Skip Navigation Links

Mitchel Breed in het tuinatelier

December 2018

December 2018

Sinds 1 november werkt Mitchel Breed in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Mitchel werkt aan materiaalexperimenten en olieverfstudies gekoppeld aan de motieven van engelen en waterreflecties. Eind januari deelt hij door middel van een nieuwjaarsborrel, onder de titel ‘Reflections’, zijn onderzoek. Drie vragen aan Mitchel.

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
In eerste instantie heb ik vooral veel materiaal naar het tuinatelier gebracht. Dat waren zowel rauwe materialen als beeldmateriaal. De materiaalexperimenten begonnen met het maken van schilderijen van gips en stuc, die als ondergrond dienen voor een transfertechniek waarmee het beeldmateriaal kan worden overgezet. Hier werk ik vervolgens met een ‘eigen’ verf, op basis van bijenwas, overheen. Dit soort verf werd ook in de oudheid en middeleeuwen voor muurschilderingen gebruikt.

Die studies in olieverf hebben als uitgangspunt de waterreflectie, een thema uit 2012, toen ik aan de Ateliers in Amsterdam studeerde. Ik speelde al langer met het idee om dat motief opnieuw leven in te blazen. Wellicht komt het door het gekletter van de fontein in de tuin op de achtergrond, maar het voelt in ieder geval als een goede aanleiding om te experimenteren met materiaal, kleur (combinaties van pigmenten) en atmosfeer.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Het was even wennen aan de kantoortijden en zoeken naar de verhouding tot het team van het fonds. Je zit uiteindelijk toch enigszins geïsoleerd in een tuinhuis, heel anders dan de sociale dynamiek die de gemeenschappelijke ruimte en residency op Das Spectrum boden. Toen ik echter in ateliermodus begon te komen bleek de concentratie die deze ruimte biedt haar vruchten af te werpen.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
Liever praat ik over onderzoek, dan werk. Dat onderzoek is tijdens een nieuwjaarsborrel en open atelier hier in het tuinatelier te zien. Verwacht geen expositie, maar zie het meer als een atelierbezoek. Verder beginnen er wel ideeën en gesprekken over toekomstige expositieprojecten te ontstaan, maar daar moeten nog concrete plekken en data aan worden gekoppeld. Mijn werk, expositieprojecten en contactgegevens kan je natuurlijk ook op mijn website vinden.

Fotografie: Juri Hiensch

kunstenaar Mitchel Breed poseert in het tuinatelier

portret Mitchel Breed in het tuinatelier