Skip Navigation Links

Genomineerden K.F. Hein Stipendium 2018

In januari opende de inschrijving voor de vierde editie van het K.F. Hein Stipendium. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht werden opgeroepen zich in te schrijven met een voorstel voor nieuw werk. Hieraan werd door 95 inzenders gehoor gegeven. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en van de diversiteit in disciplines, ervaring en voorstellen. De inzendingen vormden een mooie dwarsdoorsnede van het Utrechtse kunstenlandschap.

De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen bekeken of voorgesteld onderzoek niet alleen voor de eigen kunstpraktijk van de inzender van waarde was, maar ook onderscheidend zou zijn ten opzichte van wat er in het kunstenveld al gedaan is. Het bestaande oeuvre was van belang en ook is gekeken naar de ontwikkelmogelijkheden van de kunstenaar en de diepgang van het onderzoek.

Genomineerd

Vijf kunstenaars zijn genomineerd voor het stipendium. Hieronder de motivatie van de jury:

  • Bart Lunenburg - A Buildings Memory

Een jonge talentvolle fotograaf die architectuur betrekt in zijn werk. Hij is vorig jaar afgestudeerd van de HKU en maakt interessant multidisciplinair werk waar participatie een rol bij speelt. Interessant in zijn voorstel is hoe hij de stad betrekt in zijn onderzoek naar het slijten van architectuur. Mooie afgewogen vormkeuzes bij de inhoud.

  • Eva Spierenburg

Eva werkt met diverse media en weet daarmee een veelomvattend, herkenbaar eigen en consistente wereld te bouwen. Op inventieve wijze weet ze die wereld te creëren met heel lichamelijk werk. Haar prettig ambitieuze plan, waarin ze als volgende stap ook haar eigen lichaam in wil zetten als onderdeel van haar werk, spreekt de jury zeer aan als logische verdieping.

  • Jan Willem Deiman – Meer als een sneeuwvlok dan als de nek van een giraffe

Zijn werk is een voortdurend onderzoek dat zich vertaalt naar een presentatie die zowel speels als formeel oogt. Door in zijn voorgestelde onderzoek zijn eigen kind centraal te stellen maakt hij dat verrassend persoonlijk. Dat contrast tussen zijn eigen stijl en dit onderwerp spreekt de jury aan in het voorstel en maakt nieuwsgierig naar de presentatie.

  • Johan Rijpma - Interpolate

Sterk oeuvre met hypnotiserende werken. Zijn voorstel Interpolate is een consequente vervolgstap in zijn werk waarin hij de relatie met zijn omgeving en de kijker wil onderzoeken. De jury vindt zijn onderzoeksplan een sterk voorstel dat uitstekend past in lijn met zijn eerdere werk waarin het maakproces zelf zichtbaar zal worden voor een breed publiek.

  • Marjolijn de Wit – Pots are not people

Een interessante kunstenaar die opvalt door haar grote aandacht voor de uiteindelijke presentatievorm waar esthetiek en vraagstelling hand in hand gaan. Ze levert met een krachtig voorstel waarin zij de stad gaat verkennen waar zij onlangs naartoe verhuisde. Haar onderzoek naar de relatie tussen sociale identiteit en archeologische objecten, vindt de jury aansprekend. Ook het feit dat zij de collectie van het Centraal Museum betrekt in haar onderzoek en zo een relatie legt met de tentoonstellingsplek waardeert de jury.

Vervolg

De genomineerden zullen hun voorstel verder uitwerken en in september presenteren aan de jury. Op 20 september wordt de winnaar van het stipendium 2018 bekend gemaakt, waarna de kunstenaar een jaar de tijd heeft voor het onderzoek. In het najaar 2019 zal het werk getoond worden in het Centraal Museum.