Skip Navigation Links

Utrecht 900 – Wij doen mee!

Juni 2022

Op 2 juni is Utrecht jarig en dat wordt groots gevierd met het thema “Stad zonder Muren”. Want dit jaar heeft Utrecht 900 jaar stadsrechten! Iedereen is uitgenodigd om mee te doen met dit bijzondere verjaardagsfeest. We hebben als Utrechters allemaal bijgedragen aan de stad. En samen maken we Utrecht nog mooier. Morgen, overmorgen – en over nog eens 900 jaar. Maar eerst vieren we feest. Wij lichten een paar activiteiten uit die wij vanuit ons fonds hebben gesteund:

Vanaf 2 juni verkrijgbaar: het kinderboek ‘De spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen’

Het kinderboek ‘De spoken van het Stadhuis, en andere Utrechtse verhalen’ is een bundel van 20 spannende verhalen van 20 Utrechtse schrijvers, bij 20 prominente plekken in Utrecht. Van de Domtoren tot Amelisweerd, en van Kanaleneiland tot het Rietveld Schröderhuis. De hoofdrolspelers zijn jonge en oudere Utrechters: dappere, maar ook supergewone stadsgenoten. 

‘De spoken van het stadhuis’ kost € 17,95 en is vanaf 2 juni te koop in boekwinkels, musea en de webwinkel van Oud-Utrecht. Met de opbrengst van het boek krijgen duizend Utrechtse kinderen die het thuis niet breed hebben een exemplaar van het boek. Er komt ook een uitgebreid educatief programma voor scholen, van biebfiets tot lesbrief, van schrijfworkshop tot Utrecht Time Machine.

Lees meer over het ontstaan van dit boek in dit artikel. 

13 juni t/m 11 september 2022: Fluid Future Waterpaviljoen

In de museumtuin van Centraal Museum is vanaf 13 juni een Waterpaviljoen te zien, gemaakt door beeldend kunstenaar Jonas Wijtenburg. Het project is gemaakt in opdracht van Fluid Future. Fluid Future legt een relatie tussen water en cultuur met als voornaamste doel het creëren van andere denkrichtingen en zichtbaarheid van het belang van het brede thema ‘water’. Het Waterpaviljoen is een zelfstandig en interactief beeldend werk waar bezoekers van het museum zich kunnen onderdompelen en waar zij de vraag ‘Wat is water’ kunnen onderzoeken. De verwondering van water staat hierin centraal: kijken, ruiken en ervaren. 

Het paviljoen is de plek voor het project Waterdragers van Sannah Belzer, een cultuureducatie project voor kinderen tussen 8-12 jaar, waarbij water uit verschillende wijken uit Utrecht naar het Waterpaviljoen is gebracht. Na afloop van de tentoonstelling bij het Centraal Museum zal het paviljoen doorreizen naar het terrein van de Metaal Kathedraal waar het nog tot eind oktober 2022 te bezoeken is. 

Lees meer over het project Waterdragers en het Waterpaviljoen

12, 18 en 19 juni in TivoliVredenburg: Stadsopera Trijn

In juni trilt Utrecht op haar grondvesten met vier uitvoeringen van de stadsopera Trijn over verzetsheldin Trijn van Leemput. Trijn vertelt de geschiedenis van een Utrechtse feministe, een gewone vrouw die het verschil maakte en zag dat de stad van iedereen was. De opera verbindt geschiedenis met het heden. Een nieuwe opera met eigentijdse taal en muziek, met Trijn als iconische hoofdpersoon. Een stadsopera waarin iedere Utrechter zich zal herkennen. Over een vrouw in verzet die nog altijd bewondering afdwingt. Met mooie en inspirerende muziek.

De productie van de opera is groots en Utrechts: naast het Klein OperaKoor spelen en zingen professionele solisten, de musici van het Utrechtsch Studenten Concert en nog vele anderen mee. In totaal ruim 200 uitvoerenden! Verenigingen en inwoners uit heel Utrecht slaan de handen ineen voor de uitvoeringen.

Lees meer over Stadsopera Trijn.

24 september t/m 5 november: ‘De Groate Utreg Kwis’

Op een bijzondere, speelse en aantrekkelijke manier geeft ‘De Groate Utreg Kwis’ aandacht aan 900 jaar Utrechtse geschiedenis. 
Tot en met 1 juli kunnen Utrechters zich aanmelden, individueel of in tweetallen. De organisatie van de quiz stelt hieruit 180 teams van 5 personen samen, die in 3 voorrondes op 10 plekken in de stad strijden om een plek in de finale op 5 november. Met ‘De Groate Utreg Kwis’ leren bewoners met elkaar en van elkaar, om uiteindelijk het Beste U900 Quizteam van Utrecht te worden!

Lees meer over ‘De Groate Utreg Kwis’

Kijk voor het volledige overzicht van alle Utrecht 900 activiteiten op de website van Ontdek Utrecht.

Omslagbeeld boek 'De spoken van het Stadhuis'

 

Campagnebeeld Stadsopera Trijn

 

Utrecht 900 - Wij doen mee