Samenwerken

Voor het Jaarbericht 2011 kozen wij het thema ‘samenwerking’. Een noodzakelijke oplossing in tijden van forse bezuinigingen, waar onze aanvragers op allerlei manieren naar zoeken. Wij denken graag mee, maar kunnen hun problemen helaas niet oplossen. In dit jaarbericht willen wij het nu eens niet over bezuinigingen hebben, of over crisis. Wij willen het hebben over samenwerken, of samenwerken, omdat het inspireert, meerwaarde creëert en gewoon leuk is.

Eerlijk gezegd werken wij niet zoveel samen. Met andere fondsen wisselen we natuurlijk ervaringen uit. We kennen bijdragen toe aan dezelfde doelen, of aan dezelfde personen, waardoor we samen dingen mogelijk maken. Gezamenlijke programma's waarop aanvragers kunnen intekenen, zoals collega's die wel kennen, hebben wij echter niet.

Met aanvragers werken we meestal ook niet direct samen. We houden altijd een zekere afstand, omdat wij onze handen vrij willen houden om telkens nieuwe afwegingen en keuzes te kunnen maken. Uiteraard zijn er organisaties die een aantal jaren achtereen op ons kunnen rekenen. Maar er komt altijd een moment waarop we ermee stoppen. Wij willen immers graag ook nieuwe aanvragers een kans geven. En ook wij kunnen het geld maar één keer uitgeven.

Toch is er één partij met wie wij wél samenwerken en dat is de Universiteit Utrecht (UU). Deze samenwerking is ontstaan in 2001 en had een hele praktische reden. Vanuit de grote en wijdvertakte Utrechtse instelling kwamen steeds meer aanvragen op ons af. Wij konden ze soms niet goed plaatsen en ook niet goed beoordelen. Er was behoefte aan een inhoudelijke check door een meer direct betrokken partij. Bovendien leek het ons aantrekkelijk als de stroom aan verzoeken enigszins zou worden gekanaliseerd. Daar over nadenkend ontstond het idee om aan het Universiteitsfonds (U-fonds) te vragen hier een rol in te gaan spelen.

“Toch is er één partij met wie wij wél samenwerken en dat is de Universiteit Utrecht (UU).”

Zo gezegd, zo gedaan. Sinds 2001 kunnen de aanvragen vanuit de UU voor het K.F. Hein Fonds worden ingediend bij het U-fonds. Het U-fonds maakt een voorselectie, bundelt de aanvragen en levert deze bij ons aan. Het bestuur van het K.F. Hein Fonds kiest vervolgens een aantal interessante projecten uit. Het U-fonds is hiermee een belangrijke partner voor ons geworden. We werken nu meer dan tien jaar samen en dit verloopt buitengewoon prettig. Een goede reden om in aansluiting op het drievoudige jubileum eens uitgebreid aandacht aan deze samenwerking te besteden.

De 84 universitaire projecten die wij op deze manier tot nu toe steunden kunt u op de website van het U-fonds terugvinden. Over de elf projecten die wij voor dit jaarbericht uitzochten kunt u hierna lezen. Aan het woord zijn de indieners van de voorstellen, doorgaans ook de projectleiders. Zij waren meestal heel gemakkelijk, maar soms heel moeilijk, terug te vinden. Zonder uitzondering was iedereen graag bereid om mee te werken, ook al zijn veel projecten allang afgelopen.

Ik zocht de mensen in principe op op hun werkplek. Zo kwam het dat ik op het ene moment in een kleine kamer in een noodgebouw was en op het andere moment in de deftige Nobelprijswinnaarszaal. Ik ging naar prettige werkkamers in de binnenstad van Utrecht én naar koude kelders op de Uithof, de depots van het universiteitsmuseum. Én ik maakte een wandeling door de Botanische Tuinen en mocht kostbare werken bewonderen in de kluizen van de universiteitsbibliotheek. Ik vond het fantastisch om op al deze plekken te komen, inderdaad, een ontdekkingsreis. Gaat u mee?

Lianne Peters
directeur