Skip Navigation Links

Kunstparticipatieproject bij ’t Groene Sticht onthuld

December 2018

December 2018

Op zaterdag 15 december onthulde illustrator Aafke Bouman het kunstwerk ‘De Passage’ dat zij in samenwerking met bewoners van ’t Groene Sticht maakte voor het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. ’t Groene Sticht, dat zaterdag tevens haar 15-jarig jubileum vierde, is een buurt met gemengd wonen in Parkwijk, Leidsche Rijn. Naast bewoners participeren De Tussenvoorziening, Reinaerde en Emmaus Parkwijk.

Close-up van Aafke terwijl ze vertelt over haar kunstwerk

De Passage

Verschillende bezoeken van Aafke aan ’t Groene Sticht, interviews met bewoners en een logeerweek hebben geleid tot een kunstwerk in de openbare ruimte dat te lezen is als een beeldverhaal waarbij het thema ‘transitie’ centraal staat. Van onzichtbaar naar zichtbaar. Van in je eentje naar samen. Van geen ritme naar een dagelijkse structuur. Van buiten de maatschappij staan en weer participeren.
De beelden vormen passages uit verhalen die Aafke heeft verzameld binnen ‘t Groene Sticht. Aafke brengt op deze manier een ode aan de verhalen van de bewoners.

De vorm van een collage die Aafke toepast, past goed bij de plek.  Aafke: ‘‘t Groene Sticht is in mijn ogen een samenvoeging van verschillende elementen die samen een geheel vormen. Het is een plek waar mensen wonen en werken en waar veranderingen plaatsvinden. Er wordt niet stilgestaan. Mensen werken er samen aan een betere toekomst en een positiever perspectief.’

Het werk is te bezichtigen naast het pand van Emmaus, Ab Harrewijnstraat 18 in Utrecht.

Aafke loopt voor haar eigen kunstwerkFoto: Arthur Martin
Mensen bekijken een detail van het kunstwerk

Mensen bekijken het kunstwerkFotografie: Aafke Holwerda

Lees ook Aafkes eerste blog over haar eerste ideeën en haar tweede blog over het werkproces en concept.