Spelenderwijs de omgeving ontdekken op het Klompenpad Kids
April 2017
Speciaal voor kinderen ontwikkelt Landschap Erfgoed Utrecht de zogeheten ‘Klompenpad Kids’. Het eerste Klompenpad Kids, het Slagmaatpad, ligt bij Fort Vechten en is voorzien een pontje over de sloot, een steigertje om te vissen en een speciale app die kinderen spelenderwijs de verhalen van de omgeving vertelt.
Een stukje op het erf van boerin Djûke, naast bijbehorende Landwinkel Nieuwe Slagmaat, kun je het pad op gaan. Aan alles merk je dat het lente is: bloesem aan de bomen, kalfjes en lammetjes in de stal of wei en bedrijvigheid op de boerderij. In de paardenstallen staat een koffietafeltje, erboven hangt een houten bord met daarop de tekst ‘Stalbucks’. De boerderij is een traditioneel gemengd bedrijf in een modern jasje; Djûke is zelfs tot meest innovatieve Europese boerin 2014 uitgeroepen, omdat ze als enige in Nederland kiwi’s teelt.
“We hebben zelf geen gebied in eigendom”, vertelt Evelien Kenbeek van Landschap Erfgoed Utrecht. “De klompenpaden liggen grotendeels op het erf van boeren en landgoedeigenaren.” In samenwerking met mensen zoals Djûke worden de Klompenpaden, die voor iedereen toegankelijk zijn, gefaciliteerd. De paden zijn op verschillende plekken te betreden. Het Kidsproof Klompenpad bestaat sinds juni 2016. Het is in totaal zeven kilometer lang, maar de kinderroute is op te splitsen in verschillende kleinere rondjes van drie of vijf kilometer wandelen.
“Wij vinden het belangrijk om het verhaal te vertellen van de omgeving”, vervolgt Kenbeek. “Op deze manier is dat ook leuk voor kinderen en krijg je als ouder geen gezeur onderweg.” Een kidsbrochure met opdrachten en een speciale app helpen hierbij. In het landschap staan ook speelaanleidingen: “Speeltoestellen, maar wel zo natuurlijk mogelijk. We wilden geen kermis in het veld.”
Ringslang
De kinderen worden het meest enthousiast van het pontje, dat ze zelf naar de overkant van de sloot trekken. “En de koeienvlaaien maken altijd veel indruk”, lacht Kenbeek. Door het redelijk hoge gras mogen de kinderen namelijk ook tussen de blaarkopkoeien van Djûke lopen, “maar als ze het eng vinden, kunnen ze eromheen.” Het Klompenpad Kids loopt verder langs Fort Vechten en speelbos Nieuw Wulven van Staatsbosbeheer. Zelfs een broeihoop van ringslangen ligt op de route. “Het lijkt op een heel grote mierenhoop. Vrijwilligers uit Houten beheren het. Als je geluk hebt, kun je soms ook een volwassen ringslang zien.”
Kenbeek is al elf jaar betrokken bij de Klompenpaden. Sinds de jaren ‘70 bestaat de overkoepelende projectorganisatie en het K.F. Hein Fonds steunt al lange tijd verschillende initiatieven die allemaal draaien om het landschap en het erfgoed in de omgeving. Zo worden er ook knotbomen beheerd door vrijwilligers, zijn er educatieve projecten met kinderen en werden er steenuilenkasten gemaakt tijdens NLdoet.
Kenbeek hoopt dat het populaire wandelgebied bij Amelisweerd en Rhijnauwen wat rustiger zal worden door de Klompenpaden: “Dit pad is ongeveer even dichtbij als je vanuit het centrum komt, je fietst er een kwartiertje over, maar minder mensen weten dat het bestaat.” Klompenpaden zijn ook te vinden in Gelderland, maar de eerste kwam in 2002 in Utrecht en de honderdste, die eind mei opent, zal hier ook zijn.
Dit artikel verscheen in april 2017 in DUIC in de bijlage 150 jaar Karl Friedrich Hein