Skip Navigation Links

Vijf verhalen over vijf bijzondere Utrechtse monumenten

Juni 2023

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het K.F. Hein Fonds Monumenten werd aan 5 Utrechtse schrijvers en dichters de vrije opdracht gegeven om zich te laten inspireren door een van onze panden en daar een literaire uiting aan te geven. Toen de verhalen en gedichten er eenmaal waren, werden 5 Utrechtse illustratoren betrokken om bij elk verhaal een beeld te creëren. Het resultaat werd het boek ‘Wat in stenen wordt bewaard’. Dit boek werd 1 juni feestelijk gepresenteerd tijdens de boekpresentatie bij Achter de Dom 14 bij huurder International Literature Festival Utrecht (ILFU).

‘Wat in stenen wordt bewaard’ is een overzicht van een erfgoedportefeuille zonder jaartallen, bouwgeschiedenis of restauratieoverzichten, maar een bundel waarbij de stenen hun verhaal vertellen. Want de bijzondere waarde van deze panden is ook te ontdekken als we onze verbeelding laten spreken.

Veel dank aan de schrijvers en illustratoren:

Erasmuslaan 5: Jasper Albinus & Jasmijn van der Weide 
Achter de Dom 14: Anne Broeksma & Ralph Zabel
Sonnenborgh: Anna Woltz & Saskia Janssen
Paardenkathedraal: Maxine Palit de Jongh & Samira Charroud
Domplein 9-12: Manon Uphoff & Timber Sommerdijk

En veel dank aan de nauwe betrokkenheid van twee van onze huurders: ILFU voor de begeleiding van de schrijvers en Kummer & Herrman voor het prachtige ontwerp.

Foto's beeldverslag: Marieke Wijntjes

Groepsfoto van de aanwezige schrijvers, illustratoren en betrokkenen. In totaal 8 personen. Ze houden het boek open geslagen vast. Iedereen laat een andere pagina zien uit het boek: de 5 illustraties, de cover en achterkant, een tekstpagina.
Groepsfoto bij het ILFU, v.l.n.r.: Quinten Peelen, Jasper Albinus, Arthur Herrman, Anna Woltz, Ralph Zabel, Manon Uphoff, Timber Sommerdijk en Maxine Palit de Jongh
Ralph Zabel en Arthur Herrman zitten op het podium. Ralph houdt de microfoon vast en wijst met zijn vinger in de lucht. Achter hem is zijn illustratie van Achter de Dom 14 geprojecteerd. De fotograaf heeft de foto vanuit het publiek gemaakt. Er zijn wat achterhoofden in beeld.
Ralph Zabel en Arthur Herrman vertellen over Achter de Dom 14
3 personen op het podium: Timber, Manon en Quinten. Manon houdt de microfoon vast en vertelt met haar hand. Op het beeldscherm is een foto van Domplein 11 en 12 geprojecteerd. Rechts naast het podium staan 4 blokken van het K.F. Hein Fonds. Op een blauw blok staat “..om elkaar te ontmoeten”, op het groene blok daaronder staat “…om te bouwen en te repareren”
Manon Uphoff & Timber Sommerdijk in gesprek met Quinten Peelen over Domplein 9-12
De fotograaf heeft de foto schuinachter het podium gemaakt. Quinten zit met zijn rug naar de fotograaf toe. In beeld is Maxine die praat in de microfoon. Op de eerste rij zitten 5 betrokkenen bij het boek. Achter hen zit publiek.
Quinten Peelen in gesprek met Maxine Palit de Jongh

Jasper houdt een glas jus vast en een hapje. Jasper heeft lang zwart krullend haar. Jasper kijkt lachend naar een man die tegenover hem staat. De rug van deze man is te zien, hij houdt het boek vast en kijkt naar Jasper.

Foto tijdens de borrel. Er staan 4 personen voor het podium, elk duo praat met elkaar. Links houdt een vrouw het boek open en kijkt naar illustrator Ralph Zabel. Rechts houdt schrijver Maxine het boek vast terwijl ze kijkt naar de vrouw rechts van haar.

Een vrouw heeft het boek open geslagen en lacht voluit naar de pagina’s. Achter haar staan mensen te borrelen. Links voor houdt iemand het boek opengeslagen vast. Alleen de handen en het boek zijn in beeld.

Anna Woltz zit op het podium en vertelt. Ze houdt een microfoon in haar hand en achter haar op scherm is Sonnenborgh geprojecteerd. De foto is in het gangpad van het publiek genomen, aan beide kanten zitten mensen. Ze kijken naar het podium.
Anna Woltz vertelt over Sonnenborgh

Close-up foto van een vrouw die het boek open geslagen vasthoudt. De cover van het boek is zichtbaar maar niet leesbaar door de handen die het boek vast houden. De persoon draagt een blauwe blouse met ruches en een blauwe broek met geel/rode/groene strepen. De achtergrond is onscherp.