Het Rampjaar 1672
Juni 2022
In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar (1672 – 1673) plaatsvond. In dat jaar werd Nederland van alle kanten aangevallen door een alliantie van Fransen, Duitsers en Engelsen onder leiding van koning Lodewijk XIV. Overal in Nederland waren de gevolgen van die invasie voelbaar, ook in de provincie Utrecht. In het kader van het Rampjaar 1672 hebben wij een aantal projecten gesteund die stil staan bij deze periode. We lichten er een paar uit:
Theatervoorstelling 'Het Rampjaar' op landgoed Neyenrode
Theatergroep Maarssen’32 neemt je op 25 en 26 juni en op 2 en 3 juli mee in de geschiedenis van Nederland in 1672 in hun voorstelling ‘Het Rampjaar’. Ze spelen hun voorstelling op het prachtige landgoed Nyenrode. Een historische plek aan de Vecht, dat in het Rampjaar het hoofdkwartier was van de Fransen en bij hun vertrek door brand werd verwoest. Al is dat niet het enige wat Nyenrode overkomen is…
Met deze bijzondere voorstelling viert Theatergroep Maarssen’32 ook haar 90e verjaardag.
Bezoek de voorstelling ‘Het Rampjaar’ van Theatergroep Maarssen’32
Tentoonstelling 'Moord & Brand' in Slot Zuylen
In Slot Zuylen is tot en met 18 september de tentoonstelling ‘Moord & Brand!’ te zien. Aan de hand van eigen collectie en bijzondere bruiklenen wordt een indringend beeld geschetst van de vernietiging van de Vechtstreek door Franse troepen. Slot Zuylen wist aan deze ramp te ontkomen, maar hoe? In de tentoonstelling is te zien welke ellende de bewoners van het kasteel en de omgeving moesten doorstaan, hoe de Vechtstreek totaal verwoest werd én hoe het slot het rampjaar uiteindelijk wist te doorstaan. Delen van het in- en exterieur van het slot, zoals die er in 1672 uitzagen, worden met augmented reality weer tot leven gebracht.
Bezoek de tentoonstelling 'Moord & Brand'.
Tentoonstelling 'Goet en Bloet' in Kasteel Amerongen
Ook in Kasteel Amerongen is tot en met maart 2023 een tentoonstelling over deze periode te zien: ‘Goet en Bloet’. Tijdens de Franse bezetting van 1672-1673 werd kasteel Amerongen grotendeels verwoest. Unieke brieven uit deze tijd zijn bewaard gebleven en geven een persoonlijk inkijkje in de beleving van het Rampjaar door de familie van Reede, bewoners van het kasteel tijdens het rampjaar. Angst voor het verlies van familie en het kasteel, de vlucht voor de Fransen, het verdriet om de verwoesting, en de veerkracht door te gaan en overnieuw te beginnen, met de wederopbouw van het kasteel als resultaat. Het komt allemaal aan bod in de tentoonstelling ‘Goet en Bloet’.
Bezoek de tentoonstelling ‘Goet en Bloet’