Kunstcommissie

Beyond
Data

Schilderijen, beelden, keramisch werk, tijdelijke installaties, toegepaste kunst en design: het K.F. Hein Fonds ondersteunt kunstenaars uit de provincie Utrecht en bouwt aan een eigen kunstcollectie. De Kunstcommissie adviseert het fonds bij kunstaankopen en -opdrachten. De commissieleden bezoeken ateliers, kopen werken aan en verstrekken opdrachten aan kunstenaars. Belangrijk onderdeel is de uitreiking van het K.F. Hein Kunststipendium.

Kansen voor Utrechtse kunstenaars

Het K.F. Hein Fonds reikt het stipendium sinds 2012 elke twee jaar uit aan een beeldend kunstenaar of vormgever uit de provincie Utrecht. Die ontvangt een bedrag van € 20.000 en mag exposeren in het Centraal Museum. Kunstenaars krijgen zo de kans om een jaar lang toe te werken naar een presentatie. Hun ontwikkeling en onderzoek zijn daarbij minstens zo belangrijk als het artistieke resultaat.

“De gevolgen van een wereld waarin alles data is geworden, zelfs menselijk DNA.”

In 2014 won ontwerper Jeroen van Loon het stipendium met zijn voorstel om de tijdelijkheid van het internet te onderzoeken. Onder de titel ‘Beyond Data’ presenteerde hij van 20 december 2015 tot 13 maart 2016 twee installaties in de Nieuw Utrecht Kamers van het Centraal Museum. In beide werken gaat Jeroen op zoek naar de grenzen van het begrip data. De installatie ‘Cellout.me’ laat de gevolgen zien van een wereld waarin alles data is geworden, zelfs menselijk DNA. In ‘An Internet’ verkent hij de andere kant: tijdelijke data die uiteindelijk in rook opgaan. Een installatie als tegenpool van het globale, statische, eeuwige internet.

  • Cellout.me (2015)
  • An Internet (2015)
  • An Internet (2015)

Wat deed de Kunstcommissie nog meer in 2015?