Het K.F. Hein Fonds heeft nauw contact met de Utrechtse organisaties die fondsaanvragen indienen en geeft graag advies over indiening en mogelijke co-financiering. Het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden is tevens founding father van de in 2004 opgerichte Stichting Noodhulp Utrecht.
Onze giften zijn in principe eenmalig per cliënt. Het behandelen van aanvragen voor individuele noden is maatwerk. Het K.F. Hein Fonds stelt geen harde eisen aan het soort individuele nood dat in aanmerking komt voor ondersteuning. Voorbeelden van zaken die in aanmerking kunnen komen voor steun zijn een bijdrage voor woninginrichting, studieboeken, een nieuwe wasmachine of een fiets. Neem bij twijfel contact op met ons fonds.
Welke informatie vinden wij belangrijk?
Het is van belang dat aanvragen overzichtelijk en compleet zijn. De volgende informatie is voor ons relevant:
-
gezinssamenstelling
-
achtergrond en huidige situatie van de cliënt
-
een financieel overzicht/ budgetplaatje met maandelijkse inkomsten en uitgaven
-
een overzicht van eventuele schulden en aflossing
-
omschrijving van de nood waar u financiële steun voor zoekt
-
welke voorliggende voorzieningen zijn aangesproken (denk hierbij ook aan eigen netwerk)
-
welke andere fondsen zijn benaderd en hun eventuele toezegging/afwijzing
-
overige voor de nood relevante (bewijs)stukken ter ondersteuning van de aanvraag, denk aan offertes, begroting, huurovereenkomst, bewijs van inschrijving opleiding, boetes, afwijzing bijzondere bijstand, sociale rapportage, verwijsbrief arts etc.
Waar steunen wij in elk geval niet bij?
-
cliënten die wij de afgelopen twee jaar al eens hebben gesteund bij dezelfde nood
-
spullen die al zijn aangeschaft of een behandeling die al is uitgevoerd (de kosten zijn al gemaakt)
- aflossing van schulden, tenzij ze een structurele oplossing in de weg staan (bijv. een schuldhulptraject starten)
-
aflossing van privéleningen
-
vakanties
-
bezoek aan het buitenland (bijvoorbeeld familiebezoek of begrafenis)
- structurele/ terugkerende kosten
Een aanvraag indienen
Een aanvraag kan alleen worden ingediend door een professionele organisatie voor maatschappelijk werk die gevestigd is in de provincie Utrecht en waar de cliënt bij in behandeling is of door begeleid wordt. Bij Werkwijze vindt u meer informatie over het indienen van een aanvraag en de procedure.
Houd u rekening met de indieningsdata.
Co-financiering
Wij adviseren u ook uit te kijken naar co-financiering. U kunt bijvoorbeeld denken aan andere fondsen voor individuele noden (voorwaarden en doelstellingen variëren). De meeste fondsen in de provincie Utrecht kunt u vinden via de Utrechtse fondsenzoeker. Hieronder een (niet volledige) opsomming van fondsen die individuele noden steunen.
Deze opsomming is niet volledig. Meer fondsen kunt u vinden in het Fondsenboek.
Spoed
Bij spoed (denk aan dreigende huisuitzetting of afsluiting van water of elektra) kunnen wij in overleg eventueel sneller handelen. Neem dan vooraf telefonisch contact op om te overleggen.
Voor spoedeisende aanvragen voor cliënten woonachtig in de gemeente Utrecht kunt u Stichting Noodhulp Utrecht benaderen. Vóór het indienen van een aanvraag dient u altijd eerst telefonisch contact op te nemen met de uitvoering van Stichting Noodhulp Utrecht om de casus voor te leggen: 030-2866152 (tijdens kantooruren).
Behandelingsprocedure, communicatie en besluit
Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst door de medewerkers behandeld. Houd rekening met een behandeltermijn van vier tot zes weken. Wanneer aanvragen onvolledig of onduidelijk zijn, kan de behandeltijd oplopen. Wij zullen dan om aanvullende informatie vragen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het fonds de commissie wil raadplegen over een aanvraag. De commissie vergadert vier keer per jaar. Wordt de aanvraag in de commissievergadering besproken, dan kan het langer duren voordat wij een besluit nemen. Wij stellen de hulpverlener hiervan op de hoogte.
Na een positief besluit wordt de gift doorgaans binnen twee weken overgemaakt naar de maatschappelijke organisatie die de aanvraag indient. Wij maken nooit geld over naar de rekening van de cliënt. Let hier op bij het invullen van het rekeningnummer! Een besluit wordt altijd schriftelijk, per post, medegedeeld. U kunt altijd contact met ons opnemen voor nadere toelichting op ons besluit als de toelichting in de brief nog vragen oproept.
Privacy
Wanneer een hulpverlener een aanvraag indient voor een cliënt, dan geldt het Privacyreglement van het K.F. Hein Fonds. De cliënt moet aan de hulpverlener schriftelijk toestemming geven voor de aanvraag. Hiervoor kan de Toestemmingsverklaring worden gebruikt. De instelling van maatschappelijk werk is verantwoordelijk voor het verkrijgen van de toestemming en moet het formulier in de eigen administratie bewaren. Het hoeft dus niet te worden meegestuurd met de aanvraag.
Niet ontvankelijk
Aanvragen die niet voldoen aan de formele vereisten van het K.F. Hein Fonds, worden niet in behandeling genomen maar niet-ontvankelijk verklaard. Het gaat dan om harde vereisten voor indiening waar geen discussie over mogelijk is.
De redenen om een aanvraag niet ontvankelijk te verklaren zijn de volgende.
- Het gaat om een vakantie;
- het gaat om een bezoek aan het buitenland;
- de cliënt woont niet in de provincie Utrecht (tenzij de cliënt in de provincie Utrecht studeert en het om studiekosten gaat, ingediend door schoolmaatschappelijk werk van de Utrechtse onderwijsinstelling);
- vereiste documenten ontbreken en worden niet binnen drie weken na ons verzoek daartoe alsnog aangeleverd.