Florian Hupkes over de aanvraag van Utrechts Landschap
April 2023
Het is eind 2021 als er problemen met de wieken van Utrechtse molens worden gesignaleerd. Door kleine scheurtjes in de lasnaden van de wieken worden 15 van de 23 molens die Utrechts Landschap beheert, stilgezet. Een moeilijk besluit, want dat betekent dat vrijwillige molenaars hun werkzaamheden moeten neerleggen. Een andere uitdaging was het ophalen van de 2 miljoen euro die nodig is om de molens weer draaiende te krijgen. Fondsenwerver Florian Hupkes deed in de afgelopen zeven jaar meerdere aanvragen bij het K.F. Hein Fonds voor verschillende projecten en krijgt ook voor dit project steun van ons fonds. Hij vertelt over zijn rol binnen de organisatie en waarom molens zo belangrijk zijn voor ons landschap.
Hart voor molens
Utrechts Landschap ontwikkelt, beschermt en beheert natuur en erfgoed. Florian Hupkes werkt al 7 jaar als fondsenwerver bij Utrechts Landschap. Florian: “De organisatie draait voor een heel groot deel op vrijwilligers. Er zijn nu 55 mensen in dienst en daarnaast werken we met ruim 800 vrijwilligers met een groot hart voor de sector. De afgelopen jaren zien we dat de aantallen blijven groeien. Dat heeft deels te maken met de professionalisering van de organisatie, maar ook met het effect dat natuur of een molen kan hebben op mensen. De vrijwilligers die bij ons werken zijn heel betrokken en vinden het belangrijk dat de cultuurhistorie en de natuur behouden blijft.”
Een iconische status in ons landschap
Van de 10.000 molens die Nederland ooit telde, zijn er inmiddels nog een kleine 1000 over. Maar bang dat molens uit ons landschap verdwijnen is Florian gelukkig niet: “Molens vertellen het verhaal van onze geschiedenis: dit waren vroeger onze fabrieken. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit ons landschap. Het is een goede ontwikkeling dat molens tegenwoordig rijksmonumenten zijn. Als eigenaar van een molen ben je verantwoordelijk voor onderhoud en restauratie, je moet daarbij rekening houden met de regels en procedures die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hiervoor heeft opgesteld. Je kan niet zomaar iets herstellen of vervangen, het moet allemaal in originele staat blijven. Dat is een uitdaging maar maakt het juist ook bijzonder.”
Utrechtse molens weer laten draaien
“Molens zijn heel kostbaar en leveren weinig inkomsten op. De afgelopen jaren zijn de prijzen voor materialen en onderhoud enorm gestegen en dat is niet alleen zorgelijk voor kleine stichtingen, maar ook voor een grote en stabiele stichting als Utrechts Landschap is dat een uitdaging. Er is gelukkig veel steun vanuit de samenleving. Voor dit project hebben we een speciale crowdfunding opgezet. Ook hebben we aanvragen gedaan bij verschillende fondsen en een deel van de financiering vanuit de provincie Utrecht gekregen. Dat allemaal bij elkaar opgeteld, heeft ervoor gezorgd dat het geld nu rond is en we volgend jaar kunnen starten met de uitvoer om de molens weer te laten draaien.”
Financiële steun vanuit fondsen en de overheid
De Provincie Utrecht heeft 1 miljoen euro vrijgegeven voor het vervangen van molenroeden, de stalen balken van de wieken. Ook is er een beroep gedaan op financiële steun vanuit fondsen. Florian: “Omdat er al 130.000 euro nodig is om één molen draaiend te krijgen, is de steun vanuit fondsen erg belangrijk bij projecten van deze omvang. Om de wieken van 15 molens te vervangen hebben we vanuit 20 verschillende fondsen toekenningen gekregen. Een ongekend hoog aantal. Ieder fonds doet dat op zijn eigen manier. De één geeft geld aan een specifieke molen en andere fondsen steunen meerdere molens en gaan met ons in gesprek, zoals het K.F. Hein Fonds.”
Het K.F. Hein Fonds steunt dit jaar drie Utrechtse molens
De wieken van de Oostzijdse Molen in Abcoude, de Westbroekse Molen in Oud-Zuilen en Korenmolen Geesina in Groenekan kunnen volgend jaar vervangen worden, mede door steun van het K.F. Hein Fonds. In 2016 steunde het K.F. Hein Fonds de Korenmolen Geesina ook, toen een deel van de romp gerestaureerd moest worden. Molenaar Gijs Hasselbach vertelt samen met Saskia van Dockum, directeur van Utrechts Landschap, in onderstaande video waarom het zo belangrijk is dat de molens weer draaien.
Tip voor aanvragers
Voor mensen die overwegen een aanvraag te doen bij het K.F. Hein Fonds heeft Florian een tip: “Neem contact op. Ook als je het nog niet helemaal zeker weet of twijfelt, het K.F. Hein Fonds heeft veel kennis in huis en kan je echt goed op weg helpen. En zorg dat je bij grote projecten niet helemaal afhankelijk bent van één fonds, maar richt je op meerdere fondsen. Dat maakt het financieel sterker en zorgt voor een mooi geheel: een groot project dat door meerdere verschillende fondsen wordt gedragen.”