SPRING festival
Mei 2018
Op donderdag 17 mei opent het SPRING Festival in Utrecht. Op het programma staan vele bijzondere theater- en dansproducties, waarvan het K.F. Hein Fonds er vijf in het bijzonder ondersteunt.
The Collective Individual Exercises – Isaac Chong Wai
Nadenken over de toekomst. Dat is wat de performances van Isaac Chong Wai uit Hongkong je laten doen. Hij ontwerpt eenvoudige massachoreografieën in de publieke ruimte waaraan honderd mensen deelnemen. Wie vormen dat collectief? En wie zijn de individuen in een grote mensenmassa? Wat is persoonlijk en wat is publiek? Tijdens SPRING zijn drie verschillende performances van Chong Wai op drie pleinen in de stad te zien. Ideeën over gelijkenis, imitatie, geweld, tolerantie, gelijkheid en solidariteit botsen op elkaar. Pas op!
Think Much. Cry Much. – Rima Najdi
Een niemandsland in Utrecht. Voetafdrukken op de vloer. Vluchtelingen, grenspatrouilles, politiemannen, maatschappelijk werkers... Tijdens haar reizen door Europa ontmoette Rima Najdi mensen die grenzen bouwen, bewaken, afbakenen, oversteken, bevragen en bepalen. Uit die ontmoetingen en vele interviews maakte ze een hoorspel waarin ze ons lichaam in een grenslandschap plaatst. Het publiek luistert via koptelefoons en krijgt instructies om zich een weg te zoeken door dit niemandsland. Samen ondergaat het publiek een migratiechoreografie over het bouwen van grenzen.

We Should All Be Dreaming – Sonya Lindsfors & Maryan Abdulkarim
We Should All Be Dreaming nodigt ons uit om samen te dromen, onze angst, boosheid en haat te overwinnen, en ons een nieuwe toekomst voor te stellen. Choreograaf Sonya Lindfors en schrijver/ activist Maryan Abdulkarim geloven in de kracht van radicaal utopisch denken en vragen je te rebelleren. In een sessie op het snijvlak van een gechoreografeerde ontmoeting, performance en lezing, nodigen zij deelnemers uit om samen te komen, samen te luisteren en samen te dromen.
Walking the Line - Benjamin Vandewalle
Festivalfavoriet Benjamin Vandewalle neemt ons dit jaar weer mee de stad in. Nadat hij de toeschouwer recht in de ogen keek bij Inter-View (SPRING 2015), stuurt hij nu de blik van de kijkers. In een gechoreografeerde wandeling creëert hij een aantal tableaux vivants: soms banaal, dan weer onconventioneel. Je vertrekt als een groep individuen en transformeert gaandeweg tot één collectief lichaam. Elke keer anders en uniek wijst Vandewalles wandeling ons op onze houding en ons handelen in de publieke ruimte. Een fantastische ervaring die je anders naar de stad laat kijken.
.jpg)
EVER-ONE – Willi Dorner
Revuedanseressen op straat in Kanaleneiland? Een groep meisjes en jongens die heen en weer dansen tussen flatgebouw en winkelcentrum? De Oostenrijkse choreograaf Willi Dorner heeft zo zijn redenen. Hij trekt een parallel tussen het heden en de jaren '20 van de vorige eeuw, een decennium van razendsnelle ontwikkelingen die plaats konden vinden dankzij standaardisering en serieproductie, wat het startpunt vormde voor het moderne stadsleven. De dans uit de jaren '20 weerspiegelt die ontwikkelingen, met zwierige revuedans en groepen meisjes die synchroon en in formatie dansen. Dorner plaatst dit schouwspel in de stad van vandaag. Door zijn publiek mee te nemen op een rondgang door Kanaleneiland reflecteert hij met zijn 'naïeve' dans op onze razendsnelle tijd.
.jpg)
.jpg)
Voor kaartverkoop ga naar: www.springutrecht.nl