Skip Navigation Links

Ans Bakker in het tuinatelier

Maart 2022

Van 1 februari tot en met 30 april werkt beeldend kunstenaar Ans Bakker in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Ans gebruikt deze periode om vanuit een leeg 'canvas', een leeg atelier, nieuw werk te kunnen laten ontstaan. Vier vragen aan Ans:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Ik had het plan om vanuit een leeg, schoon en wit atelier iets op te laten komen wat er nog niet was, want meestal werk ik vanuit een vol atelier met veel onrust aan materiaal.
Meestal werk ik een aantal jaren aan eenzelfde thema, maar het thema is door allerlei omstandigheden, corona, oorlog, veranderd. Het thema ‘Zeeuws licht’ heeft plaatsgemaakt voor het thema ‘A safe place’. Ik wil duidelijker en beter vorm geven aan de vragen is een “safe place” nog wel haalbaar buiten je? of is het binnen je? In het werk zie je dit terug komen doordat de glazen objecten meer gezicht, meer kenmerken, meer sporen van vergankelijkheid en meer “archeologische” betekenis krijgen. 

Hoe bevalt het werken op deze plek? 
Het is een fijne ruimte met veel licht, en zo schoon en leeg. Maar grappig genoeg was het eerste wat ik deed een heel groot schilderij plaatsen van 2,50x2,70 in bruine sienna en petrolkleuren. Door de korte tijd die ik heb, had ik behoefte aan kleur voor mijn tentoonstelling die het glas in een nieuw daglicht zou zetten. Ik heb een serie heldere glasobjecten gemaakt die nu een eigen gezicht krijgen door deze kleuren. Hierdoor lijkt het of het glas verschillende dimensies heeft gekregen en langer dan één leven bestrijkt. De sterke water en aardetinten doen me denken de omgeving uit mijn jeugd, de natuur van de wieden vermengd met het blauw van de Oosterschelde. Dit geeft me een gevoel van thuis, een plek waar ik zo van houd, een ‘safe place’. 

Is het anders dan je gewend bent?
Ja. Het tuinatelier is een hele fijne plek, met name ook door de daklichten. Het is fijn om in zonlicht mijn glas te fotograferen. Mijn eigen plek is chaotisch, rommelig, en vol. Het is zo fijn om de ruimte te delen met slechts een paar objecten i.p.v. stapels werk. Het licht is prachtig!


Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
www.ansbakker.nl

Mijn werk is nu o.a. te zien bij:
-GalerieGerritse in Middelburg (vanaf 1 april t/m 28 mei 2022 )
-Galerie Annee in Haarlem
-Kunst + Co in Amstelveen
-Studio Piet Boon, Oostzaan
-New Glass Now in Toyama Glass Art Museum in Toyama, Japan (16 juli-oktober 2022)
-Pop-up glans gallery -(recycle projecten-etalage) in Amersfoort

Foto: Juri Hiensch