Skip Navigation Links

Fietsen van Mondriaan naar Rietveld

Juni 2018

Juni 2018

Tussen Amersfoort en Utrecht staan 10 monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968). De zuilen van 6,5 meter hoog staan langs De Stijl Fietsroute en symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan.

Op zondag 24 juni zijn de beelden geopend met een feestelijk fietsevent. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Hedendaags kunstenaar Boris Tellegen creëerde met zijn 10 beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. Boris Tellegen: “Ik was in mijn kunst niet bezig met De Stijl, maar ik ben vereerd dat in mijn werk de lijn vanuit deze beweging naar mijn actuele werk wordt herkend.”

De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Kunstenaar Boris Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D-effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden. De beelden tussen Amersfoort en Utrecht zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben allen een eigen karakter.

Dit kunstproject is het eindresultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie Utrecht.

Plezier

Projectleider Ella Derksen: ‘Fietsen van zuil tot zuil werkt het als een reeks ontmoetingen die de verbinding tussen beide steden verbijzondert, cultuur en natuur versmelt en ook generaties overbrugt. Het werk van Boris is eigenzinnig. In zijn monumentale kunst, die doet denken aan een gestolde beweging van computerpixels schuilt een ode aan De Stijl. Scholieren, forenzen, cultuurtoeristen, dagjesmensen en andere recreanten beleven nu al overduidelijk plezier aan de sculpturen, terwijl de laatste beelden nog moeten worden geplaatst. Mensen stappen ervoor af en gaan ermee op de foto’.

Feestelijke opening op de fiets

Op zondag 24 juni startte in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht van ongeveer 20 kilometer naar Utrecht langs de beelden. De route is verkrijgbaar bij de VVV's in Utrecht en Amersfoort, Centraal Museum en Mondriaanhuis en is te dowloaden vanaf www.destijlutrechtamersfoort.nl. De openingstocht is terug te zien op Youtube.

fietsers en velocipedes rijden langs beeld Utopie
Foto: Tom Janssen

 

fietsers pauzeren bij beeld groen
Foto: Tom Janssen

Eerste Rietvelddag

De opening van deze beelden was tevens de start van de eerste nationale Rietvelddag. Op zondag 24 juni 1888, dus 130 jaar geleden, werd Gerrit Rietveld geboren in Utrecht. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis waren deze zondag daarom extra activiteiten. Deze Rietvelddag wordt een jaarlijks event.

Snelle fietsroute

De beelden staan langs een doorfietsroute die de komende jaren wordt ontwikkeld tot een nog efficiëntere fietsverbinding tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, Soest en Amersfoort. Deze afstand van 19 kilometer is voor de recreatieve fietser of de forens gemakkelijk te overbruggen, zeker met een e-bike.

Meer informatie op www.destijlutrechtamersfoort.nl.

beeld Kern van Boris Tellegen
Beeld Kern. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Baken van Boris Tellegen
Beeld Baken. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Baken van Boris Tellegen geeft licht 's nachts
Beeld Baken. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Spiegel van Boris Tellegen
Beeld Spiegel. Foto: Dirk Verwoerd
beeld 1917 van Boris Tellegen
Beeld 1917. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Groen van Boris Tellegen
Beeld Groen. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Utopie van Boris Tellegen
Beeld Utopie. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Hoefdier van Boris Tellegen
Beeld Hoefdier. Foto: Dirk Verwoerd
beeld Chogokin van Boris Tellegen
Beeld Chogokin. Foto: Dirk Verwoerd