Skip Navigation Links

Vorstelijke paddenpoel van Haarzuilens

November 2018

Op een sprookjesachtig landgoed aan de rand van Utrecht ligt Kasteel de Haar. Een grafelijk slot met sierlijke tuinen, weelderige bossen en uitgestrekte landerijen. En sinds kort met een paddenpoel in het Voedselbos.

Op het landgoed is Voedselbos Haarzuilens deze herfst nog volop in ontwikkeling. Het wordt royaal beplant met fruit- en notenbomen, bessenstruiken en kruiden. Midden in dit overheerlijke bos prijkt sinds kort ook een paddenpoel. Aangelegd door vrijwilligers, aangestuurd door stichting Lekker Landgoed en mogelijk gemaakt door het K.F. Hein Fonds.

Jan Degenaar van Lekker Landgoed is erg blij met de poel. ‘Hij is perfect voor badderende padden én versterkt het waternetwerk in de omgeving. Ook een lange aardwal, die achter de poel langsloopt, maakt dit gebied gevarieerd, vruchtbaar en een lust om te bezoeken.’

Paardenpoel

Paddenpoelen zijn oorspronkelijk niet voor padden bedoeld, maar voor koeien en paarden. Boeren groeven ze om hun vee uit te laten drinken. Dat padden er plezier van hebben, is dus een bijkomstigheid. Daarnaast hebben ook kikkers en salamanders interesse in het ondiepe water van de poel, en zelfs ringslangen voelen zich er thuis. Die zijn ongevaarlijk, dus neem gerust een kijkje bij de slangenbroedhoop die bij de poel wordt aangelegd.

Paddensnoer

‘De paddenpoel wordt komend jaar nog uitgerust met een steiger’, vertelt Jan. ‘Van daaraf kun je het leven in het water goed bekijken, en zien hoe de padden hun ‘snoer’ afzetten: lange linten, vól met eitjes. Hopelijk zijn er geen vissen te zien, want die vinden paddeneitjes – en de paddenvisjes die eruit komen – om van te smullen.’ Het water is ondiep, zodat het al in de lente lekker opwarmt: tot wel 22 graden. Daardoor groeien de eitjes extra goed.

Bubbels

Ben je wild van de natuur, en benieuwd hoe zo’n paddenpoel gemaakt wordt? Je kunt de poel en het voedselbos komen bekijken zo vaak je wilt. Een aanrader, want het ziet er hier steeds weer anders uit. In juni 2019 wordt de poel feestelijk geopend op de steiger. Met bubbels!

vrijwilligers planten de houtwal aan
het aanplanten van de houtwal

graafmachine bij de poel in aanleg

poel en wal in aanbouw
Poel en wal in aanbouw

Wilde bij op een distel