Skip Navigation Links

Verborgen tuinen bezoeken op Open Tuinendag Utrecht 2 juli

Juni 2022

Op zaterdag 2 juli vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats en openen meer dan vijftig particuliere tuinen hun poorten voor het publiek. Het wordt stralend weer, een goede reden om de prachtige stadstuinen in Utrecht te ontdekken tijdens Open Tuinendag 2022. Onze tuin doet dit jaar niet mee, maar een bijzondere tuin van een van onze monumenten wel: de nieuwe museumtuin van Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht!

Bijzondere tuinen openen hun poorten voor publiek

Verborgen achter gevels en poorten in en rond de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle tuinen zijn uniek en bieden een verrassende blik op de omringende bebouwing. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om te genieten van deze bijzondere tuinen, die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproutes. Net als vorig jaar zijn er drie routes uitgezet langs de tuinen om de bezoekersstroom in nog betere banen te leiden. Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en verkrijgbaar bij de VVV Utrecht, Domplein 9 of te koop via de webshop van de VVV: www.utrecht-winkel.nl

Nieuwe tuinen, verschillende activiteiten  

Onder de circa vijftig tuinen zijn er enkele die voor de eerste keer meedoen. Een daarvan is die van Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh. Deze tuin op bastion Zonnenburg is na een ingrijpende herinrichting voor het eerst voor het publiek geopend. https://kfhein.nl/nieuws/utrecht-heeft-er-een-nieuwe-museumtuin-bij 
Nieuw is ook de tuin achter Maliebaan 10, de woning van oud-burgemeester Reiger.

Daarnaast zijn er tuinen die nog maar één keer eerder hebben deelgenomen, zoals de tuin achter Nieuwegracht 68, een grote ommuurde stadstuin met moerbeien, bronzen beelden van Jits Bakker en Amiran Djanasvili, een groentekas, maar ook sporen van een oude stalhouderij.

De Open Tuinendag wordt dit jaar weer opgeluisterd door verschillende activiteiten, zoals muziekoptredens en exposities, en door mini-lezingen over 'de gezonde stad' in het Centraal Museum en 'de historie van de Hortus' in Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh.  

Informatie

Actuele informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl. Volg de Tuinendag ook op Twitter @OpenTuinUtrecht, Facebook www.facebook/opentuinendagutrecht.nl en Instagram @OpentuinendagUtrecht.

Foto: tuin aan Kromme Nieuwegracht 10 gemaakt door Anne Hamers