Skip Navigation Links

Kunstproject Trappenhuis Het Utrechts Archief

Juli 2019

Het Utrechts Archief heeft met steun van het K.F. Hein Fonds twee kunstenaars en een ontwerperscollectief opdracht gegeven om een kunstwerk te bedenken voor de mooie hal in het bezoekerscentrum van Het Utrechts Archief.

Schetsontwerpen

De kunstenaars hebben allemaal vanuit een andere invalshoek gewerkt, waarbij ZwartFrame zich laat inspireren door hoe we als mens altijd op zoek zijn naar richting. We zoeken manieren om onze eigen positie ten opzichte van de wereld te bepalen. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de positie van de zon als hij opkomt en ondergaat, en maken we meetinstrumenten om de richting van de wind te bepalen. Corine Zomer werkt vaker rond de thema’s oorsprong, tijd en dat wat je niet ziet; de geest van de dingen. Door middel van het concrete (een kunstwerk) probeert zij iets te laten zien van het abstracte (de ziel). Haar ontwerp beeldt dat uit en verwijst bovendien naar een verdwenen historische Utrechtse trap. Matea Bakula raakte geïnspireerd door hoe Het Utrechts Archief materiaal selecteert en conserveert dat het bewaren waard is. In haar ontwerp gaat ze onderzoeken wat er gebeurt als materiaal niet geconserveerd wordt, maar juist transformeert door de tijd.

Opdracht

De jury heeft uit deze drie interessante ontwerpen na uitgebreid overleg gekozen Matea Bakula opdracht te geven om haar ontwerp uit te werken. In oktober geeft het Utrechts Archief samen met het K.F. Hein Fonds in een fotoreportage en interview een kijkje achter de schermen in het maakproces van Matea Bakula. De komende maanden werkt zij verder aan het kunstwerk, dat in april 2020 zal worden onthuld.

fragmenten van de drie ontwerpen: voetstuk van een zuil, spiraal in het trappenhuis en fragment van een windwijzer
Fragmenten van de drie ontwerpen