Skip Navigation Links

Tien jaar Move!

Oktober 2019

Een campagne optuigen tegen hondenpoep op straat, ouderen helpen om hun boodschappen te dragen of een knalfuif voor álle buurtbewoners geven. Het zijn maar een handvol acties waarmee kinderen hun wijk een hoognodige boost geven. Met hulp van een bijzondere stichting die al tien jaar bestaat.

Precies tien jaar geleden gebeurt er iets bijzonders in de Utrechtse wijk Hoograven. Roeivereniging Orca gaat om de tafel met woningcorporatie Mitros. Beiden willen ze de leefbaarheid van de wijk vergroten. Ze besluiten hun vraagstuk niet zelf op te lossen, maar het de kinderen uit de wijk voor te leggen. Daar rolt iets moois uit. ‘Wij zitten niet vaak in het vliegtuig’, zeggen de kinderen, ‘maar vinden dat wel heel leuk.’ Van wc-rollen en flessenkurken maken ze hun droomvliegtuig. Kort daarna pronkt er een groot speelvliegtuig in de wijk, waarin kinderen naar hartenlust op kunnen spelen. De wc-rollen en kurken herken je nog in het ontwerp. De kinderen komen ook nog een dag roeien bij Orca. Het succes is groot, ook in de media. Het project haalt alle kranten en Orca eindigt als sportvereniging én sportbestuur van het jaar.

Inzetten van talent

Eén van Orca’s roeiers is een heuse directeur geworden, van de stichting die voortvloeide uit het initiatief in Hoograven. Michiel Bodt vertelt vol enthousiasme en verbazing over de ontwikkeling van Stichting Move. ‘Niemand had verwacht dat we vanuit dat mooie project zouden uitgroeien tot een stichting die zóveel doet. 25 ‘Movers’ begeleiden jaarlijks meer dan 750 vrijwillige studenten, die op hun beurt maar liefst 12.500 kinderen activeren. In het basisonderwijs realiseren we nu zo’n honderd projecten per jaar en op het vmbo bereiken we bijna 5.000 leerlingen door heel het land. Steeds met dezelfde insteek: Waar zijn jongeren goed in en hoe kun je dit talent inzetten in een maatschappelijke actie in de buurt?

Twee keer vijf is tien

Stichting Move heeft vestigingen in tien Nederlandse steden. Het hoofdkantoor is gehuisvest aan de Maliebaan, in het pand van het K.F. Hein Fonds. ‘Het fonds stelt deze prachtige plek aan ons beschikbaar’, vertelt Michiel. ‘Voor een maatschappelijk tarief,’ voegt hij eraan toe. Move’s kantoor ziet eruit alsof er net tien brainstormsessies gehouden zijn. Alle wanden zijn behangen met post-it’s vol ideeën en actieplannen. Het is duidelijk dat de stichting zelf ook weet wat ‘moven’ is. ‘In de eerste vijf jaar waren we echt een startup’, vertelt Bodt. ‘Mede dankzij het Oranjefonds konden we groeien en naar andere steden uitbreiden. Jacco van Mersbergen volgde mij op als directeur, en zorgde in de vijf jaar erna voor soliditeit. Ook liet hij de stichting verder groeien: van vijf naar tien steden. Een geweldig knappe prestatie.’ Sinds januari heeft Michiel het stokje weer overgenomen. ‘Dankzij onze stevige basis hebben we nu ruimte om de ervaring van afgelopen tien jaar toe te passen op nieuwe doelgroepen.’

De kracht van het verschil

Aan toekomstplannen geen gebrek, maar eerst moet er gevierd worden. Move bestaat een decennium. Op 8 oktober is er een bijzonder feest in de Dreef in Overvecht. Zelfs de Koning is uitgenodigd, én hij komt! ‘Op deze dag staat de kracht van het verschil centraal. Michiel: ‘In de media worden verschillen in onze maatschappij vaak op een negatieve manier belicht. Wij willen juist de rijkdom ervan benadrukken. Want zo lang je maar met elkaar in contact blijft, zijn onze verschillen eigenlijk heel erg waardevol. Via speelse vormen en workshops brengen we onze gasten met elkaar in contact en laten we de kracht zien die daarin verscholen ligt. Werelden verbinden die elkaar normaal maar moeilijk tegenkomen, dat is precies wat we bij Move belangrijk vinden.’

Ook interesse om het jubileum van Stichting Move bij te wonen op 8 oktober? U kunt zich aanmelden op www.stichtingmove.nl/jubileum.

medewerkers van stichting Move zitten juichend achter hun bureaus op zolder
Het team van Stichting Move. Foto: Maarten Mooijman