Skip Navigation Links

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor initiatieven

Voor initiatieven

Voor individuen

Voor individuen

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor monumenten

Voor monumenten

Voor kunstenaars

De kunstcommissie heeft als doel kunstenaars uit de provincie Utrecht te ondersteunen en adviseert het bestuur over kunstopdrachten en -aankopen. De commissie zet zich met bijzondere projecten in voor kunst en kunstenaars in de provincie Utrecht. Jaarlijks terugkerende initiatieven zijn het K.F. Hein Stipendium, het Kunstparticipatieproject en kunstopdrachten op bijzondere plekken in de provincie. Daarnaast brengt de commissie atelierbezoeken, verstrekt opdrachten en koopt werk. De collectie van het K.F. Hein Fonds omvat schilderijen, werken op papier, beelden, keramisch werk, toegepaste kunst en design. In 2008 is de publicatie 'K.F. Hein Stichting, Collectie Beeldende Kunst' verschenen, waarin onder andere een catalogus van de collectie tot dan toe is opgenomen. Voor belangstellenden is op verzoek een exemplaar van de publicatie bij ons af te halen.

Stipendium Kunstparticipatieproject Kunstopdrachten Utrechtse Cultuurlening Tuinatelier Onze kunstenaars

K.F. Hein Stipendium

Het K.F. Hein Stipendium wordt tweejaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor beeldend kunstenaars en ontwerpers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht. Voor het K.F. Hein Stipendium werkt het K.F. Hein Fonds samen met het Centraal Museum, waar het in het kader van het stipendium gemaakte werk in het Utrecht Lokaal wordt gepresenteerd. Het K.F. Hein Fonds en het Centraal Museum willen hiermee het kunstklimaat in de provincie bevorderen en kunstenaars en ontwerpers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren. In 2018 won Eva Spierenburg het K.F. Hein Stipendium en in 2019 presenteerde ze haar tentoonstelling 'Disappearance in slow motion' in het Centraal Museum. In 2016 won Britt Dorenbosch, in 2014 Jeroen van Loon en in 2012 Hans Laban.

Jury 2020

Cees van Eijk (voorzitter)
Véronique Baar
Jasper Hagenaar
Marisa Rappard
Bart Rutten (directeur Centraal Museum)

Jurysecretaris: Marlyne Stolker

Open oproep/open call 2020

Het K.F. Hein Fonds roept beeldend kunstenaars en ontwerpers uit de provincie Utrecht op zich in te schrijven voor het K.F. Hein Stipendium. De winnaar van het K.F. Hein Stipendium ontvangt een geldbedrag van € 20.000 en de mogelijkheid om te exposeren in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum Utrecht. Beeldend kunstenaars en ontwerpers kunnen zich inschrijven met een voorstel voor het ontwikkelen van nieuw werk.

Indienen

De indieningsdeadline is 9 maart 2020. Hierna zullen vijf kunstenaars worden gevraagd hun onderzoeksvoorstel verder uit te werken. Uit de vijf genomineerden wordt half september een winnaar gekozen. De winnaar krijgt het stipendium en de opdracht het uitgewerkte onderzoeksvoorstel uit te voeren en te komen tot een presentatie in het Utrecht Lokaal in het Centraal Museum Utrecht. De overige genomineerden ontvangen € 1.250 voor hun uitgewerkte onderzoeksvoorstel.

Reglement

De voorwaarden en procedure van het K.F. Hein Stipendium treft u in het reglement K.F. Hein Stipendium.

Privacy

Wanneer iemand een inzending doet voor het K.F. Hein Stipendium, dan geldt het Privacyreglement van het K.F. Hein Fonds.

Kunstparticipatieproject

Sinds 2013 initieert de kunstcommissie jaarlijks een kunstparticipatieproject. Hiervoor wordt een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht geselecteerd om een project uit te voeren met een maatschappelijke instelling in de provincie Utrecht. Doel is om een jonge kunstenaar een eerste professionele opdracht te geven en om de bewoners of gebruikers van de maatschappelijke instelling te betrekken bij een kunstproject. Dit project leidt tot werk dat een plaats kan krijgen in de instelling.

Kunstopdrachten

Jaarlijks wordt een kunstenaar gevraagd om een tijdelijk kunstwerk te maken op een openbaar toegankelijke plek in de provincie Utrecht. Dit project volgt op het tot 2016 in het eigen pand van het K.F. Hein Fonds jaarlijks uitgevoerde Nissenproject. Door kunstenaars een opdracht te geven voor een tijdelijk kunstwerk, ontstaat de mogelijkheid om een statement te maken. Dit project geeft kunstenaars ruimte voor een stap in de artistieke ontwikkeling én zichtbaarheid voor een groot publiek. In 2017 werd het eerste kunstwerk gepresenteerd door Janine van Oene in de K.F. Hein Foyer in TivoliVredenburg.

Kunstopdrachten worden ook bij andere gelegenheden en op andere plekken gegeven en begeleid. Soms zijn dat werken in het eigen kantoorpand, zoals From Far Down van Tanja Smeets in 2015 of de bar die Mira Nasruddin in 2018 ontwierp. En soms zijn het weken op andere locaties in de regio.

Utrechtse Cultuurlening

Via de Utrechtse Cultuurlening kan door professionele kunstenaars, creatieven, culturele instellingen en ondernemingen in de creatieve industrie tegen een lage rente van 3% een bedrag geleend worden tot maximaal € 20.000. 

Stimuleren cultureel en creatief ondernemerschap in de provincie Utrecht

Het doel van de lening is het stimuleren van het cultureel en creatief ondernemerschap in de provincie Utrecht. Voor individuele, professionele kunstenaars of creatieven geldt dat zij woonachtig moeten zijn in de provincie Utrecht. Instellingen of ondernemingen in de creatieve industrie moeten in de provincie Utrecht gevestigd zijn. Verder is van belang dat met de lening een investering wordt gedaan die ten goede komt aan de Utrechtse cultuursector. Het K.F. Hein Fonds adviseert bij de behandeling van de leningaanvragen.

Kijk voor meer informatie over de lening, de aanvraagprocedure en de aanvraagformulieren op www.utrechtsecultuurlening.nl

Financiers & partners

De Utrechtse Cultuurlening is een initiatief van de Provincie Utrecht en Gemeente Utrecht, het K.F. Hein Fonds en Cultuur+Ondernemen.

Tuinatelier

In de tuin van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel 28 in Utrecht is een tuinatelier beschikbaar voor een kunstenaar uit de provincie Utrecht. Het atelier is bedoeld voor tijdelijke projecten en kan maximaal 3 maanden gebruikt worden, waarna de ruimte weer ter beschikking wordt gesteld aan een volgende kunstenaar.

Voor wie?

Voor beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, theatermakers, fotografen en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht die willen werken aan een tijdelijk project, en die daarvoor een rustige, in het groen gelegen, lichte ruimte zoeken. De ruimte is geschikt voor verschillende disciplines. Lawaaigevende werkzaamheden in overleg.
Er is geen artistieke begeleiding bij een werkperiode in het atelier. Van de kunstenaar wordt verwacht dat hij of zij een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Praktische informatie

Kenmerken: recent volledig opgeknapt, rustig gelegen in groene beeldentuin, veel licht dankzij twee daklichten en twee ramen
Afmetingen: 24 m2 (8 x 3) en 2,30 m hoog
Voorzieningen: mechanische ventilatie, pantry met warm en koud water en koelkast
Toegankelijkheid: vrij toegankelijk met eigen sleutel, enkel tijdens kantooruren
Kosten: de ruimte wordt kosteloos aangeboden. Voor de inrichting zorgt de gebruiker zelf.

Interesse?

Per 1 februari 2022 is het tuinatelier weer beschikbaar voor een nieuwe gebruiker. Zie meer informatie in het document aanbod tuinatelier. Belangstelling? Stuur een e-mail aan mstolker@kfhein.nl met wie u bent, wat voor werk u maakt en een korte omschrijving waarvoor u dit atelier zou willen gebruiken. Inzendingen graag als één pdf-bestand of e-mail. We beoordelen dan of het plan past bij de ruimte en het fonds. We plannen in overleg in welke periode u van de ruimte gebruik kunt maken.

Privacy

Wanneer iemand een inzending doet voor een werkperiode in het tuinatelier, dan geldt het Privacyreglement van het K.F. Hein Fonds.

Onze kunstenaars

Het K.F. Hein Fonds stimuleert en ondersteunt Utrechtse kunstenaars op vele manieren. Hieronder presenteren wij 'onze' kunstenaars. Dit zijn kunstenaars waarvan wij werk in de collectie hebben, aan wie wij opdrachten gegeven hebben, of met wie wij projecten hebben uitgevoerd.