Skip Navigation Links

Oproep: kom werken in gastatelier De Pionier!

December 2023

Wil je ook werken in De Pionier?

Gastatelier

In Amersfoort, op de Kop van Isselt, is sinds 1 juni 2023 gastatelier De Pionier beschikbaar voor een kunstenaar of collectief  uit de provincie Utrecht. Het atelier bevindt zich in een complex met vijf andere creatieve werkruimtes, die permanent verhuurd zijn. Naast het complex staan appartementengebouwen van De Pionier, een tijdelijk wooncomplex voor starters op de woningmarkt en voor jongeren die uit de maatschappelijke opvang komen. Community-gevoel en ‘omkijken naar elkaar’ staan daarbij centraal. De bewoners en de andere kunstenaars staan dan ook open voor contact met de kunstenaar in het gastatelier. 

Op dit moment werkt beeldend kunstenaar Ying Yi Wu in het gastatelier. "Tijdens mijn verblijf werk ik aan ‘Creating Life’, een kunstproject over de relevantie tussen de mythische verhalen van ‘Nü Wa’ en onze hedendaagse samenleving. ‘Nü Wa’ is een legendarische godin met een menselijk gezicht en een lang slangenlichaam. Als een vrouwelijk hybride figuur is ‘Nü Wa’ de belichaming van de natuur en de oorsprong van ‘het creëren van leven’ in de Chinese mythologie."

Het atelier wordt beschikbaar gesteld door het K.F. Hein Fonds in samenwerking met DePlaatsmaker en de Gemeente Amersfoort. De ruimte wordt beheerd door atelier- en broedplaatsorganisatie DePlaatsmaker. We stellen de ruimte drie of maximaal vier maanden beschikbaar aan een kunstenaar voor een tijdelijk project. Daarna kan een volgende kunstenaar de ruimte gebruiken. Het atelier is bedoeld als werkruimte en aan het einde van de werkperiode kan er ook geëxposeerd worden. Interesse? Stuur een e-mail naar hein@kfhein.nl. Hierin zet je wie je bent, wat voor werk je maakt en een korte omschrijving waarvoor je dit atelier wilt gebruiken. We ontvangen daarbij graag ook je CV en horen graag wanneer je zou willen komen. We beoordelen dan of het plan past bij de ruimte en het fonds. We overleggen daarna met je in welke periode je de ruimte kunt of wilt gebruiken. 

tot twee verdiepingen opgestapelde grijze zeecontainers met ramen en kunstwerken op de gevel. Op de voorgrond een klein tuintje en de straat met parkeerterrein
Foto: Lize Kraan

Wie kan het gastatelier gebruiken?

Het gastatelier is bedoeld voor beeldend kunstenaars, ontwerpers, schrijvers, theatermakers, fotografen en andere cultuurmakers uit de provincie Utrecht. Je werkt graag aan een tijdelijk project waarbij het werken in het gastatelier in deze context waarde heeft. Je kent Amersfoort of wilt Amersfoort leren kennen en wil de levendige omgeving van De Pionier en De Isselt beter leren kennen.  

Mogelijkheden

Als je in het gastatelier komt kan je gebruik maken van: werken is het interessant te weten van een aantal mogelijkheden. ->

-         De expertise van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds. Die bestaat uit professionals in de kunstsector. Als je dat wil kunnen een of meerdere kunstcommissieleden een atelierbezoek brengen tijdens je werkperiode en kun je met (een van) hen praten over je project.
-         De Flitsimpulsregeling van de gemeente Amersfoort, via welke je € 1.000 tot € 3.000 aan kunt vragen voor een kunstwerk of kunstproject. De regeling stelt wel verplicht dat er een presentatiemoment in Amersfoort is. 

Ook brengen we je graag in contact met het beeldende kunstnetwerk in Amersfoort. Je kunt in contact komen met Kunsthal KAdE, die graag met je meedenken over je project. En ook met 033Fotostad in het Rietveldpaviljoen kun je in gesprek over je project en over een eventuele presentatie.

Praktische informatie

Kenmerken: veegschone ruimte in een containerstudio naast wooncomplex De Pionier en de Amsterdamseweg. Licht en naar wens flexibel in te delen.
Afmetingen: 55m2 en 2,30m hoog 
Voorzieningen: mechanische ventilatie, internet, pantry met koelkast, basis-inrichting
Toegankelijkheid: vrij toegankelijk met eigen sleutel 
Kosten: je kunt de ruimte gratis gebruiken. Voor de inrichting zorg je zelf.

Belangrijk is ook dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt om gebruik te maken van de ruimte. En als jouw werkzaamheden (geluids)overlast geven, overleggen we hierover graag met je. 

Wij houden rekening met jouw privacy

Doe je een inzending voor een werkperiode in het gastatelier? Dan houden wij ons altijd aan ons Privacyreglement.

Zij gingen je voor

Beeldend kunstenaar Willemijn Beth in het atelier:
“De atelierruimte is mooi ruim en ligt naast een interessante plek, maatschappelijk en sociaal gezien: De Pionier, een wooncommunity met +/- 200 jonge mensen. Ook zijn er om het atelier heen meer creatieve studio's. Een plek met potentie om gave projecten neer te zetten!”

 

interieur van het atelier tijdens een bijeenkomst. aan beide zijden zijn ramen en een deur en aan het plafond hangen tl-bakken. Mensen staan in de ruimte en kunst hangt aan de muur
Het atelier in gebruik. Foto: Willemijn Beth