Skip Navigation Links

Nieuw kunstwerk: Soundscape Sonnenborgh van Erica van Seeters

Oktober 2018

Oktober 2018

Ter gelegenheid van de herinrichting van Sonnenborgh museum & sterrenwacht heeft de Stichting K.F. Hein Fonds Monumenten het museum een gevelsteen geschonken. Het kunstwerk, Soundscape Sonnenborgh, is gemaakt door Erica van Seeters tijdens het eerste symposium van De Utrechtse Steenbeeldhouwers in 2017. Van Seeters is autonoom kunstenaar en docent beeldhouwen.

Gevelsteen

Erica van Seeters onderzoekt in haar werk het citaat van Aristoteles (384 - 322 BC) 'Er is geen lege ruimte'. Haar belangstelling gaat daarom uit naar wat er in die ruimte, in dit geval het heelal, gebeurt. Van Seeters: "Planeten draaien om de zon, gelijkend op het atoom waar de elektronen om de kern, het proton, draaien; onbegrensde hoeveelheden universa, micro en macro, in het heelal en in onze cellen."

Inspiratie voor het kunstwerk was voor de kunstenaar de vraag: Wat hoor je als je door een sterrenkijker bij Sonnenborgh het heelal inkijkt? Van Seeters: "Het beeld heeft een sterk lijnenspel met perspectief. Het trekt je een diepte ofwel ruimte in. Geaccentueerd door een overgang van lichtgrijs aan de rand tot in het dieptepunt donkerder gepolijst. In de ruimte zweven ellipsen, die planeetbanen voorstellen, ook wel te associëren met het muziekschrift (notenbalk met noten). Het lijnenspel met de grovere open en gesloten stukken suggereren dat de lucht trilt. Er gaan verschillende geluidsgolven door de ruimte. De ellipsen zijn zilver dat een accent geeft en het licht weerkaatst. Als we inzoomen krijgen we iets terug uit de ruimte. We weten alleen niet precies wat het is. Het heelal heeft nog vele geheimen en geeft deze niet zomaar prijs. De kijker, de onderzoekende mens, met ogen en een luisterend oor, geraakt in deze ruimte van verwondering.”

Herinrichting museum

Aanleiding voor het geschenk is de vernieuwde vaste presentatie 'Ver weg komt dichtbij' van Sonnenborgh museum & sterrenwacht, die op 30 september geopend werd door burgemeester Van Zanen met kinderen van de Weekendschool Utrecht. De nieuwe presentatie biedt bezoekers de kans nog meer te kunnen ontdekken over het heelal en het historische gebouw.

Quinten Peelen (K.F. Hein Fonds Monumenten) en Bas Nugteren (museum sterrenwacht) bij de gevelsteen
Quinten Peelen (K.F. Hein Fonds Monumenten) en Bas Nugteren (museum en sterrenwacht Sonnenborgh) bij de gevelsteen

 

gevelsteen Soundscape Sonnenborgh
Soundscape Sonnenborgh