Skip Navigation Links

SPRING is coming!

SPRING is coming! Tijdens de zevende editie van SPRING Performing Arts Festival is Utrecht 10 dagen lang hét podium voor uitdagende, hedendaagse internationale podiumkunsten. Experimenteel theater, gedurfde dans en uiteenlopende crossovers vormen een programma dat reflecteert op de wereld van vandaag. Van donderdag 16 t/m zaterdag 25 mei vindt SPRING plaats in verschillende theaters en de publieke ruimte in Utrecht. Twee voorstellingen van Utrechtse makers zijn niet te missen.

PERMANENT DESTRUCTION: The HM Concert – Naomi Velissariou | Theater Utrecht

“Good evening Holland!” PERMANENT DESTRUCTION is terug. Na The SK Concert van vorig jaar, presenteren theatermaker Naomi Velissariou en sounddesigner Joost Maaskant nu The HM Concert, een theatrale concertperformance gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller, met visuals van fotograaf en beeldend kunstenaar Jan Hoek. Het duo werd door de pers geroemd om de gewaagde combinatie van bijtende en schrijnende lyrics en een mix van dansbare, poppy melodieën en beukende beats.

In The HM Concert rekent PERMANENT DESTRUCTION af met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat blijven in die cultuur onzichtbaar, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. De performance laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn.

Te zien: 15, 17, 18, 21, 23 en 24 mei om 21:00 uur in Theater De Paardenkathedraal. Kaarten op de website van SPRING.

Ephemeral Data – Jeroen van Loon

De toekomst van het internet is vergankelijkheid. Het internet evolueert van een wereldwijde archiefmachine naar een wereldwijde performance-machine. Tijdelijke, unieke, lokale en vergankelijke content wordt de nieuwe status- quo. Jongeren zijn tegenwoordig al gewend aan deze verschuiving binnen de digitale cultuur.

Ephemeral Data is een tien dagen durende performance op de Neude die deze verschuiving visualiseert. In Ephemeral Data wordt zand, de grondstof voor glasvezelkabels, gebruikt om een enorme zandmandala in de vorm van een Google Maps afbeelding van de stad Utrecht te maken. Gedurende het festival werkt een groep performers beetje bij beetje, korrel voor korrel aan deze zandmandala. Op de laatste dag om 15:00 uur wissen performers de zandmandala weer helemaal uit. Het enige wat achterblijft is een berg zand.

Te zien: 16 t/m 25 mei doorlopend van 14:00 uur tot 22:00 uur op De Neude. Gratis toegankelijk.

zittende vrouw met hoofdtooi, kleurig gewaad, scepter en plateauzolen
PERMANENT DISTRUCTION: The HM Concert - Naomi Velissariou en Theater Utrecht

 

veelkleurige zandkorrels in een abstract patroon
Ephemeral Data - Jeroen van Loon