Skip Navigation Links

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor initiatieven

Voor initiatieven

Voor individuen

Voor individuen

Voor kunstenaars

Voor kunstenaars

Voor monumenten

Voor monumenten

Voor kunstenaars

Blijf je ontwikkelen

Als kunstenaar wil je je graag kunnen ontwikkelen. En zichtbaar zijn wanneer dat nodig is. Onze kunstcommissie steunt kunstenaars en ontwerpers uit de provincie Utrecht hierbij. De commissie doet dat met bijzondere projecten en kunstopdrachten op bijzondere plekken in de provincie. Daarnaast bezoekt de commissie ateliers van kunstenaars. 

Van schilderijen tot keramiek
De kunstcollectie van het K.F. Hein Fonds omvat schilderijen, werken op papier, beelden, keramisch werk, toegepaste kunst en design. In de publicatie 'K.F. Hein Stichting, Collectie Beeldende Kunst' vind je een catalogus met een overzicht van de collectie. Interesse? Vraag gerust een exemplaar bij ons aan, door te mailen naar hein@kfhein.nl.

Keep on developing

As an artist you want to be able to develop. And to be visible when you need to be. Our art committee supports artists and designers from the province of Utrecht in doing just that. The committee does this with special projects and art commissions in special locations in the province. The committee also visits artists’ studios.

From paintings to ceramics
The K.F. Hein Fonds' art collection includes paintings, works on paper, sculptures, ceramic work, applied art and design. In the publication ‘K.F. Hein Stichting, Collectie Beeldende Kunst’ you will find a catalogue with an overview of the collection (in Dutch). If you’re interested, please feel free to request a copy from us by sending an email to hein@kfhein.nl.

Our art committee wants to be accessible for all artists in the province of Utrecht. When we make an open call, we translate them to English too. Therefore we also accept submissions to our open calls in English.

Stipendium Kunstparticipatieproject Kunstopdrachten Tuinatelier Gastatelier in Amersfoort Reisstipendium Onze kunstenaars

K.F. Hein Stipendium

Het K.F. Hein Fonds roept beeldend kunstenaars en ontwerpers uit de provincie Utrecht op zich in te schrijven voor het K.F. Hein Stipendium. Dit stipendium is in het leven geroepen om kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht te ondersteunen in hun ontwikkeling, het biedt hen de mogelijkheid om zich een jaar lang te kunnen richten op het beantwoorden van een onderzoeksvraag. De winnaar van het K.F. Hein Stipendium ontvangt een geldbedrag van € 25.000 en de mogelijkheid om te exposeren in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum Utrecht. 

Beeldend kunstenaars en ontwerpers kunnen zich inschrijven met een voorstel voor een onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van nieuw werk. Het stipendium staat open voor kunstenaars en vormgevers die nog aan het begin van hun carrière staan, maar nadrukkelijk ook voor kunstenaars die al jarenlange ervaring hebben en een nieuwe stap willen zetten. De indieningsdeadline is 1 april 2024. Hierna zullen vijf kunstenaars worden gevraagd hun onderzoeksidee verder uit te werken tot een onderzoeksvoorstel en medio september te presenteren aan de jury. De jury bestaat uit de leden van de Kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds, de artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht en de winnaar van het vorige stipendium. 

€ 25.000,- en exposeren in het Centraal Museum Utrecht
Uit de vijf genomineerden wordt begin oktober een winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt het stipendium en de opdracht het uitgewerkte onderzoeksvoorstel uit te voeren en te komen tot een presentatie in het Utrecht Lokaal in het Centraal Museum Utrecht. De overige genomineerden ontvangen € 1.500 voor hun uitgewerkte onderzoeksvoorstel.
Inzendingen mogen ook in het Engels gedaan worden.

Voor het stipendium werkt het K.F. Hein Fonds samen met het Centraal Museum Utrecht. Hierdoor kan het in het kader van het stipendium gemaakte werk direct aan het publiek worden getoond. De twee instellingen beogen met deze samenwerking het kunstklimaat in de provincie Utrecht te stimuleren. Eerder wonnen Hans Laban (2012), Jeroen van Loon (2014), Britt Dorenbosch (2016), Eva Spierenburg (2018), Jaya Pelupessy (2020) en Cyanne van den Houten (2022) het stipendium.

Jury 2024
Cees van Eijk (voorzitter)
Véronique Baar
Britt Dorenbosch
Marisa Rappard
Said Belhadj
Bart Rutten (directeur Centraal Museum)
Cyanne van den Houten (winnaar K.F. Hein Stipendium 2022)
Marlyne Stolker (jurysecretaris)

Inzenden
Inzendingen kunnen tot en met 1 april 2024 gestuurd worden aan hein@kfhein.nl. Lees in het reglement K.F. Hein Stipendium over de voorwaarden waaruit een inzending moet bestaan en over de procedure.

ENGLISH
Click here for the rules and regulations for the K.F. Hein Stipend in English

Privacy
Schrijf je je in voor het K.F. Hein Stipendium? Dan houden wij ons altijd aan het Privacyreglement van de K.F. Hein Fonds.

Kunstparticipatieproject

Onze kunstcommissie organiseert ieder jaar een kunstparticipatieproject. Dit betekent dat een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht opdracht krijgt om een project uit te voeren met een maatschappelijke instelling in de provincie Utrecht. Doel is om een jonge kunstenaar een eerste professionele opdracht te geven. En om de bewoners of gebruikers van de maatschappelijke instelling te betrekken bij een kunstproject. Het kunstwerk dat de student maakt, krijgt daarna een plek in de instelling.

Kunstopdrachten

We vragen eens in de twee jaar een kunstenaar of vormgever om een tijdelijk kunstwerk te maken. Het kunstwerk komt op een plek in de provincie Utrecht die voor iedereen toegankelijk is. Hiermee kan de kunstenaar of vormgever een statement maken. Dit project geeft kunstenaars ruimte voor een stap in de artistieke ontwikkeling én zichtbaarheid voor een groot publiek. In 2019 bijvoorbeeld, werd ‘Transcendence’ van Lennard Kok gepresenteerd in de K.F. Hein Foyer in TivoliVredenburg.

Daarnaast geven en begeleiden wij ook kunstopdrachten bij andere gelegenheden en op andere plekken. Soms zijn dat werken in het eigen kantoorpand. Zoals het ‘vloeiend vloerkleed’ van illustrator Samira Charroud dat in 2021 gemaakt is. Of ‘From Far Down’ van Tanja Smeets in 2015. Of de bar die Mira Nasruddin in 2018 ontwierp. En soms zijn het werken op andere locaties in de regio.

Tuinatelier

In onze tuin aan de Maliesingel 28 in Utrecht is een tuinatelier beschikbaar voor een kunstenaar uit de provincie Utrecht. We stellen de ruimte maximaal drie maanden beschikbaar aan een kunstenaar voor een tijdelijk project. Daarna kan een volgende kunstenaar de ruimte gebruiken.

Foto van het tuinatlier op een zonnige dag. Het tuinatelier heeft een plat dak en twee grote ramen. Buiten onder de ramen ligt grind en staan planten.

Foto van het tuinatelier is gemaakt door Juri Hiensch.

Wie kan het tuinatelier gebruiken?
Het tuinatelier is bedoeld voor beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, theatermakers, fotografen en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht. Je werkt graag aan een tijdelijk project waarvoor je een rustige, lichte ruimte zoekt met veel groen om je heen. Belangrijk is ook dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt om gebruik te maken van de ruimte. 

Goed om te weten: je krijgt geen artistieke begeleiding in het atelier. En als jouw werkzaamheden (geluids)overlast geven, overleggen we hierover graag met je. 

Praktische informatie
Kenmerken: lege veegschone ruimte, rustig gelegen in groene beeldentuin, veel licht dankzij 2 daklichten en 2 ramen
Afmetingen: 24 m2 (8 x 3) en 2,30 meter hoog
Voorzieningen: mechanische ventilatie, pantry met warm en koud water en koelkast
Toegankelijkheid: vrij toegankelijk met eigen sleutel, alleen tijdens kantooruren
Kosten: je kunt de ruimte gratis gebruiken. Voor de inrichting zorg je zelf.

Wil je ook werken in het tuinatelier?
Per 1 augustus 2025 is het tuinatelier weer beschikbaar voor een nieuwe gebruiker. Interesse? Stuur een e-mail naar mstolker@kfhein.nl. Hierin zet je wie je bent, welk werk je maakt en een korte omschrijving waarvoor je dit atelier wil gebruiken. Stuur maximaal 1 pdf-bestand mee, of zet alle informatie in de e-mail. We beoordelen dan of het plan past bij de ruimte en het fonds. We overleggen daarna met je in welke periode je de ruimte kunt gebruiken.

Wij houden rekening met jouw privacy
Doe je een inzending voor een werkperiode in het tuinatelier? Dan houden wij ons altijd aan ons Privacyreglement.

Gastatelier in Amersfoort

Gastatelier de Pionier 

In Amersfoort, op de Kop van Isselt, is gastatelier De Pionier beschikbaar voor een beeldend kunstenaar, vormgever, ontwerper, schrijver, theatermaker, fotograaf en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht.

Het atelier bevindt zich in een complex met vijf andere creatieve werkruimtes. Naast het complex staan appartementengebouwen van De Pionier, een tijdelijk wooncomplex voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen. Community-gevoel en ‘omkijken naar elkaar’ staan daarbij centraal. De bewoners en de andere kunstenaars staan dan ook open voor contact met de kunstenaar in het gastatelier. 

Het atelier wordt beschikbaar gesteld door het K.F. Hein Fonds in samenwerking met DePlaatsmaker en de Gemeente Amersfoort. De ruimte wordt beheerd door atelier- en broedplaatsorganisatie DePlaatsmaker. We stellen de ruimte drie of maximaal vier maanden beschikbaar aan een maker voor een tijdelijk project. Daarna kan een volgende maker de ruimte gebruiken. Het atelier is bedoeld als werkruimte en aan het einde van de werkperiode kan er ook geëxposeerd worden. Interesse? Stuur een e-mail naar hein@kfhein.nl. Hierin zet je wie je bent, wat voor werk je maakt en een korte omschrijving waarvoor je dit atelier wilt gebruiken. We beoordelen dan of het plan past bij de ruimte en het fonds. We overleggen daarna met je in welke periode je de ruimte kunt of wilt gebruiken. 

tot twee verdiepingen opgestapelde grijze zeecontainers met ramen en kunstwerken op de gevel. Op de voorgrond een klein tuintje en de straat met parkeerterrein
Foto: Lize Kraan

Wie kan het gastatelier gebruiken?

Het gastatelier is bedoeld voor beeldend kunstenaars, vormgevers, ontwerpers, schrijvers, theatermakers, fotografen en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht. Je werkt aan een tijdelijk project waarbij het werken in het gastatelier in deze context waarde heeft. Je kent Amersfoort of wilt Amersfoort leren kennen en wil de levendige omgeving van De Pionier en de nieuw te vormen stadswijk Kop van Isselt beter leren kennen.  

Mogelijkheden

Als je in het gastatelier komt kan je gebruik maken van: werken is het interessant te weten van een aantal mogelijkheden.

-         De expertise van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds. Die bestaat uit professionals in de kunstsector. Als je dat wil kunnen een of meerdere kunstcommissieleden een atelierbezoek brengen tijdens je werkperiode en kun je met (een van) hen praten over je project.
-         De Flitsimpulsregeling van de gemeente Amersfoort, via welke je € 1.000 tot € 3.000 aan kunt vragen voor een kunstwerk of kunstproject. De regeling stelt wel verplicht dat er een presentatiemoment in Amersfoort is. 

Ook brengen we je graag in contact met het beeldende kunstnetwerk in Amersfoort. Je kunt in contact komen met Kunsthal KAdE, die graag met je meedenken over je project. En ook met 033Fotostad in het Rietveldpaviljoen kun je in gesprek over je project en over een eventuele presentatie.

Praktische informatie

Kenmerken: veegschone ruimte in een containerstudio naast wooncomplex De Pionier en de Amsterdamseweg. Licht en naar wens flexibel in te delen.
Afmetingen: 55m2 en 2,30m hoog 
Voorzieningen: mechanische ventilatie, internet, pantry met koelkast, basis-inrichting
Toegankelijkheid: vrij toegankelijk met eigen sleutel 
Kosten: je kunt de ruimte gratis gebruiken. Voor de inrichting zorg je zelf.

Belangrijk is ook dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt om gebruik te maken van de ruimte. En als jouw werkzaamheden (geluids)overlast geven, overleggen we hierover graag met je. 

Wij houden rekening met jouw privacy

Doe je een inzending voor een werkperiode in het gastatelier? Dan houden wij ons altijd aan ons Privacyreglement.

Zij gingen je voor

Beeldend kunstenaar Willemijn Beth in het atelier:
“De atelierruimte is mooi ruim en ligt naast een interessante plek, maatschappelijk en sociaal gezien: De Pionier, een wooncommunity met +/- 200 jonge mensen. Ook zijn er om het atelier heen meer creatieve studio's. Een plek met potentie om gave projecten neer te zetten!”

 

interieur van het atelier tijdens een bijeenkomst. aan beide zijden zijn ramen en een deur en aan het plafond hangen tl-bakken. Mensen staan in de ruimte en kunst hangt aan de muur
Het atelier in gebruik. Foto: Willemijn Beth

 

Reisstipendium voor ontwikkeling kunstenaars in het buitenland

 
In het kort
Met dit reisstipendium wil de kunstcommissie kunstenaars en vormgevers in de provincie Utrecht ondersteunen en aanmoedigen in hun artistieke ontwikkeling, door een reis mede mogelijk te maken. Het reisstipendium is bedoeld als deel van de financiering van een reis naar of residentie in het buitenland voor de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar of vormgever. De impact die de reis kan hebben op het werk van de kunstenaar staat centraal.  Het reisstipendium kan maximaal 50% van de kosten dekken, de andere 50% moet de kunstenaar of vormgever uit andere bronnen financieren.

Voor wie?
De regeling is bedoeld voor professionele beeldend kunstenaars en vormgevers die wonen en/of werken in de provincie Utrecht. Het reisstipendium staat open voor beeldend kunstenaars en vormgevers in alle disciplines en in alle stadia van hun carrière. Het reisstipendium is niet aan te vragen door bachelorstudenten aan een kunstacademie. De regeling staat alleen open voor individuele kunstenaars of vormgevers (niet voor duo’s of trio’s).

Voor wat?
Aanvragen kunnen verschillende vormen hebben: van residenties tot studiereizen en retraites. Het reisstipendium is vooral proces- en niet zozeer prestatiegericht: het gaat om ontwikkeling en verdieping, niet per se om een product (nieuw werk) of presentatie (tentoonstelling).

Beoordeling
De aanvragen worden beoordeeld door de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds. Op 2 september 2024 opent een nieuwe aanvraagronde.
De beoordelingscriteria zijn:
 • de aanvrager is een professioneel werkend kunstenaar of vormgever (geen bachelor student);
 • de aanvrager woont en/of werkt in de provincie Utrecht;
 • duidelijke onderbouwing waarom de reis belangrijk is voor de artistieke ontwikkeling op dit specifieke moment;
 • sluitende begroting en dekkingsplan voor reis en verblijf (waarin ook duidelijk wordt hoe de andere 50% van de kosten gefinancierd wordt);
 • realistische tijdsplanning;
 • aandacht voor duurzaamheid in het plan.

Budget & categorieën
Er zijn twee verschillende categorieën:

 • categorie A: max. € 5.000 voor grotere aanvragen met een langere doorlooptijd, zoals buitenlandse residenties van een aantal maanden;
 • categorie B: max. € 1.000 voor kleinere aanvragen zoals studiereizen en werkbezoeken.

Het K.F. Hein Fonds draagt maximaal 50% van de totale kosten bij en kan ook – met name in categorie A – begeleiden bij de voorbereiding van de reis en meedenken/meelezen bij verdere financiering (aanvragen bij derden). 

Het is de bedoeling dat alle plannen binnen een jaar uitgevoerd zijn. 

Het K.F. Hein Fonds heeft een richtbudget van € 10.000 per jaar, met in 2024 één aanvraagmoment. 

Contact vooraf, tijdens en na de reis
Het K.F. Hein Fonds ziet het reisstipendium als een begeleidingstraject en houdt tijdens de voorbereiding van de reis graag contact met de kunstenaar. Ook tijdens het bezoek hebben we graag contact. De kunstenaar of vormgever wordt gevraagd een blog of vlog bij te houden. In een kort verslag na terugkeer leest de kunstcommissie graag welke impact de reis heeft gehad.

Wat vragen we?
Een aanvraag bestaat uit een uitgewerkte projectomschrijving waarin het belang van het buitenlandbezoek voor de eigen kunstpraktijk duidelijk wordt gemaakt (max. twee A4), een overzicht van recent werk (max. 20 afbeeldingen) en een cv (met een overzicht van recente tentoonstellingen). Naast de inhoudelijke beoordeling van de aanvraag wordt de relevantie van het project voor de kunstenaar/vormgever op dit specifieke moment in de eigen kunstpraktijk zwaar meegewogen. Daarnaast wordt gekeken naar de haalbaarheid van het plan in combinatie met een realistische tijdsplanning en een sluitende begroting.

De betrokkenheid van een externe partner in het plan kan een pre zijn.

Ook wordt gelet op de duurzaamheid van het plan en de manier van reizen. Vliegreizen moeten klimaatneutraal zijn (met minimaal CO2-compensatie). 

Een inzending moet bestaan uit één pdf met daarin de volgende documenten:

 • een aanbiedingsbrief met naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum van de inzender;
 • een duidelijke projectomschrijving (max. 2 A4) waarin het plan en de relevantie ervan voor de eigen beroepspraktijk wordt toegelicht;
 • een curriculum vitae;
 • een overzicht van recent werk (laatste 5 jaar) met maximaal 20 afbeeldingen.

Inzenden kan alleen per e-mail aan hein@kfhein.nl en uiterlijk op 28 oktober 2024. Per inzender is slechts één inzending mogelijk. Inzendingen mogen in het Nederlands of in het Engels geschreven zijn.

Planning

Start aanvraagronde  2 september 2024
Deadline 28 oktober 2024
Uitslag 

week van 18 november 2024

Vertrek uiterlijk december 2025

In 2025 verwachten we een nieuwe oproep voor het reisstipendium te doen.

Ten slotte
-    Inzenders die niet geselecteerd worden kunnen helaas geen persoonlijke feedback krijgen op hun inzending.
-    Wanneer iemand een inzending doet voor dit reisstipendium, dan geldt het Privacyreglement van het K.F. Hein Fonds. 

Onze kunstenaars

Wij stimuleren en ondersteunen Utrechtse kunstenaars op vele manieren. Benieuwd wie dit zijn? Klik op een foto hieronder en lees meer over 'onze' kunstenaars. Dit zijn kunstenaars waarvan wij werk in de collectie hebben, aan wie wij opdrachten gegeven hebben of met wie wij projecten hebben uitgevoerd.