Skip Navigation Links

Open oproep residency Botanische Tuinen Utrecht

Het K.F. Hein Fonds en de Botanische Tuinen Utrecht roepen kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht op zich aan te melden voor een residency bij de Botanische Tuinen Utrecht, op het Utrecht Science Park. De residency bestaat uit een werkperiode van augustus tot en met oktober 2021 in een werkruimte van de Botanische Tuinen Utrecht en een bedrag van € 5.000 (incl. btw) als honorarium en werkbudget. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines kunnen zich inschrijven.

Botanische Tuinen Utrecht

De Botanische Tuinen Utrecht zijn een levend museum met vele duizenden plantensoorten en evenzovele verhalen. De Tuinen zijn een locatie waar wetenschap en het grote publiek elkaar ontmoeten en elkaar waar mogelijk wederzijds stimuleren.

Residency en criteria

De residency is bedoeld voor een kunstenaar of vormgever die woont en/of werkt in de provincie Utrecht en zich wil verdiepen in de relatie tussen kunst, ecologie en duurzaamheid. De werkruimte staat gedurende augustus, september en oktober ter beschikking van de kunstenaar of vormgever. De kunstenaar of vormgever is vrij om in deze periode te onderzoeken en werken naar eigen inzicht in relatie tot de thematiek van de plek. Tijdens de werkperiode is er inhoudelijke begeleiding door de Botanische Tuinen Utrecht en artistieke begeleiding (in overleg) door de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds.

De kunstenaar of vormgever is bereid de dialoog aan te gaan met de Botanische Tuinen en de interactie aan te gaan met de bezoekers van de Botanische Tuinen Utrecht. De kunstenaar of vormgever stelt zijn/haar werkproces (deels) open voor een publiek. Dat zou (in overleg met de kunstenaar of vormgever) tweewekelijks kunnen gebeuren of in aansluiting op tuinactiviteiten zoals plantenmarkten, vriendendagen en jaarthema-evenementen. Ook bestaat de mogelijkheid om in overleg kleinschalig workshop(s) te organiseren die verband houden met het project waaraan de kunstenaar of vormgever werkt.  


Selectie

De selectiecommissie bestaat uit twee vertegenwoordigers van Botanische Tuinen Utrecht en twee leden van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds, te weten:
-                            Fenna van Charldorp-Hanraets
-                            Nick Meijdam
-                            Said Belhadj
-                            Marisa Rappard

Op basis van de inzendingen zal de jury drie kunstenaars en/of vormgevers uitnodigen voor een gesprek op 8 maart 2021. Na deze gesprekken wordt besloten welke kunstenaar of vormgever wordt uitgenodigd voor de residency.

Indienen

De indieningsdeadline is 15 februari 2021. Inzendingen worden per e-mail gestuurd aan hein@kfhein.nl en bestaan uit één pdf met daarin: een aanbiedingsbrief, volledige naam, adres en telefoonnummer van de inzender, een voorstel voor de thema’s die de inzender wil gaan onderzoeken (maximaal 1 A4), een curriculum vitae, een overzicht van recent werk (max. tien afbeeldingen). 

Corona-maatregelen

De planning van deze residency is afhankelijk van eventuele corona-maatregelen. We gaan er vanuit dat in het najaar de Botanische Tuinen weer toegankelijk zullen zijn voor het publiek. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het zijn dat de residencyperiode enige tijd zal worden uitgesteld.

Privacy

Wanneer iemand een inzending doet voor deze residency, dan geldt het Privacyreglement van het K.F. Hein Fonds. 

zicht op het fort in de botanische tuinen, in weelderige bloei in de zomer