Skip Navigation Links

Frank Irving in het tuinatelier

Januari 2018

Sinds 1 november werkt theaterschrijver Frank Irving in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Frank schrijft muziek en liedteksten, bedenkt concepten en bedenkt theatervoorstellingen. Hij woont en werkt in Utrecht.

Frank Irving aan het werk in het tuinatelier

Drie vragen aan Frank:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?

Op dit moment werk ik aan twee korte voorstellingen in het genre muziektheater. Een mini-musical voor een café en een korte muziektheatervoorstelling in een bos.
Een voorstelling die buiten de veiligheid van een conventionele theaterruimte valt is een toffe uitdaging. Je publiek is dichtbij en snel onderdeel van wat je maakt. Er is een 360° bewustzijn nodig in spel, tekst en muziek. De ervaring met het Café Theater Festival afgelopen jaar daagde uit om te schrijven voor plekken in publieke en openbare ruimte. En uiteindelijk wil je natuurlijk zo'n soort musicalscène maken als Another Day Of Sun (La La Land 2016) en die live op straat brengen. Met dat onmogelijke autoverkeer in de Utrechtse binnenstad is vast iets vergelijkbaars te creëren.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Door de witte muren is het tuinatelier een rustige, serene plek. Dat is heel fijn voor een hoofd waarin een universum van scenario’s non stop aan het uitdijen is. Een plek waar je je losstaand van alles kan focussen op één ding. Het was even uitproberen maar ik merkte al snel dat ik hier alleen moet schrijven en componeren. Geen brainstorm sessies met anderen, geen mail, geen administratie.
Soms zit ik er een dag, soms een paar uur, soms zelfs maar een uur om uit te schrijven wat in de loop van de dag in mijn hoofd ontstaat.
Ik hou er van om woorden en verhaallijnen in schematische weergave te tekenen en aan de muur te hangen. Ik geef mijn ideeën zo een anker in de werkelijkheid . Voor mij werkt dat beter dan alles in een laptop stoppen, ik mis dan het overzicht.
In het tuinatelier zijn het Post-its met kernwoorden, kreten en korte gedachten. Elke Post-it activeert de gedachtegang erachter zoals een toets aanslaan op een piano een klank geeft.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
De minimusical waar ik nu aan werk is hopelijk dit jaar nog te zien in een café in Utrecht.
De tweede korte muziektheatervoorstelling waar ik sinds kort aan werk is te zien in het Pinksterweekend (20 / 21 mei 2018) tijdens de tiende editie van Vuurol in Lage Vuursche. Kom die dagen vooral fijn in het bos wandelen, luisteren en ervaren.
Voor nieuws kun je mij het beste volgen via Instagram: @frankirving_artist

Fotografie: Juri Hiensch