Skip Navigation Links

Koštana Banović in het Tuinatelier

December 2022

Van 1 november tot 1 februari werkt beeldend kunstenaar Koštana Banović in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Koštana gebruikt deze periode om onderzoek te doen voor een nieuw multidisciplinair werk. Vier vragen aan Koštana.

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?

Tijdens deze werkperiode wijd ik mij aan het tekenen en het vervaardigen van kleine sculpturen van klei. Dit betreft research voor een nieuw werk. De uitkomsten van de researchperiode zal ik gaan uitwerken en verder ontwikkelen tot een multimedia installatie van tekeningen, sculpturen en videoprojecties. De Tuinatelier residentie is voor mij op een bijzonder goed moment gekomen, omdat het mij de tijd en de ruimte biedt om mij te concentreren op het ontwikkelen van deze connectie tussen tekeningen, sculpturen en video’s — een welkome impuls voor een nieuwe teken- en sculptuurpraktijk.

Hoe bevalt het werken op deze plek?

Het is een kleine, maar een fijne ruimte. Zeker geschikt voor mij omdat ik in deze periode op kleine formaten werk. Het is heerlijk rustig. Het enige geluid dat ik hoor is het watergeluid, dat gemaakt wordt door een pijp in de vijver in de tuin. Het is kunstmatig geproduceerd, maar een heel fijn geluid van stromend water.

Het enige nadeel is dat het gebruik van deze ruimte verbonden is aan de werktijden van het fonds, en daarom beperkt tot max 17.30 uur op werkdagen en niet in het weekend. Voor mijn manier van werken is dat minder geschikt, om me aan vaste tijden te moeten aanpassen. 

Is het anders dan je gewend bent?

Het is zeker anders dan ik gewend ben. Ik heb vaak in residencies gewerkt in de loop van mijn praktijk, maar dat waren altijd residencies in het buitenland, in voor mij onbekende landen.  Het Tuinatelier is een residency in mijn eigen stad, wat erg bijzonder is. 

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?

Op dit moment zijn er meerdere eventuele mogelijkheden voor een presentatie van dit werk in ontwikkeling, zowel in Nederland als daarbuiten. Het is echter nu nog te voorbarig om al definitieve expositieplekken te benoemen. Eerst wil ik me concentreren op het maken van het werk zelf. Zodra dat op gang is, zal ik de expositiemogelijkheden die zich nu aandienen verder onderzoeken en ontwikkelen. Mensen die benieuwd zijn naar mijn eerdere werk verwijs ik graag naar mijn website: www.kostanabanovic.com.

Portret van Kostana Banovic in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds. Kostana is zittend tussen haar schilderkunst geportretteerd, terwijl ze naar buiten kijkt.
Foto: Juri Hiensch