gebouw in 1985 grondig opgeknapt met een forse subsidie van de Gemeente Utrecht en kreeg het een sociaal-culturele bestemming. Het duurde echter nog tot 1993 voordat theatergezelschap De Paardenkathedraal haar intrek nam.
In de omliggende voormalige éénpaardsstallen waren inmiddels woningen gebouwd. De bewoners moesten wennen aan een theater in hun omgeving. Met parkeerwachten en fietsenrekken probeerde men de ergste overlast voor de buurt te beperken. Men ontkwam echter niet aan een ingrijpende isolatie van het houten dak van het gebouw, want de geluidsoverlast bleek te groot. Op hetzelfde moment, 1995-1996, zijn er vloerverwarming en dubbel glas aangebracht , alsmede een nieuwe publieksingang en kleedruimten voor de acteurs. De manege is daarmee een écht locatietheater geworden.
Het authentieke karakter van het gebouw is altijd bewaard gebleven. Het gebouw bestaat nog steeds uit één grote ruimte met een zeer decoratief interieur: een perfecte plek voor de meest uiteenlopende theaterproducties.
…
K.F. Hein Fonds Monumenten in 2012
Overzicht van panden
Domplein 9/9 bis en 10 (1997);
Domplein 9 en 10 biedt huisvesting aan Toerisme Utrecht. 9 bis wordt
aan
particulieren verhuurd.
Architect: Bureau Op ten Noort-Blijdenstein.
Domplein 11 en 12 (Maartenshof, 1999);
deels commercieel en deels aan particulieren verhuurd. Het pleintje is verfraaid met het beeld 'Een plek om te delen' van de kunstenares Erica van Seeters.
Architect: Lugten Malschaert Architecten.
Sterrenwacht, Zonnenburg 1, 2 en 3 (2000);
Verhuurd aan Museum Sterrenwacht Sonnenborgh.
Architect: Architectenbureau Jaco D. de Visser.
Achter de Dom 14 (2000);
Hierin is onder andere Architectuurcentrum Aorta gevestigd.
Erasmuslaan 5 (2002);
Verhuurd aan het Centraal Museum Utrecht.
Ontworpen door Gerrit Rietveld.
Bestuur K.F. Hein Fonds Monumenten
Voorzitter
Ing. H.J. (Hendrik Jan) Jurriëns
Penningmeester
Ir. G.W. (Gijsbert) van Hoogevest
Lid
Mevrouw dr. A.M. (Ariane) de Ranitz