Inspiratie
Het K.F. Hein Fonds steunt mensen en initiatieven die de provincie Utrecht mooier en sterker maken. Bijzondere projecten en verhalen lichten we hieronder uit:
Het K.F. Hein Fonds steunt mensen en initiatieven die de provincie Utrecht mooier en sterker maken. Bijzondere projecten en verhalen lichten we hieronder uit:
Van 1 november tot 1 februari werkt Marjet Visscher (1979) in het Tuinatelier, zij schildert in olieverf en maakt grafisch werk: etsen, litho’s en houtsnedes. Vier vragen aan Marjet.
Lees meer over Kom je (ver)dwalen in ons Tuinatelier?We kijken terug op een jaar vol mooie en krachtige projecten in de provincie Utrecht.
Lokale betrokkenheid is, in deze tijd waarin veel onzeker is, belangrijker dan ooit. De uitdagingen van nu vragen...
Heleen Mineur wint het K.F. Hein Stipendium 2024. Uit vijf genomineerden koos de jury de Utrechtse kunstenaar als winnaar door haar indrukwekkende onderzoeksvoorstel over de historie en beeldvorming van mensen met een bipolaire stoornis.
Lees meer over Heleen Mineur wint het K.F. Hein Stipendium 2024In Amersfoort houden verschillende organisaties de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude stad in leven. In de historische binnenstad vind je onder andere de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en Hofje De Armen de Poth. Het K.F. Hein Fonds heeft beide stichtingen in Amersfoort ondersteund.
Lees meer over Erfgoedbehoud in historisch AmersfoortHet boek ‘Wat in stenen wordt bewaard’ brengt 5 bijzondere Utrechtse bouwwerken samen, het trotse bezit van het K.F. Hein Fonds Monumenten. Ter gelegenheid van het 5e jubileum van ons monumentenfonds vroegen wij 5 Utrechtse schrijvers en 5 Utrechtse illustratoren zich te laten inspireren door deze gebouwen.
Lees meer over Boekpresentatie: 'Wat in stenen wordt bewaard'Van 1 augustus tot 1 november werkte fotograaf Isabelle Zumbrink in het tuinatelier en onderzocht in haar fotografische project ‘Reach beyond my skin’ de verbintenis tussen haar lichaam, de natuur en (zelf)reflectie. Vier vragen aan Isabelle.
Lees meer over Isabelle Zumbrink in het TuinatelierVan 1 mei tot 1 augustus werkt beeldhouwer/ontwerper Jolanda Drukker Murray in het tuinatelier en onderzoekt tijdens deze periode tot welke temperatuur klei in combinatie met textiel gestookt kan worden zonder te verbranden. Vier vragen aan Jolanda.
Lees meer over Jolanda Drukker Murray in het TuinatelierIn januari opende de inschrijving voor de zevende editie van het K.F. Hein Stipendium. Uit de 61 inzendingen zijn vijf kunstenaars genomineerd voor het stipendium. Zij kregen de kans hun onderzoeksidee verder uit te werken en te verdiepen. Op 7 oktober zal bekend worden gemaakt wie van hen het stipendium wint.
Lees meer over Genomineerden K.F. Hein Stipendium 2024Van 1 februari tot 1 mei werkt schrijver en dichter Floor Tinga in ons Tuinatelier aan de Maliesingel.
Lees meer over Floor Tinga in het TuinatelierVan 1 november tot 1 januari werkt zelfstandig audio- en filmmaker Marcia Sandee in ons Tuinatelier aan de Maliesingel.
Lees meer over Marcia Sandee in het TuinatelierHet bestuur van het K.F. Hein Fonds heeft Anna Kesler benoemd tot nieuwe directeur. Zij volgt Quinten Peelen op die tot 1 februari 2024 directeur van het fonds is. Anna Kesler was de afgelopen vijf jaar als MT-lid verbonden aan het Centraal Museum Utrecht, waar ze als hoofd development en filantropie verantwoordelijk was voor de fondsenwerving van het museum. Zij begint op 1 maart 2024.
Lees meer over Anna Kesler nieuwe directeur van het K.F. Hein FondsDe afgelopen maanden werkte de Iers-Utrechtse kunstenaar Denise Kehoe in Het Groene Huis in Amersfoort. Op deze plek, middenin het groen, verdiepte zij zich in de relatie tussen kunst, ecologie en duurzaamheid. Onlangs sloot ze haar residentie af. In dit interview blikt Denise blikt terug op deze periode.
Lees meer over Denise Kehoe blikt terug op haar residentie bij Het Groene HuisVan 1 augustus tot 1 november werkt illustrator, artdirector, muzikant én ontwerper Bob Mollema in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Bob maakt kleurrijk werk, beïnvloed door verschillende beeldculturen rondom undergroundmuziek en strips, maar ook door mythologie en kunst in het algemeen. Vier vragen aan Bob.
Lees meer over Bob Mollema in het TuinatelierDe Utrechtse beeldend kunstenaar en vormgever Cyanne van den Houten (zij/diens) won in september het K.F. Hein Stipendium 2022 met diens onderzoeksvoorstel WLAN PRAXIS. De prijs stelt hen in staat om het onderzoeksvoorstel uit te werken én te exposeren bij Centraal Museum. Samen met Art Forever gingen we in december op bezoek in diens studio om een kijkje te nemen bij het begin van het proces.
Lees meer over Update van Stipendium winnaar Cyanne van den HoutenBeeldend kunstenaar Hans Laban won in 2013 het allereerste K.F. Hein Stipendium. Na een intensief jaar presenteerde hij het resultaat, de installatie 'We do have something in common', in het Centraal Museum. Tien jaar later blikt Marjolein Sponselee met Hans terug op het project, zijn werk en inspiratie.
Lees meer over Hans LabanVan 1 mei tot 1 augustus werkt beeldend kunstenaar Roos van Zoelen in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. In haar werken, de één vol kleur en leven, de ander zacht en verstild, onderzoekt Roos in het tuinatelier hoe de mens zich vertoont aan de buitenwereld. Vier vragen aan Roos.
Lees meer over Roos van Zoelen in het TuinatelierStraatkunst is in Amersfoort al 45 jaar een begrip. Maar hoe maak je het toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen? En hoe speel je in op belangrijke maatschappelijke thema’s als diversiteit, inclusivie en duurzaamheid? Oprichter Alfred Konijnenbelt vertelt over Festival Spoffin: een vrij toegankelijk festival voor theater, circus en dans in Amersfoort dat steun krijgt van het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Festival Spoffin en Freedom City maken straatkunst toegankelijk voor iedereenBeeldend kunstenaar Jeroen van Loon won in 2014 het K.F. Hein Stipendium, wat nieuwe mogelijkheden schiep en zijn werk een impuls gaf. Twaalf jaar is Van Loon intussen werkzaam als kunstenaar.
Hoe is zijn werk in de loop der tijd veranderd? Wat wil hij zeggen met zijn werk? Marjolein Sponselee sprak met hem over wat het stipendium voor hem in beweging heeft gezet.
Vanuit natuurregeling KIEM steunen wij natuurinitiatieven binnen de provincie Utrecht, samen met Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en Elise Mathildefonds. Zo kunnen aanvragers gemakkelijk in 1 keer bij 3 fondsen een bijdrage aanvragen voor hun natuurproject. Een aanvrager die je voorging is Stichting Schaapskudde Doorn. KIEM financierde de aanschaf van een trailer en extra materiaal zoals drinkbakken, schapenhekken en een kruiwagen.
Lees meer over Steun voor herder met een missieSinds begin dit jaar werken er twee nieuwe projectadviseurs bij ons op kantoor. Beiden behandelen aanvragen. Veronique behandelt alle maatschappelijke (project)aanvragen, waaronder die voor onze commissie Studie en Individuele Noden. Yaron neemt naast zijn rol als projectadviseur ook de rol van Ronald Rommes over als administrator van ons digitale aanvragensysteem.
Lees meer over Maak kennis met onze nieuwe collega’s Veronique Leenders en Yaron Cohen!Eind 2021 worden 15 van de 23 molens die Utrecht Landschap beheert, stilgezet vanwege problemen met de wieken van de molens. Een moeilijk besluit, want dat betekent dat vrijwillige molenaars hun werkzaamheden moeten neerleggen. Om de molens weer te laten draaien is 2 miljoen euro nodig. We spraken Florian Hupkes over de succesvolle aanvraag die hij bij ons deed voor Utrechts Landschap.
Lees meer over K.F. Hein Fonds laat drie Utrechtse molens weer draaienVan 1 februari tot 1 mei werkt beeldend kunstenaar Willy de Weerd-Maas in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Willy gebruikt deze periode om onderzoek te doen naar wat natuurlijk licht doet in de loop van de dag, zowel binnen als buiten. Dit legt ze vast in tekst en op camera. Vier vragen aan Willy.
Lees meer over Willy de Weerd-Maas in het TuinatelierSamen met kunstenaars en professionals met Surinaams-Caraïbische en Indonesische roots speelde het Zuilens Fanfare Corps de muzikale vertelling ‘Waar Zijn’. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en hoe slavernij is verweven met de stad Utrecht. Een pijnlijk maar belangrijk onderwerp dat meer belicht moet worden. Fotograaf Marieke Wijntjes maakte voor ons een beeldverslag.
Lees meer over Beeldverslag: muzikale vertelling 'Waar Zijn' van het Zuilens Fanfare CorpsEen groene provincie, daar houden wij van! Daarom steunen wij buurtinitiatieven en vrijwilligersinitiatieven die daar een steentje aan bijdragen. Dit doen we op verschillende manieren. Lees verder om te ontdekken wat wij kunnen doen voor jouw groenidee voor jouw buurt, stichting of vereniging.
Lees meer over 3 manieren om jouw groeninitiatief te financierenMitchel Breed was op de grens van 2018 en 2019 drie maanden te gast in het tuinatelier van het K.F. Hein Fonds en in die periode ontstond bij het fonds ook het plan voor een reisstipendium. Als pilotp...
Lees meer over Mitchel BreedIn het werk van Vincent de Boer (Utrecht, 1988) maakt de beweging het beeld. Het penseel laat een spoor van inkt na dat wisselt in verzadiging, dikte en intensiteit. In die penseelstreek zijn soms de...
Lees meer over Vincent de BoerSamira Charroud (Emmeloord, 1994) wist op de basisschool al dat ze kunstenaar wilde worden. Ze tekende veel en schreef verhaaltjes die ze zelf illustreerde. De vanzelfsprekendheid van het maken raakte...
Lees meer over Samira CharroudGescheurd karton met een laagje rubber, purschuim met een glanzende buitenkant. Matea Bakula (Sarajevo, 1990) maakt onverwachte combinaties in haar werk. Vaak werkt ze met geometrische vormen, waar ze...
Lees meer over Matea BakulaJaya Pelupessy (Utrecht, 1989) onderzoekt de fotografie. Hoe een beeld in elkaar zit, kadrering en compositie, maar ook het technische proces. Hij ontleedt hoe we met beelden omgaan en maakt van zijn...
Lees meer over Jaya PelupessyEen jaar na hun residency in de Botanische Tuinen zitten de fotografen Jasper Zijlstra en Jeroen Verschoor opnieuw in de tuin voor een gesprek. Na hun verblijf van drie maanden in 2021 hebben ze hun o...
Lees meer over Jasper Zijlstra en Jeroen VerschoorDe Utrechtse beeldend kunstenaar en vormgever Cyanne van den Houten (zij/diens) won in september het K.F. Hein Stipendium 2022 met diens onderzoeksvoorstel WLAN PRAXIS. De prijs stelt hen in staat om het onderzoeksvoorstel uit te werken én te exposeren bij Centraal Museum. Samen met Art Forever gingen we in december op bezoek in diens studio om een kijkje te nemen bij het begin van het proces.
Lees meer over Hoe gaat het met… Stipendium winnaar Cyanne van den Houten?Dit jaar stuurden maar liefst 22 afstudeerstudenten van HKU Media hun crowdfunding plannen in voor alweer de vijfde editie van ‘Find, Fund, Film’. De winnaars ontvangen een matchingsbijdrage van het K.F. Hein Fonds voor hun crowdfundingscampagne én intensieve begeleiding van voordekunst tijdens hun campagne en erna.
Lees meer over Natalia Boorsma, Davey Driessen en Maxime Klerkx winnen Find, Fund, FilmVan 1 november tot 1 februari werkt beeldend kunstenaar Koštana Banović in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Koštana gebruikt deze periode om onderzoek te doen voor een nieuw multidisciplinair werk. Vier vragen aan Koštana.
Lees meer over Koštana Banović in het TuinatelierWat doe je als je een goed idee hebt dat mensen kan helpen? Dan kom je in actie! Wij spraken Jora Wolterink van De Tussenvoorziening, over een hartverwarmend initiatief voor Utrechters dat zij coördineert: het boodschappenfonds. Benieuwd hoe dit initiatief tot stand kwam?
Lees meer over Een hartverwarmend initiatief voor UtrechtersWhat are the reasons for going abroad as an artist or designer, how do you organise your travels and what do you need in preparation? Together with 3 artists who went abroad in 2022, partners such as Dutch Culture | TransArtists and Fonds Kwadraat we held an artist talk and panel discussion in English for and with artists and designers from Utrecht. Illustrator Katja Fred captured the talk in illustrations. View them here.
Lees meer over Artist talk & panel discussion illustratedFrances Rompas reisde in september 2022 met het K.F. Hein Reisstipendium naar Indonesië om te onderzoeken of zij door terug te gaan naar 'het moederland' de connectie met haar voorouderlijke Tontemboanstam weer kan vinden. Haar ervaringen deelt ze in een aantal blogs op onze website.
Lees meer over Reisstipendium - Blog # 3 Frances RompasFrances Rompas reist in september 2022 met het K.F. Hein Reisstipendium naar Indonesië om te onderzoeken of zij door terug te gaan naar 'het moederland' de connectie met haar voorouderlijke Tontemboanstam weer kan vinden. Haar ervaringen deelt ze in een aantal blogs op onze website.
Lees meer over Reisstipendium - Blog # 2 Frances RompasVan 1 augustus tot 1 november werkt Gretha Hengst in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Gretha werkt samen met actrice Kaltoum Boufangacha aan een installatie rond het thema subject en object. Gretha beschrijft hieronder hoe het werken in het atelier haar bevalt.
Lees meer over Gretha Hengst in het TuinatelierDe Utrechtse beeldend kunstenaar en vormgever Cyanne van den Houten (hen/haar) heeft met diens onderzoeksvoorstel onder de titel WLAN PRAXIS het K.F. Hein Stipendium 2022 gewonnen.
Lees meer over Cyanne van den Houten wint K.F. Hein Stipendium 2022Foto- en videokunstenaar Frances Rompas is met het K.F. Hein Reisstipendium in Indonesië. Ze is daar op onderzoek naar haar identiteit en wat haar afkomst haar te vertellen heeft. Haar ervaringen deelt ze in een aantal blogs op onze website. “Waarom maak ik, en wat heb ik te vertellen?”
Lees meer over Reisstipendium - Blog # 1 Frances RompasOp woensdag 6 juli onthulde illustrator en maker Sanne Bet het kunstwerk ‘Zeg Het Maar’ dat zij maakte voor Taal Doet Meer, in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject Sanne BetVan 1 mei tot 1 augustus werkt Anne Schillings in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Anne is beeldend kunstenaar en illustrator en gebruikt het atelier om op groter formaat te werken dan ze tot nu toe gedaan heeft. Drie vragen aan Anne.
Lees meer over Anne Schillings in het TuinatelierBij het begin van de zomer - op de langste dag van het jaar - opende museum en sterrenwacht Sonnenborgh een nieuwe museumtuin op het bolwerk. In de tuin is de rijke geschiedenis van Sonnenborgh zichtbaar gemaakt. Utrecht heeft er hiermee een museale tuin bij, met een prachtig uitzicht op de Maliesingel en het Zocherplantsoen.
Lees meer over Utrecht heeft er een nieuwe (museum)tuin bij!Crowdfunding is dé manier om te ontdekken wie jouw publiek is en hoe je dat kunt bereiken. Het is daarnaast ook een manier om de begroting rond te krijgen en met een goede financieringsmix een concert, toneelvoorstelling, tentoonstelling of ander project te kunnen realiseren. Maar wat moet je écht weten om hiermee te beginnen? Acht fundamentele fundingtips.
Lees meer over Acht tips voor crowdfundingIn januari opende de inschrijving voor de vierde editie van het K.F. Hein Stipendium. Uit de 95 inzendingen zijn vijf kunstenaars genomineerd voor het stipendium. Zij kregen de kans hun onderzoeksvoorstel verder uit te werken en te verdiepen. Op 22 september zal bekend worden gemaakt wie van hen het stipendium wint.
Lees meer over Genomineerden K.F. Hein Stipendium 2022Sinds 2013 initieert onze kunstcommissie jaarlijks een kunstparticipatieproject. Hiervoor wordt een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht geselecteerd om een project uit te voeren met een maatschappelijke instelling in de provincie Utrecht. Dit jaar is Taal Doet Meer verbonden aan het project. Illustrator Sanne Bet is geselecteerd als kunstenaar en blogt over haar proces.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog #2 Sanne BetVan 1 februari tot en met 30 april werkt beeldend kunstenaar Ans Bakker in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Ans gebruikt deze periode om vanuit een leeg 'canvas', een leeg atelier, nieuw werk te kunnen laten ontstaan. Vier vragen aan Ans.
Lees meer over Ans Bakker in het tuinatelierMede dankzij het reisstipendium van onze kunstcommissie is de Amersfoortse kunstenaar Jolanda Meulendijks begin van dit jaar afgereisd naar Berlijn. In het rauwe en fascinerende Berlijn gaat zij experimenteren, zien en onderzoeken, om zich verder te ontwikkelen in het bewerken van koper enerzijds en objecten met een huid van pigment anderzijds.
Lees meer over Kunstenaar Jolanda Meulendijks reist met het K.F. Hein reisstipendium naar BerlijnSinds half februari hebben wij een AED (Automatische Externe Defibrillator) aan onze buitenmuur hangen op Maliesingel 28-1. Een AED is een draagbaar apparaat dat een schok kan geven bij een hartstilstand. Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans.
Lees meer over AED op onze buitenmuurOp donderdag 17 februari reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden de K.F. Hein Stimuleringsprijs van € 35.000 uit in Bibliotheek Neude te Utrecht. Altrecht, Steunpunt GGZ Utrecht en Don Bosco Spirit/U-2B Heard! vielen in de prijzen.
Lees meer over Drie organisaties winnen K.F. Hein Stimuleringsprijs 2021/22De Utrechtse kunstenaar Akihiro Boujoh werkt aan een nieuw project met steun van het reisstipendium van het K.F. Hein Fonds. Boujoh reisde aan het einde van 2021 af naar het plaatsje Hasami in Japan, de bakermat van de keramiek.
Lees meer over Akihiro Boujoh met K.F. Hein reisstipendium naar JapanNa een grote renovatie en weken waarin graafmachines en zand domineerden, ligt de nieuwe bestrating van museumtuin Sonnenborgh er. Prachtig strak, af en toe onderbroken door cortenstalen plantenbakken en graszoden. Met dwars door alles heen de meridiaanlijn van Utrecht, die recht uit de sterrenwacht en de Meridiaanzaal komt én een bijzondere functie in de tuin heeft.
Lees meer over Grote werkzaamheden renovatie bastion Sonnenborgh succesvol afgerondVrijwilligers maken de regio Utrecht mooier en sterker op allerlei werkterreinen. Speciaal in het Jaar van de Vrijwillige Inzet (2021) vroegen wij RTV Utrecht om vijf bijzondere initiatieven uit te lichten, om te laten zien hoe divers en ook hoe onmisbaar het vrijwilligerswerk in onze provincie is. Bekijk de documentaire:
Lees meer over Documentaire Karl Friedrich Hein en vrijwilligerswerkSinds 1 november november werken beeldend kunstenaar Julia Kaiser en woordkunstenaar Hugo de Haas van Dorsser aka Wordbites in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Samen gebruiken zij deze periode om te reflecteren op hun kunst met als doel een werkboek voor kunstenaars te creëren. Drie vragen aan Julia en Hugo:
Lees meer over Hugo de Haas van Dorsser en Julia Kaiser in het TuinatelierHallo, ik ben Sanne. Mijn werk gaat meestal over het maken van contact. Toen ik het Kunstparticipatieproject bij Taal Doet Meer mocht gaan doen, stond ik te springen om te kijken hoe contact werkt bij Utrechters die de taal aan het leren zijn. Is dat dan ingewikkelder? Of komen we er met handgebaren prima uit? Lees mijn eerste blog over het kunstparticipatieproject.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog #1 Sanne BetEen leven lang werkt Wim van Scharenburg al aan zijn collectie. Hij spaart geen postzegels of voetbalkaartjes. Nee, hij verzamelt verhalen en historische bijzonderheden, en wel van Zuilen – de voormalige gemeente waarin hij geboren en getogen is.
Lees meer over 'Welkom thuis'Tegels, tegels en nog eens tegels …en een zandbak. Dat zijn de twee schoolpleinen van katholieke basisschool De Spits. Nog heel even tenminste, want er ligt een droomplan klaar om ze om te toveren tot duurzame speelparadijzen. Goed voor alle kinderen, de buurt, de biodiversiteit én de waterhuishouding in Lunetten.
Lees meer over Pleinen vol pluspuntenBig Brothers Big Sisters is een stichting voor kansarme kinderen, die jaarlijks op steun van het K.F. Hein Fonds kan rekenen. In 2021 konden we nog iets extra’s voor hen doen. Coördinator Fleur van IJperen en vrijwilliger Charlotte Benneker vertellen.
Lees meer over De kracht van een ‘Big’In 2021 bestond K.F. Hein Fonds Monumenten 25 jaar. In de omgang met Utrechts erfgoed doen we soms bijzondere ontdekkingen. Zoals bij onze panden aan het Maartenshofje, in de hoek van het Domplein. Als een van de achtergevels bol gaat staan, komt het verre verleden van Utrecht aan het licht...
Lees meer over Het geheim van het DompleinSoms begint een verhaal bij wat je ziet, soms bij wat je leest. Een bijzondere vorm of kleur, het feit dat iets overal opduikt of onverwachte informatie. Dwalend door de tuin geldt dat ook voor Jasper Zijlstra en Jeroen Verschoor.
Lees meer over Dwalen door de tuinTot en met 16 november 2021 kunnen organisaties plannen indienen voor de K.F. Hein Stimuleringsprijs. Zelfredzaamheid van jongeren staat hierbij centraal. Juryleden Jacques Happe en Salim Benali vertellen over de vernieuwde prijs en hun hoge verwachtingen.
Lees meer over De K.F. Hein Stimuleringsprijs: impact maken voor jongerenSinds 1 augustus werkt Janneke Kornet in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Janneke is beeldend kunstenaar en onderzoekt vanuit het atelier de relatie tussen mensen en planten. Drie vragen aan Janneke.
Lees meer over Janneke Kornet in het TuinatelierWijk bij Duurstede. Een man die hier zo’n veertig jaar geleden kwam wonen, draagt de bijzondere geschiedenis van Wijk bij Duurstede een warm hart toe. Hiervoor bedenkt hij een gewaagd plan. Er is maar één manier om de stad weer op de kaart te krijgen: de Vikingen moeten terugkomen. Lees verder hoe hij dat gedaan heeft, mét steun van ons.
Lees meer over Terugkomst van de VikingenIn haar nieuwste film neemt documentairemaker Ingrid Kamerling je mee naar een tbs-kliniek. Een kijkje in zo’n kliniek is al fascinerend, maar bij de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek werken ze ook nog aan iets opmerkelijks: een theatervoorstelling waarin patiënten, hulpverleners én bewoners acteren.
Lees meer over Echo uit de tbsDe kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds nodigde drie makers uit om een schetsontwerp te maken voor een vloerkleed. Bestemming: de werkkamer van het fonds zelf. Het winnende ontwerp van illustrator Samira Charroud is inmiddels vervaardigd in Casablanca, en geïnstalleerd in Utrecht.
Lees meer over Vloeiend vloerkleedVeldjes en strookjes gras waarop niets gebeurt, die vind je volop in Nieuwegein. Zoals voor de Mauritsschool in de wijk Zandveld. Totdat Bloeiend Nieuwegein met een plan komt om er wilde bloemen te zaaien. Wij spraken met oprichter Josien over dit buurtinitiatief.
Lees meer over Niet maaien maar zaaienOp vrijdag 24 september 2021onthulde beeldend kunstenaar Sarah McLacken het kunstwerk ‘Looking into Connections’ dat zij maakte voor het UMC Utrecht.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject bij UMC UtrechtSinds 1 mei werkt Maarten Dekker in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Maarten is beeldend kunstenaar en gebruikte het atelier om te experimenteren, visueel en materieel. Drie vragen aan Maarten.
Lees meer over Maarten Dekker in het tuinatelier‘Sahara!’ klinkt er uit de muur van de Anne Frankschool in de Utrechtse wijk Transwijk. Een leerling trapt driftig op de crosstrainer.
Lees meer over Op de Anne Frankschool krijg je energie van topografieEen zorgeloos begin voor je baby. Iedere aanstaande ouder droomt ervan, maar toch lukt het één op de dertien jonge gezinnen in Nederland niet door geldgebrek. Stichting Babyspullen helpt. Wij droegen bij aan een tweede sorteerlocatie, zodat de stichting nog meer ouders en hun baby’s een goede start kan geven.
Lees meer over Het beste begin voor baby’sVan Jacobikerk tot Geertekerk: de Utrechtse binnenstad staat vol bijzonder religieus erfgoed. Maar hoe laat je bewoners en toeristen daar op een leuke manier mee kennismaken?
Lees meer over Utrechtse kerken als muziekpodiumAl zeven jaar geeft ROSE Stories een podium aan alle verhalen die gehoord mogen worden. Of liever: die gehoord móéten worden. Verhalen van nieuwe makers die iets belangrijks te vertellen hebben.
Lees meer over Ruimte voor mooie verhalenDe afgelopen negen maanden heb ik me laten inspireren door de vele verschillende mensen die werken en studeren in het UMC Utrecht. Met hun input heb ik een kunstwerk ontwikkeld voor één van de onderwijsgebouwen.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog #3 Sarah McLackenSommige dingen krijgen pas echt waarde als je ze niet meer kunt veroorloven. Een bank. Een bed. Een tafel en een kast. Eenvoudige zaken, maar broodnodig.
Lees meer over Een zacht bed voor drieVijfentwintig jaar Vechtstreekmuseum. Dat moest groots gevierd worden, vorig jaar. Maar door het coronavirus liep alles anders. Lees hier wat ze voor u in petto hebben, als de deuren weer open mogen.
Lees meer over Klaar voor de nieuwe startAltijd voor anderen zorgen, maar jezelf vergeten. Voor veel vrouwen is het een herkenbaar probleem. Vrouwensportvereniging Ladyfit startte daarom ‘Kom op, we doen het samen’. Een initiatief dat bewoonsters van Kanaleneiland en Transwijk in beweging krijgt. Een mooi voorbeeld van een project dat wij steunen.
Lees meer over Sterker met elke stapVroeger waren ze van levensbelang. Nu is het noodzaak dat botters niet zélf ten onder gaan. Daar dragen wij graag een steentje – of beter een paar stevige planken – aan bij.
Lees meer over Het behoud van de botterSinds 1 februari werkt Joyce Overheul in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Joyce werkt aan een serie werken in textiel over giftige en fragiele mannelijkheid. Drie vragen aan Joyce.
Lees meer over Joyce Overheul in het tuinatelierIn Sarah's tweede blog vertelt ze over haar fascinatie voor de relatie tussen dokters en patiënten en alles wat daarmee te maken heeft. Online meetings met studenten, professors en medewerkers inspireren haar.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog #2 Sarah McLackenIn september 2020 won Jaya Pelupessy het K.F. Hein Stipendium met zijn onderzoeksvoorstel 'Manufactured Manual'. Een halfjaar later vertelt hij in dit blog over hoe zijn onderzoek nu gaat.
Lees meer over Blog #1 Jaya PelupessyEen echte performer in haar werk, dat was al lange tijd een wens van kunstenaar Eva Spierenburg. Eerder figureerde ze zelf in enkele van haar videowerken. ‘Maar een video heeft een duidelijk kad...
Lees meer over Eva SpierenburgDe winnaars van de derde editie van Find, Fund, Film zijn bekend. Stijn van Gorkum won met zijn film Een hond die huilt en Rosa Meijer met haar film De Fantast.
Lees meer over Rosa Meijer en Stijn van Gorkum winnen Find, Fund, Film IIIBegin 2019 riepen het K.F. Hein Fonds en Metaal Kathedraal kunstenaars en vormgevers uit de provincie Utrecht op zich aan te melden voor een residency bij Metaal Kathedraal. Kunstenaar Noortje Sanders...
Lees meer over Noortje SandersDuurzaamheid is belangrijk in al ons doen en laten: we willen de wereld mooier, groener en gezonder achterlaten voor volgende generaties. Dat geldt zeker voor het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Duurzaamheid en het K.F. Hein FondsIn 2019 voltooide Laura van Erp haar studie fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Op basis van het fotoboek dat ze als afstudeerwerk maakte, werd ze geselecteerd voor het Kunstparticip...
Lees meer over Laura van ErpSinds 2016 bevindt zich op de vijfde verdieping van TivoliVredenburg in Utrecht de K.F. Hein Foyer: een grote open en multifunctionele ruimte in het hart van het muziekgebouw waar wordt gedanst, gebor...
Lees meer over Lennard KokOranje boten, gele jassen. Op het water en aan wal zie je de Utrechtse Reddingsbrigade al van verre aankomen. Maar goed ook, want hóren doe je ze niet meer. ‘Dit past bij onze duurzame strategie.’
Lees meer over ‘Wij worden de eerste groene brigade van Nederland’De emigratie generatie is een organisatie die kinderen verbindt met ouderen die naar Nederland zijn geëmigreerd. Uit alle hoeken van de wereld. Hun ontmoetingen leveren waardevolle indrukken op, die sinds kort zelfs als musical tot uiting komen.
Lees meer over Migratiemusical verbindt generaties‘In de afgelopen vijf jaar namen schulden onder jongeren met 70% toe’, vertelt Catharina van der Meer, vestigingsmanager van STAD Utrecht. Zij begeleidde de stagiaires van STAD bij het project Slimpact: Jongeren & Schuldpreventie.
Lees meer over Slimpact tegen schuldHet werk als illustrator kan erg individualistisch zijn, vertelt Femme ter Haar (1996), die in 2018 afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Juist daarom vormen persoonlijke verhalen voo...
Lees meer over Femme ter HaarWij zijn heel verdrietig en aangedaan door het overlijden van ons bestuurslid Ingmar Baas. Wij herinneren Ingmar als een buitengewoon aardige en betrokken man met een groot hart.
Lees meer over In Memoriam Ingmar Baas (1948-2021)Transitie is in 2018 een belangrijk woord voor Aafke Bouman (1994). Niet alleen als thema in de illustraties die ze in die tijd maakt, maar ook voor haar persoonlijk. Dat jaar markeert namelijk haar o...
Lees meer over Aafke BoumanOp 8 december 2020 is het traject 'SLIMPACT: Jongeren en Schuldpreventie' feestelijk afgesloten in TivoliVredenburg in Utrecht. In deze aftermovie blikken we terug op een inspirerend project en samenwerking.
Lees meer over Eindevenement Slimpact: Jongeren en SchuldpreventieDankzij het K.F. Hein Fonds en het UMC Utrecht heb ik de kans gekregen om een nieuw kunstwerk te maken voor het A.A. Hijmans van den Berghgebouw. Dit is het eerste blog over het maakproces.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog #1 Sarah McLackenIn het trappenhuis van Het Utrechts Archief is sinds kort een bijzondere sculptuur te bewonderen: het kunstwerk ‘A letter from a free man’ van Matea Bakula.
Lees meer over A letter from a free manIn 2020 maken zes kunstenaars/ontwerpers een vlag voor de gevel van het K.F. Hein Fonds. De zesde vlag is van Jorien Kooistra. Zij werd voorgedragen door Marie-José Wessels.
Lees meer over Hart voor hergebruikDe afgelopen maanden zijn de jongeren van STAD druk geweest met het SLIMPACT traject Jongeren & Schuldpreventie waarin ze projecten bedenken om dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken en onder de aandacht te brengen.
Lees meer over Update SLIMPACT Jongeren & SchuldpreventieHet K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat door een maatschappelijk en actueel thema onder de aandacht te brengen, namelijk: Jongeren en Schulden.
Lees meer over Jongeren aan de knoppen: hoe voorkom je schulden?Meer natuur in de wijk? Sociale verbinding? Elkaars mogelijkheden en talenten inzetten? We weten allemaal dat het belangrijk is, maar wijzen al snel naar anderen om er iets aan te doen. Niet Kerstin Steinhart.
Lees meer over Een teken aan de wandAanwezige noodhulp onbenut laten. Dat is natuurlijk zonde. ‘Toch gebeurt het meer dan we zouden willen’, vertelt Jora Wolterink, projectleider van het fondsenproject van de Armoedecoalitie.
Lees meer over Nood breekt barrièresKunst is voor iedereen. Toch voelen veel stadsgenoten zich niet thuis bij culture instellingen. Dat moet anders, vindt de Utrechtse cultuursector.
Lees meer over Utrechtse cultuursector werkt met PACT Utrecht aan meer diversiteit en inclusieAls je ernstig verstandelijk of fysiek beperkt bent, is het moeilijk om contact te maken met je omgeving. Je belevingswereld is daardoor klein. Om hier verandering in te brengen, gebeurt er iets bijzonders bij een zorginstelling in Woudenberg.
Lees meer over Social design verbindt binnen- en buitenwereldDe Utrechtse fotograaf Jaya Pelupessy heeft met zijn onderzoeksvoorstel onder de titel ‘Manufactured Manual’ het K.F. Hein Stipendium 2020 gewonnen. Het K.F. Hein Stipendium bestaat uit € 20.000 en een tentoonstelling in het Centraal Museum over een jaar.
Lees meer over Jaya Pelupessy wint K.F. Hein Stipendium 2020Op dinsdag 8 september onthulde fotograaf Laura van Erp het kunstwerk ‘In Motion’ dat zij maakte voor De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Kunstparticipatieproject bij De Hoogstraat onthuldIn 2020 maken zes kunstenaars/ontwerpers een vlag voor de gevel van het K.F. Hein Fonds. De vijfde vlag is van Nadine van Veldhuizen. Zij werd voorgedragen door Jonathan Straatman.
Lees meer over Honger naar huidSinds 1 juni werkt Kevin Nieuwenhuijs in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Kevin onderzoekt de relatie tussen zijn schilderkunst en de omgeving, tussen realiteit en fictie. Drie vragen aan Kevin.
Lees meer over Kevin Nieuwenhuijs in het tuinatelierVier fondsen en drie overheden bundelen vanaf deze zomer hun krachten in het nieuwe Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht. Het fonds biedt financiering aan culturele en creatieve organisaties voor het onderzoeken, ontwerpen en uitvoeren van een innovatief idee.
Lees meer over Nieuw Innovatiefonds stimuleert cultuursector Utrecht om samen te werkenDit jaar ontwerpen zes kunstenaars/ontwerpers een vlag voor de gevel van het K.F. Hein Fonds. In juli en augustus wappert de vlag van Rozemarijn Westerink. Zij werd voorgedragen door Frank Halmans. Vanaf 1 juli is de vlag twee maanden te bewonderen aan het pand aan de Maliesingel.
Lees meer over Kabbelende beeldenOndernemers en organisaties in de culturele sector opgelet. Dit artikel wijst je de weg naar de juiste financiering. Of beter: naar een handige geldgids die dat voor je doet.
Lees meer over De Culturele Financieringswijzer: een waaier aan geldbronnenMet steun van het K.F. Hein Fonds reizen jaarlijks zo’n vijftig studenten naar het buitenland. Vanwege de uitbraak van corona maakten ze allemaal rechtsomkeert. Behálve Anna Grashuis.
Lees meer over Blijven waar je bentAls de Amersfoortse waterscouting in 2015 in vlammen opgaat, wordt er niet gewanhoopt. Sterker nog, de plannen voor wederopbouw liggen al klaar!
Lees meer over Uit de brand geholpenWat heeft een kind nodig als diens school plotseling helemaal digitaal gaat? Juist, een computer. Sinds de coronacrisis regent het daarom aanvragen bij Stichting Leergeld Utrecht.
Lees meer over Samen brengen we ieder kind onlineMijn laatste blog over het werk dat ik maak voor De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht schreef ik in december. Sinds die tijd is er nogal wat veranderd. Binnen het project, maar nog meer binnen de wereld waarin we nu leven. Niemand had toen nog enig idee wat de toekomst in petto had.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Laura van Erp #2Dit jaar ontwerpen zes kunstenaars/ontwerpers een vlag voor de gevel het K.F. Hein Fonds. Het derde ontwerp wordt gemaakt door Elnaz Ghaemi. Zij werd voorgedragen door Jeroen Hermkens. Vanaf 1 mei is de vlag twee maanden lang te bewonderen aan het pand aan de Maliesingel.
Lees meer over De vlag van de verbeeldingIn januari opende de inschrijving voor de vierde editie van het K.F. Hein Stipendium. Uit de 95 inzendingen zijn vijf kunstenaars genomineerd voor het stipendium.
Lees meer over Genomineerden K.F. Hein Stipendium 2020Sinds 1 februari 2020 werkte René Eicke in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. René onderzoekt in zijn werkperiode het begrip tijd en herhaling en blikt terug op zijn afgelopen jaren in de stad Utrecht.
Lees meer over René Eicke in het tuinatelierNatalia Ossef was de eerste die gebruik maakte van het tuinatelier van het K.F. Hein Fonds, voorjaar 2017. Toen het fonds haar vroeg iemand voor te stellen voor een vlag kwamen veel namen in haar hoofd voorbij maar één naam bleef hangen: Maaike Kramer.
Lees meer over Zwevend betonMaar liefst zeventien afstudeerstudenten van de HKU Media stuurden hun campagneplannen in voor ‘Find, Fund, Film’. Tijdens deze tweede editie maakten de studenten wederom kans op een bijdrage aan hun crowdfunding campagne van € 3.000.
Lees meer over Zino Bakker en Laura Hisken winnen Find, Fund, FilmGeen leeuwen, geen mensen, maar leeuwmensen spelen de hoofdrol in het laatste project van fotograaf Daan Paans. Binnenkort pronkt het in de nieuwe bibliotheek aan De Neude.
Lees meer over Beelden van beelden in de bibliotheek‘Wapperende Stilte’, ontworpen door fotograaf Heidi de Gier, is de eerste van zes vlaggen die dit jaar beurtelings te bewonderen zijn aan de Maliesingel.
Lees meer over Vieren met vlaggenJe eigen modecollectie optuigen, een plaat opnemen met je band of een toneelstuk opvoeren voor een bomvolle zaal. Kunstplatform de Vrijstaat geeft jongeren de kans om hun creatieve droomprojecten waar te maken.
Lees meer over Dromen en doen!Het is een beetje fris, maar ze staan er toch maar. Tien ouderen uit de kern van Cabauw, die graag demonstreren hoe de beweegtuin – deze zomer aangelegd – functioneert.
Lees meer over Hoe Cabauw in beweging blijftMusea, hulpverleners, studenten, mensen met groene vingers, buurtcomités en andere initiatiefnemers opgelet! De Utrechtse fondsen lanceren een website waar op één plek te vinden is welke fondsen in Utrecht passen bij een project of financiële nood.
Lees meer over Utrechtse fondsen lanceren fondsenzoekerHeidi de Gier is de eerste van zes kunstenaars die in 2020 een vlag ontwerpt voor de vlaggenstok aan de gevel van het K. F. Hein Fonds.
Lees meer over Wapperende stilteSinds 1 november werken Noor van der Brugge, Chantal Breukers en Beth Namenwirth in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. De drie kunstenaars kennen elkaar al lang, maar werken voor het eerst voor een langere periode samen.
Lees meer over Noor van der Brugge, Chantal Breukers en Beth Namenwirth in het TuinatelierDankzij het K.F. Hein Fonds, dat ieder jaar een jonge kunstenaar en een sociaal maatschappelijke instelling koppelt, mag ik dit jaar een kunstwerk maken voor De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Ik zal de aankomende tijd veel te vinden zijn in de gangen van het revalidatiecentrum om zo een kunstwerk op locatie te realiseren.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Laura van Erp #1Op maandag 16 december reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden voor de elfde keer de K.F. Hein Stimuleringsprijs uit. Uit 15 unieke inzendingen voor een bijzonder, nieuw en innovatief initiatief binnen zorg en welzijn nomineerde het fonds drie organisaties.
Lees meer over Drie organisaties winnen K.F. Hein Stimuleringsprijs 2019De Utrechtse kunstenaar Vincent de Boer is met een werkstipendium van het K.F. Hein Fonds van september tot december in Japan. In dit blog deelt hij zijn ervaringen daar.
Lees meer over Bericht uit JapanNoortje Sanders heeft van juli tot en met oktober 2019 in Residency gewerkt bij Metaal Kathedraal met steun van het K.F. Hein Fonds. In haar blog vertelt ze meer over haar onderzoek.
Lees meer over De ToekomstSteeds meer mensen geven hun hond of kat rauwe vleesvoeding in plaats van brokken. Ze zijn ervan overtuigd dat dit het meest natuurlijke voedsel is. Toch is het niet zonder risico, voor dier én baasje.
Lees meer over Veilig voeren met rauw vlees?Sinds 1 september werkt Chris Rijk in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Hij gebruikt het tuinatelier om schetsen te maken in voorbereiding op een residency. Drie vragen aan Chris.
Lees meer over Chris Rijk in het tuinatelierDe documentaire 'Samen leven Samen delen' laat de winnaars zien van de K.F. Hein Stimuleringsprijs van de afgelopen twee jaar (2017 en 2018).
Lees meer over Documentaire Samen leven Samen delenDe tentoonstelling Disappearance in slow motion is in het Centraal Museum te zien tot en met 12 januari. In de presentatie van Eva Spierenburg verkent de kunstenaar het lichaam in relatie tot zijn omgeving.
Lees meer over Tentoonstelling Disappearance in Slow Motion van Eva Spierenburg geopendVan juni tot november 2019 worden de bastionmuren van de Sonnenborgh in Utrecht gerestaureerd door eigenaar Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten. Restaurateur Hugo van Milt en conservator stadsgeschiedenis René de Kam vertellen over wat tijdens de werkzaamheden is aangetroffen.
Lees meer over Bastion Sonnenborgh in de steigersVanaf de Maliesingel kun je het goed zien: de restauratie van Sonnenborgh’s imposante verdedigingsmuren is in volle gang. Nieuwsgierige omwonenden mochten op 19 september de steigers beklimmen om een kijkje te nemen.
Lees meer over Een stenen lappendekenDe tijden ná het einde der tijden. Daar buigt kunstenares Noortje Sanders zich over tijdens haar residency in de Metaal Kathedraal.
Lees meer over Tijd voor de toekomstEen campagne optuigen tegen hondenpoep op straat, ouderen helpen om hun boodschappen te dragen of een knalfuif voor álle buurtbewoners geven. Het zijn maar een handvol acties waarmee kinderen hun wijk een hoognodige boost geven. Met hulp van een bijzondere stichting die al tien jaar bestaat.
Lees meer over Tien jaar Move!Vlinder word je niet zomaar. Je begint als rups, verpopt je, en pas dan ontpop je jezelf tot zo’n hemels mooie fladderaar. Met steun van het K.F. Hein Fonds onderging de vlinderkas van de Botanische Tuinen Utrecht óók een metamorfose.
Lees meer over Kas vol kleurDe Utrechtse kunstenaar Lennard Kok heeft de muurschildering Transcendence gemaakt in de K.F. Hein Foyer in TivoliVredenburg. Frank Koolen volgde het maakproces.
Lees meer over Verslag van een tussenmomentBastion Sonnenborgh in Utrecht heeft een rijke geschiedenis. In deze korte film neemt conservator stadsgeschiedenis René de Kam van het Centraal Museum je mee in de geschiedenis van Sonnenborgh, dat nu gerestaureerd wordt.
Lees meer over Restauratie bastionmuur Sonnenborgh met bijdrage Fonds ErfgoedparelsIn september 2018 won Eva Spierenburg het K.F. Hein Stipendium. In dit blog vertelt ze over de voorbereiding van de tentoonstelling die vanaf 12 oktober 2019 in het Centraal Museum te zien zal zijn.
Lees meer over Stipendium - Blog Eva Spierenburg #2Het Utrechts Archief heeft met steun van het K.F. Hein Fonds ZwartFrame, Matea Bakula en Corine Zomer opdracht gegeven om een kunstwerk te bedenken voor de mooie hal in het bezoekerscentrum van Het Utrechts Archief.
Lees meer over Kunstproject Trappenhuis Het Utrechts ArchiefVia natuurloket KIEM hebben het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht in het eerste halfjaar veertien groeninitiatieven kunnen ondersteunen.
Lees meer over Natuuraanvraagloket KIEM succesvol eerste halfjaar‘Houd rust en span u niet teveel in.’ Dit advies kregen kankerpatiënten tot het begin van deze eeuw meestal tijdens en na hun behandeling. Nu, twintig jaar later, ligt er een indrukwekkende berg publicaties die laat zien dat het voor (ex)patiënten juist heilzaam kan zijn om flink te bewegen.
Lees meer over De heilzaamheid van bewegen bij kankerOp donderdag 27 juni onthulde illustrator Femme ter Haar het kunstwerk ‘Vensters’ dat zij maakte voor Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort, locatie Davidshof, in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Kunstparticipatieproject bij Sint Pieters en Bloklands Gasthuis onthuldSinds 1 mei werken Marjolein Witte en Heike Wähner in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Heike en Marjolein werken nu voor het eerst intensief samen. Drie vragen aan Heike en Marjolein.
Lees meer over Marjolein Witte en Heike Wähner in het tuinatelierFemme ter Haar studeerde in juni 2018 af als illustrator aan de HKU. Het afgelopen jaar werkte ze namens het K.F. Hein Fonds aan het Kunstparticipatieproject in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Tijdens het werken aan het project vertelt ze in blogs over het proces en haar inzichten.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Femme ter Haar #2Op de scheepswerf in Nieuwegein wordt gewerkt aan een schip. Geen speedboot of luxe jacht, maar een drijvend onderkomen voor Niet Zonder Lola. Dit bijzondere pleeggezin woont op een boot .
Lees meer over Pleegschip in zicht!In september 2018 won Eva Spierenburg het K.F. Hein Stipendium met haar onderzoeksvoorstel onder de werktitel ‘fragments between here and then’. Een halfjaar later vertelt ze over hoe haar onderzoek vordert.
Lees meer over Stipendium - Blog Eva Spierenburg #1Sinds 1 februari werkt Halina Zalewska in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Halina onderzoekt in haar werkperiode Utrecht, de stad waar ze jaren gewoond en gewerkt heeft. Drie vragen aan Halina.
Lees meer over Halina Zalewska in het tuinatelierFemme ter Haar studeerde afgelopen juni af als illustrator aan de HKU. In 2019 werkt ze namens het K.F. Hein Fonds aan het Kunstparticipatieproject in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Femme ter Haar #1Het K.F. Hein Fonds ondersteunt jaarlijks vele honderden initiatieven en mensen die Utrecht mooier en sterker maken. Om de diversiteit van alles wat wij doen te laten zien, staan op onze visitekaartjes een paar mooie voorbeelden.
Lees meer over Visitekaartjes van het K.F. Hein FondsBegin vorig jaar schreven wij een opdracht uit voor het ontwerp van een barmeubel voor de nieuw ingerichte bibliotheek in ons kantoorpand. De opdracht ging naar meubel- en interieurontwerper Mira Nasruddin, en de vrouw achter het Nederlandse merk PLANKSTAAL.
Lees meer over Mira NasruddinTien studenten van de HKU Media stuurden in januari hun campagneplannen voor crowdfunding voor hun afstudeerfilm in voor ‘Find, Fund, Film’. Na de presentaties en het juryberaad zijn de twee winnaars bekend: Emma Branderhorst met haar film Onderhuids en Laurens Zautsen met zijn film Feniks.
Lees meer over Emma Branderhorst en Laurens Zautsen winnen Find, Fund, FilmHet K.F. Hein Fonds Monumenten, eigenaar van het complex, maakt zich op voor de restauratie van de bastionmuur van de Sonnenborgh. Op de uitbuikende delen van de muur worden in voorbereiding op de restauratie netten aangebracht.
Lees meer over Voorbereiding grote restauratie bastionmuur SonnenborghOp zaterdag 15 december onthulde illustrator Aafke Bouman het kunstwerk ‘De Passage’ dat zij in samenwerking met bewoners van ’t Groene Sticht maakte voor het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. ’t Groene Sticht, dat zaterdag tevens haar 15-jarig jubileum vierde, is een buurt met gemengd wonen in Parkwijk, Leidsche Rijn. Naast bewoners participeren De Tussenvoorziening, Reinaerde en Emmaus Parkwijk.
Lees meer over Kunstparticipatieproject bij ’t Groene Sticht onthuldIn 2017 won Bartiméus Sonneheerdt de K.F. Hein Stimuleringsprijs voor het project 'Sprekende Kwaliteiten'. Filmmaker Frank Smits bezocht de organisatie en bracht in beeld hoe het nu, een jaar later, gaat met het project.
Lees meer over Project Sprekende Kwaliteiten van BartiméusIn 2017 werd De Rading tweede bij de uitreiking van de K.F. Hein Stimuleringsprijs met het project 'Real Care Baby'. Filmmaker Frank Smits bezocht de organisatie en bracht in beeld hoe het nu, een jaar later, gaat met het project.
Lees meer over Project Real Care Baby van De RadingIn 2017 werd Wawollie Kringloop derde bij de uitreiking van de K.F. Hein Stimuleringsprijs met het project 'Duurzame en inclusieve meubelmakerswerkplek'. Filmmaker Frank Smits bezocht de organisatie en bracht in beeld hoe het nu, een jaar later, gaat met het project.
Lees meer over Project Naaiatelier van Wawollie KringloopSinds 1 november werkt Mitchel Breed in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Mitchel werkt aan materiaalexperimenten en olieverfstudies gekoppeld aan de motieven van engelen en waterreflecties.
Lees meer over Mitchel Breed in het tuinatelierDe Utrechtse dichter Baban Kirkuki schreef in mei 2018 ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van het K.F. Hein Fonds het gedicht 'Het groeien van een droom'.
Lees meer over Baban KirkukiAafke Bouman voerde het afgelopen jaar het K.F. Hein Kunstparticipatieproject uit in samenwerking met 't Groene Sticht. In deze blog schrijft Aafke over het proces en haar ontwerp voor een schildering in de openbare ruimte.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Aafke Bouman #2Op donderdag 22 november reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden voor de tiende keer de K.F. Hein Stimuleringsprijs uit. De hoofdprijs van € 10.000 ging naar KAG Zorg (King Arthur Groep) voor het project ‘Met dementie in beweging en erop uit’.
Lees meer over KAG Zorg wint Stimuleringsprijs 2018Begin september riep het fonds Utrechtse maatschappelijke organisaties op zich aan te melden met een bijzonder project. Uit de inzendingen zijn drie organisaties genomineerd.
Lees meer over Genomineerden K.F. Hein Stimuleringsprijs 2018Sterrenwacht Sonnenborgh is gerenoveerd. Het pand en het interieur, de grafische vormgeving en de hele expositie; álles is onder een helder vergrootglas gelegd en omgetoverd tot een museum van sterrenkwaliteit.
Lees meer over Sonnenborgh brengt ver weg dichtbijOp een sprookjesachtig landgoed aan de rand van Utrecht ligt Kasteel de Haar. Een grafelijk slot met sierlijke tuinen, weelderige bossen en uitgestrekte landerijen. En sinds kort met een paddenpoel in het Voedselbos.
Lees meer over Vorstelijke paddenpoel van HaarzuilensHet Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht houden van groen en ondersteunen natuur-initiatieven. Per 1 november kunnen initiatiefnemers bij één loket van alle drie deze fondsen een bijdrage krijgen. KIEM is bedoeld voor vrijwilligersprojecten op het gebied van natuur in de provincie Utrecht.
Lees meer over Fondsen bundelen krachten met geld voor natuur in KIEMIn de droogte en de brandende zon van de afgelopen zomer verdorde het gras langs de singel en legden rododendronstruiken het af. Maar de planten op de hoge muur van het bolwerk Zonnenburg stonden er onveranderd fris en groen bij. Aan vocht kennelijk geen gebrek.
Lees meer over Zonnenburg krijgt weer een prachtmuurOnze kunstcommissie selecteerde uit de afstudeerders van de HKU illustrator Femme ter Haar voor ons jaarlijks K.F. Hein Kunstparticipatieproject. Femme zal de komende maanden in samenwerking met de bewoners van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis tot een nieuw werk komen voor de locatie Davidshof in Amersfoort.
Lees meer over Femme ter Haar kunstenaar Kunstparticipatieproject 2019Ter gelegenheid van de herinrichting van Sonnenborgh museum & sterrenwacht heeft de Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten het museum een gevelsteen geschonken. Het kunstwerk, Soundscape Sonnenborgh, is gemaakt door Erica van Seeters.
Lees meer over Nieuw kunstwerk: Soundscape Sonnenborgh van Erica van SeetersSinds 1 augustus werken Carien Vugts, Anna van Suchtelen en Uli Kürner samen in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Hun samenwerkingsproject onder de titel Spiegeltuin, is een onderzoek naar de tuin (en de vijver) van het K.F. Hein Fonds, door elke kunstenaar vanuit de eigen discipline.
Lees meer over Uli Kürner, Anna van Suchtelen en Carien Vugts in het tuinatelierBeeldend kunstenaar Eva Spierenburg uit Zeist is met haar onderzoeksvoorstel onder de werktitel ‘fragments between here and then’ winnaar geworden van het K.F. Hein Stipendium 2018. Haar spannende onderzoeksvoorstel, waarin stevige vragen niet geschuwd worden, maakt de jury nieuwsgierig naar het vervolg.
Lees meer over Eva Spierenburg wint K.F. Hein Stipendium 2018Op 16 juni 2018 vierde het K.F. Hein Fonds het 80-jarig bestaan in TivoliVredenburg. Vele mensen en organisaties presenteerden zichzelf en hun verhaal op het podium.
Lees meer over Korte film zaalprogramma feest 80 jaar K.F. Hein FondsAugustus 2018
Enkele duizenden - zoveel mensen heeft het K.F. Hein Fonds met de commissie Studie en Individuele Noden (SIN) sinds 1995 kunnen helpen. En als het aan nieuw lid Jacques Happe ligt, word...
Sinds 1 mei werkt kunstenaar Thera Clazing in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Thera maakt nieuw werk rond het thema Lichtheid en Zwaarte. Tijdens de afgelopen Open Tuinendag konden bezoekers haar in het atelier bezoeken. Drie vragen aan Thera.
Lees meer over Thera Clazing in het tuinatelierDe hoofdvraag waar de wetenschappers van het Utrechtse YOUth-onderzoek zich mee bezighouden is niet mis: hoe word je wie je bent? Een antwoord is dan ook zeker niet gemakkelijk te vinden. Jeugdonderzoeker Carlijn van den Boomen (31) focust zich in haar onderzoek op de interactie tussen ouder en kind.
Lees meer over Hoe word je wie je bent?Deze zomer viert Museum Oud Amelisweerd (MOA) de natuur met de expositie Flower Power: een ware ode aan bloemen. De tentoonstelling draait om meer dan uiterlijk schoon. Het laat zien dat bloemen een grotere rol spelen. Vroeger én nu. Van seksualiteit tot religie en van leven tot dood: alles komt aan bod.
Lees meer over De kracht van bloemenJuni 2018
Het is een van de snelst groeiende steden in het hart van het land. Toch houdt Amersfoort haar schatten voor veel mensen verborgen. Quinten Peelen, directeur van het K.F. Hein Fonds, neemt...
Juni 2018
Van kinds af aan weet Linda Rosink het al. Ze wil ooit iets goeds doen voor de mensen in Afrika. Als ze jaren later aan de HKU studeert, krijgt ze die kans. Ze mag stagelopen in Kaapstad. E...
Tussen Amersfoort en Utrecht staan 10 monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968). De zuilen van 6,5 meter hoog staan langs De Stijl Fietsroute en symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan.
Lees meer over Fietsen van Mondriaan naar RietveldAafke Bouman kreeg in september 2017 opdracht om een kunstwerk te maken voor de mensen die wonen, werken en verblijven op 't Groene Sticht in Leidsche Rijn.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Aafke BoumanVoor de documentaire die RTV-Utrecht over het K.F. Hein Fonds maakte sprak presentator Tjerk Ridder met voorzitter van het K.F. Hein Fonds Annemijn Eschauzier.
Lees meer over Voorzitter Annemijn Eschauzier aan het woordConstança van Ojen is pianodocent in Utrecht. Ze had een prachtige werkruimte op het oog, maar er was een probleem: die was in een complex voor 'stille' artiesten. Ze besloot er zelf een studio te bouwen en vroeg daarvoor een Cultuurlening aan. Hier vertelt ze wat dat haar allemaal heeft opgeleverd.
Lees meer over De Cultuurlening van Constança van Ojen, pianodocent uit UtrechtArtur Dijkstra vroeg een lening aan om zijn beroepspraktijk uit te breiden. Met meer werkruimte op een nieuwe locatie kan hij meer muziekstudenten begeleiden en laten begeleiden.
Lees meer over Waarom lenen een goed plan isIn april 2018 zond RTV-Utrecht deel twee van het documentaire-tweeluik 'Karl Friedrich Hein, een Utrechter van betekenis' uit.
Lees meer over Documentaire Karl Friedrich Hein, een Utrechter van betekenis deel tweeSinds 1 februari werken Rozemarijn en Marisa samen aan een bijzonder kunstwerk in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel.
Lees meer over Rozemarijn Westerink en Marisa Rappard in het tuinatelierDit jaar, 18 maart 2018, is het 10 jaar geleden dat Dirkje Kuik is overleden. Een podcast over haar, gemaakt als derde aflevering in de serie The Dead Society, is hier te beluisteren.
Lees meer over The Dead Society: Dirkje KuikHet K.F. Hein Fonds selecteerde Aafke Bouman voor het kunstparticipatieproject in samenwerking met 't Groene Sticht. In deze blog schrijft ze over haar eerste ontmoeting met de locatie en bewoners.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Aafke Bouman #1Sinds 1 november werkt theaterschrijver Frank Irving in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel.
Lees meer over Frank Irving in het tuinatelierOp 12 januari is de samenwerking tussen het K.F. Hein Fonds en Filmtheater ’t Hoogt bekrachtigd.
Lees meer over K.F. Hein Fonds en Filmtheater ’t Hoogt trekken samen opIn september 2016 won Britt Dorenbosch het K.F. Hein Stipendium met haar schetsontwerp Thuis. Dankzij het stipendium kon ze een jaar lang schilderkunstig onderzoek doen naar wat 'thuis' voor haar bete...
Lees meer over Britt DorenboschJanine van Oene (1988) maakte voor de K.F. Hein Foyer het kunstwerk ‘Cour Chat'. Dankzij het budget heeft ze haar werk letterlijk de ruimte in kunnen trekken. De ruimte waarvoor dit werk is gema...
Lees meer over Janine van OeneJonathan Straatman (1991), studeerde in 2017 af aan de HKU als beeldend kunstenaar. Het K.F. Hein Fonds selecteerde hem voor het K.F. Hein Kunstparticipatieproject. Voor dit project wordt jaarlijks ee...
Lees meer over Jonathan StraatmanJaarlijks geeft het K.F. Hein Fonds opdracht aan een kunstenaar voor een tijdelijke installatie in de nissen in de hal en in de directiekamer van het fonds. In 2016 ging de opdracht naar Jop Vissers V...
Lees meer over Jop Vissers VorstenboschAtelier Spat van De Tussenvoorziening zoekt enthousiaste, creatieve vrijwilligers met een sociaal hart.
Lees meer over Op bezoek bij Atelier SpatOp 15 november reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden de K.F. Hein Stimuleringsprijs 2017 uit aan Bartiméus Sonneheerdt voor het project ‘Sprekende kwaliteiten’.
Lees meer over Bartiméus Sonneheerdt wint Stimuleringsprijs 2017Op donderdag 21 september 2017 is het kunstwerk 'Cour Chat' van Janine van Oene onthuld in de K.F. Hein Foyer in TivoliVredenburg. Het kunstwerk is daar vanaf nu een jaar te zien voor concert- en festivalbezoekers en tot en met 27 oktober elke vrijdagavond en zaterdagavond vrij toegankelijk.
Lees meer over Cour Chat van Janine van Oene onthuldVan 9 september t/m 26 november 2017 is in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Thuis’ van de Utrechtse kunstenaar Britt Dorenbosch te zien.
Lees meer over Tentoonstelling Thuis van Britt Dorenbosch geopendIn september 2017 zond RTV-Utrecht de documentaire Karl Friedrich Hein, een Utrechter van betekenis uit. De documentaire is het eerste deel van een tweeluik. Presentator Tjerk Ridder ontdekt wie Karl...
Lees meer over Documentaire Karl Friedrich Hein, een Utrechter van betekenis deel eenOp 30 augustus onthulde kunstenaar Jonathan Straatman, samen met bewoners van AZC Utrecht, het kunstwerk ‘In Between’ dat hij samen met hen maakte voor het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject 2017Bouwjaar: 1930/31
Jaar van aankoop: 2002
Verhuurd aan: Asnova Architecture
Architect: Gerrit Rietveld
Jaar van aankoop: 2000
Verhuurd aan: Kummer en Herrman (grafisch ontwerp) en Stichting Het Literatuurhuis (ILFU)
Jaar van aankoop: 1997
Verhuurd aan: Utrecht Marketing en particuliere verhuur
Bouwjaar: 1904/05
Jaar van aankoop: 2012
Verhuurd aan: Theater Utrecht
Architect: C.H. Peters
De Rozenhof aan de Maliesingel 28 is niet alleen het kantoor van de K.F. Hein Stichting, maar ook een verzamelplaats van Utrechtse kunst en sinds kort een onderkomen voor maatschappelijke organisaties.
Lees meer over Rozenhof, Maliesingel 28: Statig woonhuis als cultureel zenuwcentrumJaar van aankoop: 2000
Verhuurd aan: Museum Sterrenwacht Sonnenborgh en Wire Group
In 2017 was het precies 150 jaar geleden dat Karl Friedrich Hein werd geboren. Om dat te vieren, schonk het K.F. Hein Fonds zijn familie een lichtkunstwerk, gemaakt door kunstenares Tamar Frank. ‘Ik was best wel zenuwachtig toen het werk onthuld werd.’
Lees meer over Tamar FrankIn deze blog beschrijft Britt Dorenbosch het proces waarin ze de afgelopen periode heeft gezeten en de ontwikkeling van nieuw werk.
Lees meer over Stipendium - Blog Britt Dorenbosch #2‘Ik mag alleen maar in m’n dromen gelukkig zijn’, zegt de man, met iets klagerigs in zijn stem. Het is een uur of één ’s middags en tamelijk zonnig, maar de dichtgetrokken gordijnen maken het in de flat schemerdonker.
Lees meer over Altrecht: Niemand in de steek latenSinds 1 mei werkt kunstenaar Natalia Ossef als eerste in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel.
Lees meer over K.F. Hein Fonds biedt ruimte aan makersHet project De MuziekRoute zorgt voor veel lachende gezichten bij basisschoolkinderen in Utrecht Overvecht. Kinderen maken kennis met muziek en instrumenten als de viool en de trompet.
Lees meer over Kennismaken met muziekHet voormalige pand van uitgeverij Het Spectrum staat vier verdiepingen hoog op een verlaten terrein achter Shoppingcenter Overvecht. Het grijze exterieur is verraderlijk; binnen bruist het van creativiteit en levendigheid. Desondanks wordt het pand van kunstcollectief Das Spectrum over een jaar gesloopt.
Lees meer over Kunstenaars krijgen de ruimte bij Das SpectrumEen deftige dertiger uit Duitsland komt op een dag in april met de trein in Utrecht aan. Het is het jaar 1896 en de man werkt als klerk (administratief medewerker) bij de Arnhemse vestiging van de Duitse kolenhandel Jean Balthazar.
Lees meer over De oprichter van de K.F. Hein Stichting - Karl Friedrich HeinSpeciaal voor kinderen ontwikkelt Landschap Erfgoed Utrecht de zogeheten ‘Klompenpad Kids’. Het eerste Klompenpad Kids, het Slagmaatpad, ligt bij Fort Vechten en is voorzien een pontje ove...
Lees meer over Spelenderwijs de omgeving ontdekken op het Klompenpad KidsWeggemoffeld tussen een juwelierszaak en een pizzeria in Lombok zit STIL: Stichting Lauw-Recht. Een stichting die mensen zonder verblijfsvergunning helpt bij het zoeken naar onderdak.
Lees meer over Aandacht voor mensen bij Stichting Lauw-RechtDe Pronkkast maakt een tour langs zes verzorgingshuizen in Utrecht. In deze kast staan verrassende kunstvoorwerpen, zijn foto’s te bekijken en radiofragmenten te beluisteren.
Lees meer over Praten met behulp van de PronkkastTjerk Ridder bezoekt Kasteel Amerongen en hoort van conservator Lodewijk Gerritsen meer over de lange band die het kasteel heeft met het K.F. Hein Fonds. Dit verhaal was onderdeel van deel een van het documentaire tweeluik dat RTV-Utrecht over K.F. Hein maakte.
Lees meer over Bezoek aan Kasteel AmerongenTjerk Ridder bezocht in 2017 The Colour Kitchen, waar leerlingen hem vertellen wat het werken daar voor hen betekent. Dit bezoek was onderdeel van deel een van het documentaire tweeluik dat RTV-Utrecht over K.F. Hein maakte.
Lees meer over Bezoek aan The Colour KitchenDit jaar is Jonathan Straatman geselecteerd voor het K.F. Hein Kunstparticipatieproject. In deze blog neemt hij je mee in het proces en in zijn gedachtegang.
Lees meer over Kunstparticipatieproject 2016 - Blog Jonathan Straatman #1Waar voel jij je thuis en wat maakt een huis een thuis? Dit onderzoekt Britt Dorenbosch voor het K.F. Hein Stipendium.
Lees meer over Stipendium - Blog Britt Dorenbosch #1Op donderdag 17 november reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden de K.F. Hein Stimuleringsprijs 2016 uit aan Inaya Zorg en Stut Theater voor het project ‘Ik ben vrouw en moslima…en jij?’.
Lees meer over Inaya Zorg en Stut Theater winnen Stimuleringsprijs 2016Beeldend kunstenaar Britt Dorenbosch is met haar schetsontwerp ‘Thuis’ winnaar geworden van het Stipendium 2016.
Lees meer over Britt Dorenbosch wint Stipendium 2016Op vrijdag 1 september onthulde fotograaf Hishaam Eldewieh samen met bewoners van Bartiméus, instituut voor blinden en slechtzienden, het kunstwerk ‘De fenomenale werkelijkheid’.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject 2016Op vrijdag 17 juni 2016 is plein 5 op de vijfde verdieping van TivoliVredenburg omgedoopt tot ‘K.F. Hein Foyer’.
Lees meer over Opening ‘K.F. Hein Foyer’ in TivoliVredenburgIn zijn blog beschrijft Hishaam Eldewieh hoe hij zijn onderzoek voor het kunstparticipatieproject vormgeeft en hier de bewoners van Bartiméus bij betrekt.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Hishaam Eldewieh #2Het K.F. Hein Fonds selecteerde Hishaam Eldewieh voor het Kunstparticipatieproject in samenwerking met Bartiméus. Hij schreef een blog over zijn onderzoek.
Lees meer over Kunstparticipatieproject - Blog Hishaam Eldewieh #1Jeroen van Loon schrijft in deze blog over het winnen van het K.F. Hein Stipendium, het creatieve proces dat hieruit voortvloeit en het werken naar de tentoonstelling.
Lees meer over Stipendium - Blog Jeroen van Loon #3Op 11 november reikte het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden de Stimuleringsprijs 2015 uit aan De Rading voor hun project Vil Du?.
Lees meer over De Rading wint Stimuleringsprijs 2015 met Vil Du? game therapyIn revalidatiecentrum De Parkgraaf is sinds oktober 2015 het werk (re-)visit van Jorinde Beijerling te zien.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject 2015Jeroen van Loon schrijft in deze blog over het winnen van het K.F. Hein Stipendium, het creatieve proces dat hieruit voortvloeit en het werken naar de tentoonstelling.
Lees meer over Stipendium - Blog Jeroen van Loon #2Tanja Smeets laat grote structuren groeien langs muren en plafonds, de ruimte in. Het K.F. Hein Fonds gaf haar opdracht een kunstwerk te ontwerpen in het trappenhuis van het kantoorpand. Dat werd From Far Down.
Lees meer over Tanja SmeetsSymposium 'Participatiesamenleving: voor iedereen?'. Hoe betrek je kwetsbaren vanuit kracht en gelijkwaardigheid in de huidige samenleving?
Lees meer over Fonds Studie en Individuele Noden vierde 20-jarig jubileumJeroen van Loon schrijft in deze blog over het winnen van het K.F. Hein Stipendium, het creatieve proces dat hieruit voortvloeit en het werken naar de tentoonstelling.
Lees meer over Stipendium - Blog Jeroen van Loon #1Marieke Meijer maakte voor het Kunstparticipatieproject de installatie 'Belicht'.
Lees meer over Onthulling Kunstparticipatieproject 2014De Utrechtse kunstenaar Hans Laban is de winnaar van het eerste K.F. Hein Kunststipendium 2012. Het thema van het eerste stipendium was ‘The Art of Making Peace’ in het kader van de viering van de Vrede van Utrecht in 2013.
Lees meer over Hans Laban: "We do have something in common"De Utrechtse beeldend kunstenaar Dick Aerts (1956) is al vanaf 1982 bezig met zijn vak. Na de opleiding Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht kon hij niet meteen lev...
Lees meer over Dick AertsKeramist Frans Ottink, werkzaam en woonachtig in Amersfoort, begon zijn werkende leven als docent handvaardigheid. “Ik had eerst een lerarenopleiding gedaan en heb daarna anderhalf jaar les gege...
Lees meer over Frans OttinkErica van Seeters werd in 1993 na haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht beeldend kunstenaar. “Maar eigenlijk was ik al zes jaar daarvoor begonnen met beeldhouwen. Ik heb ee...
Lees meer over Erica van SeetersDe Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen, bekend van zijn grote architecturale tekeningen, begon pas op zijn dertigste met een kunstenaarscarrière. “Ik was opgeleid als bioloog en heb e...
Lees meer over Robbie Cornelissen
“De eerste glazen dingetjes van eigen hand zijn ongeveer ontstaan in 1986”, vertelt glasblazer Bernard Heesen (1958) in glasblazerij De Oude Horn in Acquoy. “Daarvoor was ik...
“Ik wilde al op mijn negende jaar beeldhouwer worden”, vertelt de bekende Utrechtse beeldhouwer Joop Hekman (1921) op de vraag sinds wanneer hij als beeldend kunstenaar werkzaam is. &ldquo...
Lees meer over Joop HekmanDe van oorsprong Australische Miranda Cleary (1983) studeerde in de zomer van 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in de richting Fine Art. Na haar middelbare school wist ze al dat iets...
Lees meer over Miranda ClearyDe Ierse kunstenares Mary Waters leerde weliswaar schilderen aan een kleine academie in Galway, waar ze opgroeide, het duurde toch vele jaren voordat ze beroepsmatig als kunstenaar ging schilderen. &l...
Lees meer over Mary WatersDe in Haarlem woonachtige kunstenares Jacobien de Rooij (Rotterdam 1947) heeft in haar kunstenaarsleven een belangrijke verandering gekend. “Na mijn studie aan de Gerrit Rietveld Acadamie ben ik...
Lees meer over Jacobien de Rooij