Skip Navigation Links

Natalia Boorsma, Davey Driessen en Maxime Klerkx winnen Find, Fund, Film

Januari 2023

Door middel van Find, Fund, Film dragen het K.F. Hein Fonds en voordekunst alweer vijf jaar bij aan de  ontwikkeling van toekomstige filmprofessionals. Het traject is speciaal ontwikkeld voor afstudeerstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) die afstuderen met een audiovisuele productie. Dit jaar stuurden maar liefst 22 afstudeerstudenten hun crowdfunding plannen in. Na de presentaties en het juryberaad zijn de drie winnaars bekend: Natalia Boorsma met Three Women Named Svetlana, Davey Driessen met Sjiek de Friemel en Maxime Klerkx met Baas bij Eigen Bevalling. De winnaars ontvangen een matchingsbijdrage van het K.F. Hein Fonds voor hun crowdfundingscampagne én intensieve begeleiding van voordekunst tijdens hun campagne en erna.

Find, Fund, Film

Met 'Find, Fund, Film' willen het K.F. Hein Fonds en voordekunst jonge filmmakers stimuleren om crowdfunding te gebruiken als middel om een duurzame band op te bouwen met hun publiek. Jonge filmmakers werken door dit traject al bij het maken van hun afstudeerfilm aan een grotere zichtbaarheid voor hun werk en een band met hun publiek vanaf de crowdfunding tot aan de vertoning van de film.

Jury

De jury bestond deze editie uit Isabelle de Klein (Hoofd Marketing en Communicatie Nederlands Film Festival), Safirah Dijkstra (dramaturg VPRO/ Human en projectmanager De Ontmoeting) en Mies Koppelmans (Projectbegeleider Film voordekunst). De jury prijst de kwaliteit van de plannen en de zeer uiteenlopende en mooie ideeën voor de films. Uit het juryrapport: 

Over 'Sjiek de Friemel: " Grappig en ludiek! Dit is een belangrijk thema en bovendien een vriendelijke manier om dit aan de kaak te stellen." 

Over 'Three Women Named Svetlana': "Belangrijk om een stereotype te doorbreken, maar niet weg te deinzen van de werkelijkheid." 

Over Baas bij Eigen Bevalling: "Interessant diepte research gedaan voor de film. Belangrijk om het over zelfbeschikking te hebben en daarbij de mensen die dit treft aan het woord te laten." 

Three Women Named Svetlana (fictie) 

Op een klein treinstation ergens in Servië wachten drie vrouwen genaamd Svetlana op de trein. Ze hebben verschillende verwachtingen van waar deze hen zal brengen. Wanneer de trein na uren wachten nog steeds niet verschijnt, beseffen ze zich dat het wachten ze verder heeft gebracht dan dat de trein dat zou kunnen doen.

Sjiek de Friemel (fictie) 

Wanneer er thuis geen geld meer is en Wesley (12) met lege handen aan komt op de verjaardag van zijn imponerende klasgenoot Lars (13), besluit hij zich stiekem voor te doen als jarige job in een radio uitzending van 3FM om zo kans te maken op twee kaartjes voor Snowworld. Tegelijkertijd krast zijn vader een (winnend) kraslot kapot.

Baas bij eigen bevalling (documentaire) 

Drie verschillende vrouwen maken ieder vanuit hun eigen visie keuzes rondom hun bevalling. In een tijd waarin deze keuzevrijheid steeds meer onder druk dreigt te komen te staan, laten hun verhalen zien waarom het zo belangrijk is dat vrouwen zeggenschap houden over hun eigen bevalling. Lees meer over Baas bij eigen bevalling.

Benieuwd of crowdfunding past bij jouw project? Stuur je idee in bij voordekunst

gezicht van een vrouw van bovenaf gezien met de ogen dicht en boven haar hoofd de tekst: baas bij eigen bevalling
Campagnebeeld Baas bij eigen bevalling
een klein meisje met een paardenstaart op de rug gezien steekt juichend haar armen in de lucht, voor haar een roze flatgebouw. bovenaan de tekst Sjiek de friemel
Campagnebeeld Sjiek de friemel
groot oranjerood vlak met in het midden een kleine vierkante afbeelding van twee wachtende vrouwen. de linkervrouw lijkt jong, staat op hooggehakte sandalen, heeft lang haar en een kort wit broekje aan en heeft een plastic tasje vast. de rechtervrouw lijkt ouder, draagt een middellange rok, platte schoenen en een hoofddoek en heeft een nette tas tussen haar benen staan. Boven hen de tekst Three Women named Svetlana (tussen haakjes ook in het Servisch)
Campagnebeeld Three Women Named Svetlana