Skip Navigation Links

Festival Spoffin en Freedom City maken straatkunst toegankelijk voor iedereen

Juni 2023

Straatkunst is in Amersfoort al 45 jaar een begrip. Het afgelopen decennium beter bekend als Festival Spoffin: een vrij toegankelijk festival voor theater, circus én dans. Dit jaar vindt het 14e seizoen plaats van het festival dat jaarlijks 40.000 bezoeken trekt. Artistiek leider Alfred Konijnenbelt vertelt over het belang van samenwerken met lokale en internationale partijen. Voor de tweede keer werken zij samen met Freedom City. Een Utrechtse partij, waarmee zij in aanloop naar het festival langsgaan op middelbare scholen om jongeren kennis te laten maken met theater. Het K.F. Hein Fonds steunt beide projecten en daarmee twee mooie initiatieven met een duurzaam en divers karakter.

In onderstaande video vertelt directeur Raymond Ramdihal over het Freedom City festival. “Mensen hebben behoefte aan verbinding en inclusiviteit. Al dit soort dingen zijn in de hiphopcultuur eigenlijk heel normaal. Waar je vandaan komt maakt niet uit, wat je doet op de vloer is veel belangrijker. Ik denk dat we van die mindset heel veel kunnen leren.”

Alleen ga je sneller, samen kom je verder 

Dertig jaar werkte Alfred als vrijwilliger in de theaterwereld, daarna richtte hij Spoffin op en werd professioneel artistiek leider, wat hij inmiddels al 14 jaar doet. Samenwerken met externe partijen op lokaal én internationaal niveau is belangrijk, legt Alfred uit. “Ook al lijkt het soms sneller te gaan als je alles alleen doet, samen kom je verder. Kennisuitwisseling is heel belangrijk om te kunnen zien hoe je verdere stappen kunt maken.”

Samenwerking met Freedom City 

In 2022 bundelden Freedom City en Festival Spoffin voor het eerst hun krachten, al had Alfred deze groep al eerder ontdekt. “Tijdens het Café Theaterfestival in 2020 kwam ik voor het eerst in aanraking met deze positieve en bevlogen club. Ik had niet per se iets met hiphop, maar ik werd alsnog helemaal meegenomen in hun enthousiasme." Vorig jaar is Festival Spoffin in het kader van een verjongingsproject langs gegaan op middelbare scholen met Freedom City om een theatervoorstelling te doen. “Dat was fantastisch, jongeren tussen de 12 en 18 jaar konden op een hele toegankelijke manier kennismaken met theater. Dit jaar komt er een vervolg. We doen nooit twee keer hetzelfde, dus we hebben samen met Freedom City een nieuw plan ontwikkeld om scholieren te bezoeken, waarbij diversiteit een terugkerend thema is.”

Een zwarte man danst in het midden van de vloer. Hij staat voorover gebogen en kijkt naar zijn handen die aangespannen zijn. Om hem heen staan mensen van kleur enthousiast om hem heen. Ze moedigen hem aan.
Freedom City - Foto Hutspot Fotografie

Diversiteit speelt een grote rol 

De samenwerking met Freedom City is voor het Amersfoortse festival één van de manieren om meer diversiteit na te streven. “In de editie van 2023 zitten twee producties waarin mensen met een fysieke beperking een glansrol spelen: die van Sharon Fridman (Israël) en Daryl & Co and Mimbre (VK). De Amersfoortse Estrella Smith maakt speciaal voor het festival een dansvoorstelling op locatie in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernij en Koloniaal Verleden. En in samenwerking met stichting Komt het Zien! maken we een aantal voorstellingen door middel van audiodescriptie toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Ook wordt onze website vanaf juli voorzien van een voorleesfunctie.”

Een zwarte vrouw met vlechten sleept een ketting. Ze kijkt krachtig vooruit.
Captured Freedom door Estrella Smith - Foto: Jenny Bergwerff

“Kennisuitwisseling is heel belangrijk om te kunnen zien hoe je verdere stappen kunt maken.”


Inclusie en duurzaamheid

Festival Spoffin probeert steeds meer aandacht te geven aan thema’s als duurzaamheid en inclusie. “We proberen met onze programmering steeds beter te laten zien dat het festival er voor iedereen is: alle leeftijden, nationaliteiten en genders zijn welkom en we vinden het heel belangrijk dat alle bezoekers zich kunnen herkennen.” Samen met externe partijen werkt Festival Spoffin ook actief aan het verduurzamen van de culturele sector, legt Alfred uit. “Binnen het buitentheater wordt veel gereisd. Veel acts komen uit Zuid-Europa en moeten soms wel 2.000 kilometer reizen om ergens te komen. We proberen met verschillende partijen, onder de titel Eco Operation, manieren te zoeken om de kosten te delen en reizen te verminderen.”

Dansperfomance van twee vrouwen. Een vrouw in een rolstoel houdt een andere danser vast die een backflip lijkt te maken.
Look Mum, No Hands! door Daryl & Co and Mimbre - Foto Leyla Guler 

Toegankelijk festival voor iedereen

Het festival heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende groep straatkunstliefhebbers om zich heen verzameld. De Spoffin Circle is bedoeld om deze mensen meer te betrekken bij het festival, ook op financieel vlak. Iedereen die het festival een warm hart toedraagt kan het festival steunen vanaf 25 euro per jaar. Daarnaast vraagt het festival álle bezoekers na afloop van elke voorstelling een vrijwillige bijdrage, in plaats van vooraf kaartjes verkopen. “Zo verlagen we de drempel en houden we het festival toegankelijk voor iedereen. Dit ‘mansgeld’, zoals wij het noemen, is inmiddels een groot succes en levert een even grote bijdrage aan de financiering van het festival als verschillende subsidies en fondsen samen. We maken het bezoekers dan ook zo gemakkelijk mogelijk om bij te dragen: contant, met hun pinpas of via een QR-code.”

Festival Spoffin vindt plaats in Amersfoort van 25 t/m 27 augustus. Bekijk het festivalprogramma hier.

Vier personen staan lachend op de foto, ze houden een cheque vast waarop staat: 'SPOFFIN VKZ Spoffin Award € 2.500'. Alfred Konijnenbelt staat links. Hij is een witte man met blond/rood haar.