Skip Navigation Links

Steun voor maatschappelijke initiatieven die mensen in beweging brengen

Juni 2023

Mensen de zorg geven die zij nodig hebben en zo goed mogelijk laten meedraaien in de maatschappij, hoe realiseer je dat in een sector waar de kosten oplopen, personeel uitvalt en structureel meer zorg nodig is? Vrienden van Abrona en Ladyfit doen het, mede dankzij de steun van het K.F. Hein Fonds. 

In deze video vertellen bestuurslid Hanneke Haaksma en docent en coach Samira Marrouh over het project ‘Kom op, we doen het samen’ van Ladyfit. Met een-op-een begeleiding helpen zij kwetsbare vrouwen om letterlijk en figuurlijk in beweging te blijven. Het gaat verder dan alleen sporten, de leefwereld van de cliënten wordt hiermee vergroot. 

Vrienden van Abrona draagt bij aan de extra’s voor mensen met een verstandelijke beperking in het bijzonder voor cliënten van Abrona, een organisatie voor volwassenen met een verstandelijke beperking in de provincie Utrecht. Het doel? Samen meer kleur geven aan het leven van hun cliënten. Fondsenwerver Wilke Sloesarwij vertelt over vijf fietslabyrinten die zij, mede met steun van het K.F. Hein Fonds hebben kunnen aankopen. 

Wensen vervullen

Momenteel heeft Stichting Abrona ongeveer 50 locaties in de provincie Utrecht waar mensen met een verstandelijke beperking terecht kunnen voor enige vorm van ondersteuning. Wilke, fondsenwerver bij Stichting Vrienden van Abrona, ontvangt regelmatig wensen van begeleiders van verschillende locaties. De taak aan het bestuur van Vrienden van Abrona om deze te beoordelen en te realiseren. “Niet iedere wens gaat in vervulling. We toetsen eerst of het past bij thema’s die we binnen de organisatie belangrijk vinden: het stimuleren van beweging en het tegengaan van eenzaamheid bijvoorbeeld. De wensen moeten een duurzaam karakter hebben: is het werkbaar op locatie? Hebben we extra mensen nodig? Wat kost het? Ook denken we vooraf na over de impact die het heeft op cliënten. We willen de aanvraag kunnen verantwoorden naar fondsen, bedrijven en particulieren die met hun steun vaak de grootste bijdragen leveren.”

Het belang van Fondsensteun 

De oplopende loonkosten, bezuinigingen en krapte op de arbeidsmarkt maken het steeds lastiger om dat stapje extra te kunnen zetten, legt Wilke uit. “Financiële steun van het K.F. Hein Fonds, een bedrijf of een particulier biedt voor ons echt mogelijkheden. Deze sector vraagt om veel begeleiding en vaak zijn de hulpmiddelen die we nodig hebben erg duur en de zorgfinanciering is niet erg toereikend. De ambities van Abrona zijn hoog, we willen investeren in de kwaliteit van zorg en willen het leven van cliënten niet aan hen voorbij laten gaan. Daarom organisere n wij ook plezier dichtbij huis, zodat veel van onze cliënten er van kunnen genieten. Ook als zij minder mobiel zijn of de prikkels van een uitstapje te veel vinden. Technologie speelt daarin de laatste jaren een steeds grotere rol. Een mooie ontwikkeling, want je maakt daarmee een wereld die voor veel van onze cliënten onbereikbaar was, ineens heel toegankelijk.”  

Foto van een persoon van kleur die fietst op een fietslabyrint. De persoon houdt het fietsstuur vast en kijkt naar het scherm. Op het scherm staat Zeist als fietsroute open.

Fietslabyrinten op vijf locaties

Tijdens de coronaperiode kreeg Abrona de kans om een aantal fietslabyrinten uit te testen. Via digitale schermen zijn een paar honderd routes te volgen. “Onze cliënten fietsten weer door Italië, New York, Milaan of door de buurt waar zij waren opgegroeid en vonden het fantastisch! Voor hen was corona heel zwaar: de dagbesteding viel uit, er was bijna geen bezoek mogelijk, weinig afleiding. De wereld werd heel klein en de fietslabyrinten zorgden voor heel veel afleiding en plezier tijdens deze periode. Wij hebben toen een aanvraag gedaan bij het K.F. Hein Fonds om meer fietslabyrinten aan te kopen. Een kostbare investering à 10.000 euro per stuk.” Afgelopen jaar heeft Stichting Vrienden van Abrona vijf fietsen kunnen plaatsen op verschillende locaties en komen er nog regelmatig positieve reacties binnen van cliënten: “Wat zijn we blij met die fiets we zien de hele wereld!”, “Toeren naar Parijs en Amsterdam en Friesland.”, “Lekker binnen bewegen voor die grote tv, en toch op vakantie!”.

"We merken dat technologie een belangrijke rol gaat spellen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarbij werken we graag samen met bedrijven en fondsen zoals het K.F. Hein Fonds."

Een vrouw met bril en kort haar kijkt glimlachend in de camera vanaf haar fietslabyrint. Op het scherm wordt een stuk weg (asfalt met witte strepen) met daarachter de zee vertoond.


In beweging blijven

Wilke is blij met de positieve reacties en de impact die ze met dit initiatief hebben kunnen maken. Nu is het aan de locaties zelf om dit verder door te zetten en houdt Wilke zich bezig met het vervullen van nieuwe wensen. De thema’s beweging en technologie blijven belangrijk voor Abrona. “We merken dat technologie een belangrijke rol gaat spellen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Daarbij werken we graag samen met bedrijven en fondsen zoals het K.F. Hein Fonds.”

Foto van Wilke, ze houdt een rond bord vast, hierop staat het logo van Vrienden van Abrona. Wilke is een witte vrouw met halflang donkerblond haar.