Skip Navigation Links

Dominique Lemcke verbindt natuur, kunst en cultuur bij het K.F. Hein Fonds

Juli 2024

De Amersfoortse Dominique Lemcke is sinds november 2023 projectadviseur natuur en duurzaamheid bij het K.F. Hein Fonds. Ze beoordeelt aanvragen voor het fonds en voor de KIEM-regeling. Daarnaast coördineert Dominique ook de marketing en communicatie rondom het fonds. Dominique: “Ik werk het liefst vanuit de inhoud. Hiervoor werkte ik als communicatieadviseur en -strateeg bij non-profits en ik heb altijd interesse voor beleid gehad. In deze functie bij het K.F. Hein Fonds komt alles samen: ik mag inhoudelijk aan de slag met natuur en duurzaamheid én kan aan de slag met de communicatie van alle facetten van het fonds. Ik ben zo ook betrokken bij de kunst, cultuur en maatschappelijke projecten in de regio Utrecht.”

Een regionaal fonds met een verbindend karakter

In november startte Dominique bij het K.F Hein Fonds, waar ze direct met haar neus in de boter viel. Op 2 november vierde het fonds haar 85-jarige bestaan. Met de campagne ‘K.F. Hein 85 jaar in beweging’ gaf het fonds een podium aan diverse makers uit de provincie Utrecht met als doel om zoveel mogelijk mensen en initiatieven met elkaar te verbinden. Dominique: “We zijn trots op onze makers en het is heel goed dat cultuur gevierd wordt. Dat het K.F. Hein Fonds een provinciaal fonds is, vind ik als Amersfoortse daarom ook mooi om te zien.” 

Korte lijntjes en gelijke kansen

Het K.F. Hein Fonds huist in een statig pand aan de Maliesingel, maar de mensen die er werken zijn juist heel benaderbaar. Dominique: “De korte lijntjes binnen de organisatie vind ik verfrissend. We werken met een klein team en ik merk dat je daardoor sneller dingen voor elkaar krijgt en nieuwe ideeën en samenwerkingen kan uitproberen. Dat geeft veel energie!” Samenwerken leerde Dominique al op jonge leeftijd, toen ze bij de scouting zat. Daar werd ze met kinderen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden in groepjes geplaatst en daar zag ze dat er voor iedereen een plek mag zijn.

Impact maken op lokaal niveau

"In deze tijd van grotere maatschappelijke opgaven zoals klimaat, kansenongelijkheid, stijgende armoede en het gevoel van onvrede is het belangrijk om oog te blijven houden voor elkaar, kunst, cultuur en natuur", legt Dominique uit. De projecten van het K.F. Hein Fonds maken de regio mooier, groener en beter. Dat de focus hierbij vooral op lokaal niveau ligt, spreekt haar erg aan. “Ik denk dat hoe lokaler je werkt, hoe meer impact je kan maken. Lokale initiatieven hebben namelijk vaak een tastbare uitwerking op het dagelijks leven. Meer groen, kunst en cultuur verhogen en herstellen bovendien het individueel en maatschappelijk, psychisch, sociaal en fysiek welzijn. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat het ons leven vaak leuker, gezonder en mooier maakt. Dat willen we toch allemaal?”

Als projectadviseur natuur en duurzaamheid bij het K.F. Hein Fonds hoopt Dominique aanvragers vertrouwen te geven om hun projecten in te dienen en zo de wereld, of in ieder geval de provincie Utrecht een positieve impuls te geven. Dominique: "Daar ga ik me de komende tijd voor inzetten!" 

Dominique Lemcke

Foto: Juri Hiensch
Interview door: Malou te Wierik van Buro Dertig