Skip Navigation Links

Britt Dorenbosch wint Stipendium 2016

September 2016

Beeldend kunstenaar Britt Dorenbosch uit Utrecht is met haar schetsontwerp ‘Thuis’ winnaar geworden van het K.F. Hein Kunststipendium 2016. Haar heel persoonlijke onderzoeksvoorstel, dat door de eenvoud ruimte biedt voor de eigen invulling van de beschouwer, charmeerde de jury. De voorzitter van de jury van het K.F. Hein Kunststipendium, Cees van Eijk, reikte vrijdag in het Centraal Museum Utrecht de prijs aan Dorenbosch uit. Het K.F. Hein Kunststipendium bestaat uit € 20.000 en een tentoonstelling in de Nieuw Utrecht Kamers in het Centraal Museum over een jaar.

winnaar Britt Dorenbosch poseert met oorkonde en bloemen

Thuis

Dorenbosch zal het komende jaar een schilderkundig onderzoek gaan uitvoeren naar thuis en identiteit. “Ik wil te weten komen welke elementen belangrijk zijn bij het vormen van een thuisgevoel en welke aspecten dit tegenwerken.” aldus Britt Dorenbosch. Om dit te achterhalen gaat zij beelden uit haar directe omgeving en haar jeugd vertalen naar een installatie van schilderijen, tekeningen en collages. Zij richt zich daarbij op de objecten en ruimtes in en rond drie woningen: haar huidige huis in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, haar voormalig huis in de wijk Kanaleneiland en haar ouderlijk huis in de buurt van Leiden. Ze gaat op zoek naar overeenkomsten, verschillen en verhalen die verscholen
liggen op deze plekken. “Hiermee wil ik laten zien dat je perceptie van thuis niet gebaseerd is op autonome keuzes, maar beïnvloed wordt door herkenning en herinneringen.”

Jury

De jury is ervan onder de indruk hoe zij ons met dit thema en technieken weet te verrassen. Het voorstel is heel persoonlijk en individueel, maar tegelijkertijd kan iedereen in het verhaal stappen. Haar ontwikkeling als kunstenaar krijgt een stevige verdiepingsslag. Haar voorstel lijkt eenvoudig maar is heel sterk, en biedt juist door de eenvoud ruimte voor de eigen invulling van de bezoeker. De heldere verbeelding van haar innerlijke wereld trof de jury. Het juryrapport vindt u hier.

De jury bestaat uit Cees van Eijk (voorzitter), Annelou Evelein, Jasper Hagenaar, Edwin Jacobs en Lotte van Laatum. Het K.F. Hein Fonds hecht veel waarde aan de samenwerking met het Centraal Museum. De inhoudelijke inbreng van de directeur van het museum in de jury is bijzonder waardevol. De expositie van de winnaar is over een jaar in de Nieuw Utrecht Kamers van het Centraal Museum.

K.F. Hein Fonds

Het K.F. Hein Fonds geeft steun aan projecten op het gebied van cultuur, maatschappelijk werk, podiumkunsten, monumentenzorg, natuurbehoud en volksgezondheid in de provincie Utrecht. Daarnaast helpt het fonds studenten met een studiebeurs en steunen we cliënten van maatschappelijk werk die tussen wal en schip vallen.
Het fonds reikt eens in de twee jaar een kunststipendium uit om de ontwikkeling van beeldende kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht te stimuleren en ondersteunen.

Fotografie: Anna van Kooij