Skip Navigation Links

Chris Rijk in het tuinatelier

Oktober 2019

Sinds 1 september werkt Chris Rijk in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Hij gebruikt het tuinatelier om schetsen te maken in voorbereiding op een residency. Drie vragen aan Chris.

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Deze werkperiode gebruik ik om een andere werkperiode voor te bereiden: van november tot en met februari ga ik wonen en werken in Oisterwijk, onder het dak van het EKWC, ‘t Europees Keramisch Werkcentrum.

Keramiek is het belangrijkste medium van mijn praktijk geworden, maar jammer genoeg kunnen mijn technische vaardigheden mijn ideeën niet bijbenen. Daarom heb ik me het afgelopen jaar vooral bezig gehouden met materiaalonderzoek; maar daar staat dan weer tegenover dat ik de inhoudelijke kant van mijn werk een beetje uit het oog ben verloren. Dat is waar ik in het Tuinatelier aan werk. ‘k Ben op zoek naar een aangescherpt inhoudelijk kader, door gewoon te tekenen en te knippen en te plakken- want daar zijn niet zo veel skills voor nodig. Vandaag heb ik een schets voor een soort Azteekse vaas gemaakt die gaat over datingapps en seksdates.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Volgens mij is het tuinatelier het tegenovergestelde van mijn eigen studio, namelijk een donkere, vochtige kelder. Zoals verandering van spijs doet eten, doet verandering van omgeving maken. Dat schrijf ik tenminste altijd in een aanvraag voor een gastatelier, en dat blijkt in de praktijk gelukkig ook vaak het geval te zijn. Een werkperiode is een periode met een duidelijk begin en een duidelijk eind, en daartussen moet er iets gebeuren, terwijl er in mijn eigen studio dagen voorbij kunnen gaan waarop ik alleen maar een beetje zit te friemelen.

Omdat ik dus dagenlang in een kelder opgesloten zit is daglicht met uitzicht een verademing.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
Op www.chrisrijk.nl, op instagram:@chrisrijk, binnenkort bij de opening van Projectspace LOKAAL, op 26 oktober, Jan van Galenstraat 83 van 18:00 - 22:00, waarschijnlijk op de eerstkomende open dag van het EKWC en bijna iedereen is altijd welkom voor een studiobezoek.

Chris Rijk werkt op de vloer in zijn atelier
Foto: Juri Hiensch

schets van een vaas met teksten in zwart-wit

schets van een vaas met tekstfragmenten in rood