Skip Navigation Links

Willy de Weerd-Maas in het Tuinatelier

April 2023

Van 1 februari tot 1 mei werkt beeldend kunstenaar Willy de Weerd-Maas in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. De Weerd-Maas gebruikt deze periode om onderzoek te doen naar wat natuurlijk licht doet in de loop van de dag, zowel binnen als buiten. Dit legt ze vast in tekst en op camera. Vier vragen aan haar.

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?

Door middel van tekst, beeld en klein ruimtelijk werk wil ik onderzoeken wat het licht in het tuinatelier doet. Hoe ik dit kan gebruiken/beïnvloeden. Om dit vast te leggen ga ik verschillende soorten fotografie naast elkaar gebruiken. Denk aan pinhole en analoge lomografie. 
Eerder werkte ik met gecreëerde schaduwbeelden en lag de focus op het donker, de schaduw. De verwondering over het tijdelijke speelt hierbij een belangrijke rol.  Nu gaat licht een hoofdrol spelen en  ben ik benieuwd of er in de voorjaarsmaanden  veranderingen  in de lichtval te zien zullen zijn. Ook zal ik op zoek gaan naar een passende manier om de ontstane beelden te presenteren. 

Is het anders dan je gewend bent?

Mijn atelier thuis op zolder is minder groot en staat vol met materiaal wat ik mogelijk kan gebruiken voor mijn schaduwbeelden.  Er is de mogelijkheid te verduisteren en te projecteren.  Naast de voordelen van deze ruimte laat ik me in tegenstelling tot het tuinatelier snel afleiden door dingen in en om mijn huis. 

Hoe bevalt het werken op deze plek?

Op de route van het station naar het atelier ontdek ik een voor mij onbekend deel van Utrecht met afwisselende straatjes en leuke details aan de huizen en ook begint hier elke dag mijn observatie van het licht al. In het atelier start ik dan met een notitie wat het licht die dag doet en schrijf een tekst. 

De atelierruimte voelt als een veilige plek. Een prettige lichte ruimte met fijn uitzicht op tuin en beelden, waar ik ongestoord kan werken. Het beeld vrouw met kind van Hekman dat bij de vijver staat heeft mijn hart gestolen. Daarnaast is er op loopafstand een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden en een fotowinkel. 
Ik geniet elke dag weer van de kans die ik heb gekregen  om hier te werken en ondertussen vliegen de weken om.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?

Op mijn website www.willydeweerd-maas.nl en eventueel op afspraak bij mij thuis.

Portret van Willy de weerd in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds. Willy heeft een ronde spiegel in haar handen en kijkt daar in.
Foto: Juri Hiensch