Skip Navigation Links

Oproep K.F. Hein Stipendium 2024

Februari 2024

Inschrijving gesloten

Het K.F. Hein Fonds roept beeldend kunstenaars en ontwerpers uit de provincie Utrecht op zich in te schrijven voor het K.F. Hein Stipendium. Dit stipendium is in het leven geroepen om kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht te ondersteunen in hun ontwikkeling, het biedt hen de mogelijkheid om zich een jaar lang te kunnen richten op het beantwoorden van een onderzoeksvraag. De winnaar van het K.F. Hein Stipendium ontvangt een geldbedrag van € 25.000 en de mogelijkheid om te exposeren in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum Utrecht. 

Beeldend kunstenaars en ontwerpers kunnen zich inschrijven met een voorstel voor een onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van nieuw werk. Het stipendium staat open voor kunstenaars en vormgevers die nog aan het begin van hun carrière staan, maar nadrukkelijk ook voor kunstenaars die al jarenlange ervaring hebben en een nieuwe stap willen zetten. De indieningsdeadline is 1 april 2024. Hierna zullen vijf kunstenaars worden gevraagd hun onderzoeksidee verder uit te werken tot een onderzoeksvoorstel en medio september te presenteren aan de jury. De jury bestaat uit de leden van de Kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds, de artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht en de winnaar van het vorige stipendium. 

€ 25.000,- en exposeren in het Centraal Museum Utrecht

Uit de vijf genomineerden wordt begin oktober een winnaar bekend gemaakt. De winnaar krijgt het stipendium en de opdracht het uitgewerkte onderzoeksvoorstel uit te voeren en te komen tot een presentatie in het Utrecht Lokaal in het Centraal Museum Utrecht. De overige genomineerden ontvangen € 1.500 voor hun uitgewerkte onderzoeksvoorstel. Inzendingen mogen ook in het Engels gedaan worden.

Voor het stipendium werkt het K.F. Hein Fonds samen met het Centraal Museum Utrecht. Hierdoor kan het in het kader van het stipendium gemaakte werk direct aan het publiek worden getoond. De twee instellingen beogen met deze samenwerking het kunstklimaat in de provincie Utrecht te stimuleren. Eerder wonnen Hans Laban (2012), Jeroen van Loon (2014), Britt Dorenbosch (2016), Eva Spierenburg (2018), Jaya Pelupessy (2020) en Cyanne van den Houten (2022) het stipendium.

Lees meer over inzenden, de jury en het reglement.