kfHein,stichting Jaarbericht — 2012

Inhoud

K.F. Hein Kunstcommissie 
in 2012

In 2012 heeft de K.F.Hein Stichting geen nieuw werk aangekocht. Desondanks heeft de commissie op andere en nieuwe manieren getracht het kunstbeleid van de stichting vorm te geven. De belangrijkste reden waarom er geen werk is aangekocht is een praktische: het pand aan de Maliesingel biedt nauwelijks ruimte meer voor (grote) werken. In de toekomst wil de commissie daarom buiten het pand en in samenwerking met derden kunstprojecten initiëren en stimuleren.

Nissenproject

Wat bleef was het 'Nissenproject'. Jaarlijks wordt een kunstenaar gevraagd om twee nissen in de hal van het pand en in de directiekamer te vullen. Na Halina Zalewska was het de beurt aan Elaine Vis. Zij ontwierp twee werken die de structuren en waarden van de K.F.Hein Stichting verbeeldden. Saillant detail is dat één van de werken geheel uit oma-onderbroeken bestond.

K.F.Hein Kunststipendium

2012 was vooral het jaar van het eerste K.F.Hein Kunststipendium. In het voorjaar konden Utrechtse beeldend kunstenaars met een voorstel reageren op het thema 'The Art of Making Peace', gekoppeld aan de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Uit de 55 inzendingen werden vijf kunstenaars genomineerd: Melody Deldjou Fard (1979), Jasper Hagenaar (1977), Anna van Suchtelen (1961), Mieke van den Hoeven (1955) en Hans Laban (1953). Tijdens een bijeenkomst op 20 september in het Centraal Museum maakte de voorzitter van de stichting, Annemijn Eschauzier, Hans Laban als de winnaar bekend.

Laban stelde voor via zijn netwerk foto's van familie- en vriendengroepen, portretten van mensen uit de verschillende windstreken van de aarde, met een eigen verhaal, levensloop en misschien wel een boodschap te verzamelen. Vervolgens zou hij in zijn prenten deze verschillende families of vriendengroepen met elkaar laten communiceren, en "ze op groot formaat papier er toe brengen aandacht te schenken aan de ander. Ik wil 'gesprekken' tot stand laten komen, die zichtbaar worden", aldus Laban.

Artistiek gezien leveren de in lagen en verschillende inktkleuren opgebouwde prenten een nieuw, intrigerend en krachtig beeld, dat tevens in een museale tentoonstelling voor verschillende generaties museumpubliek zeer toegankelijk, inspirerend en begrijpelijk kan zijn.

De jury was unaniem in haar oordeel en omschreef de inzending 'We do have something in common' van Hans Laban als een stevig werk zowel wat inhoud als uitvoering betreft. In het werk is zowel de traditionele vakman te herkennen, die Laban als grafisch kunstenaar is, als een zeer eigentijds gebruiker van moderne technologieën op het terrein van druktechnieken en communicatie.

Hans Laban ontving het stipendium van € 20.000,-- én de opdracht om zijn voorstel uit te werken tot een expositie in het Centraal Museum in 2013.

 

Jury K.F.Hein Kunststipendium

Voorzitter

Mevrouw drs. S.A. (Suzanna) de Sitter

Leden

Mevrouw P. (Patricia) Deiters
De heer J. (Jeroen) Hermkens
Drs. C. (Cees) van Eijk

Extern lid

Drs. E. (Edwin) Jacobs

 

K.F.Hein Kunstparticipatieproject

In 2011 werd al een samenwerking met de weekendschool Cemin gestart. Doel was om een jonge Utrechtse kunstenaar de kans te geven om samen met de leerlingen van de weekendschool tot werk te komen dat ook in de school op Kanaleneiland zou komen te hangen. Kunstenares Charlotte Wagenmaker werd letterlijk van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht gehaald. Ze imponeerde de kunstcommissie met haar eindexamenwerk en met haar interesse voor verschillende culturen.

Voor het project liet ze zich inspireren door ouderwetse wandtapijten die voornamelijk binnen de Islamitische cultuur werden gebruikt als decoratie aan de muur. Met de kinderen heeft ze nieuwe wandtapijten gemaakt. Allereerst maakten de kinderen ontwerpen, aan de hand van het thema 'Jouw toekomst in beeld'. Door een lasertechniek toe te passen was het mogelijk om de ontwerpen op verschillende manieren uit te werken en te herhalen. Door de kinderen het kleurgebruik zelf te laten samen stellen en hun eigen vormen te laten ontwerpen ontstonden er nieuwe mogelijkheden voor het maken van tapijten. Tijdens een informele bijeenkomst op 29 april werden de tapijten in de hal van de weekendschool gepresenteerd.
Het succes van het project deed de commissie vrijwel onmiddellijk besluiten het project in 2013 te zullen herhalen, met een andere instelling en een andere kunstenaar.

Kunstcommissie

Voorzitter

Mevrouw drs. A.S. (Suzanna) de Sitter

Leden

Mevrouw P. (Patricia) Deiters
Drs. C. (Cees) van Eijk (in 2012 toegetreden)
De heer J. (Jeroen) Hermkens

Lees verder: K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden in 2012