Skip Navigation Links

Uli Kürner, Anna van Suchtelen en Carien Vugts in het tuinatelier

Oktober 2018

Oktober 2018

inds 1 augustus werken Carien Vugts, Anna van Suchtelen en Uli Kürner samen in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Hun samenwerkingsproject onder de titel Spiegeltuin, is een onderzoek naar de tuin (en de vijver) van het K.F. Hein Fonds, door elke kunstenaar vanuit de eigen discipline. Drie vragen aan Anna, Uli en Carien.

Waar werken jullie aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Onze samenwerking hebben we Spiegeltuin genoemd. Zoals we eerder deden met ons project just like a bright silvery mist, spelen we ook hier in op dat wat aan de andere kant van een fysieke locatie te vinden is. Carien bestudeert de structuren en vormen van de plek, Anna gebruikt de vijver als researchlab en Uli richt zich op de soundscapes van onze tijdelijke biotoop. Alle drie houden we ons bezig met het spiegelen van de buiten- en binnenruimte van ons onderzoeksterrein: de tuin van het K.F. Hein Fonds en het atelier in de tuin. Dit spiegelen – via bijvoorbeeld een woord, plattegrond, geluid of wateroppervlak – zal tot uitdrukking komen in zowel ons eigen werk als in reactie op elkaar. Carien: Jouw tuin is mijn tuin. Uli: Ik gebruik de tuin als muziekinstrument. Anna: Vanuit de woorden ‘plek’ en ‘kelp’ richt ik me monomaan op de algen in de vijver.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Voor ons alle drie is het nieuw om met anderen een atelierruimte te delen, normaal gesproken werken we alleen. We pendelen nu regelmatig op-en-neer tussen ons eigen atelier elders in de stad en het tuinatelier: het werken met z’n drieën heeft een andere dynamiek en soms is het noodzakelijk om je voor je werk terug te trekken op je eigen plek.
Het is een bijzondere en positieve ervaring om tijdelijk los te zijn van het reguliere kluizenaarschap.

Carien: ‘De tuin zelf levert in deze zomermaanden een extra werkruimte op.’ Uli: ‘Ik heb het gevoel dat ik op deze plek met vakantie ben.’ Anna: ‘Ik ben aan het latten, en dit is nu mijn zomerse buitenplek.’

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen jullie werk zien?
Er is een korte documentaire gemaakt waarin wij geïnterviewd worden over onze vorige samenwerking just like a bright silvery mist bij Dapiran Art Project Space. Bekijk de documentaire hier. Ook over onze huidige samenwerking wordt momenteel een film gemaakt. We zullen onze werkperiode bij het K.F. Hein Fonds afsluiten met een presentatiemiddag op 30 oktober, de film die het werkproces momenteel vastlegt zal dan ook vertoond worden.

Zie voor verdere informatie onze sites: www.carienvugts.nl, www.ulikurner.nl en www.annavansuchtelen.kunstinzicht.nl, daarnaast is er van Anna werk te zien bij Kunstliefde in de tentoonstelling Sonar van 20 oktober tot en met 18 november.

Over het project Spiegeltuin is een film gemaakt. Deze is hier te zien:

Fotografie: Juri Hiensch.

Anna van Suchtelen, Uli Kürner en Carien Vugts gezien door het raam van het tuinatelier

Uli Kürner, Anna van Suchtelen en Carien Vugts in de tuin