Skip Navigation Links

Heleen Mineur wint het K.F. Hein Stipendium 2024

Oktober 2024

Heleen Mineur poseert temidden van juichende juryleden met haar cheque en boeket bloemen in de tuin
Foto: Maarten Mooijman

Heleen Mineur wint het K.F. Hein Stipendium 2024. Uit vijf genomineerden koos de jury de Utrechtse kunstenaar als winnaar door haar indrukwekkende onderzoeksvoorstel over de historie en beeldvorming van mensen met een bipolaire stoornis.

Heleen Mineur is een multidisciplinaire kunstenaar op het gebied van video, tekst en beeld. Met haar onderzoek wil zij een genuanceerd en gelaagd beeld schetsen van mentale gezondheid. Ze onderzoekt historische verhalen van mensen met een bipolaire stoornis en hun beeldvorming in de samenleving, en hoe feit en fictie hierin samenkomen. Door verschillende beeldende media in te zetten, zoals film en mogelijk een wandkleed, wil Mineur dit thema op een vernieuwende manier verbeelden. De jury prees de diepgang en veelzijdigheid van het voorstel.

De jury van het K.F. Hein Stipendium 2024 bestaat uit Cees van Eijk (voorzitter), Britt Dorenbosch, Marisa Rappard, Said Belhadj, Véronique Baar, Cyanne van den Houten (winnaar K.F. Hein Stipendium 2022) en Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum. Het K.F. Hein Fonds en het Centraal Museum hechten veel waarde aan deze samenwerking. De expositie van Heleen Mineur zal over een jaar plaatsvinden in het Centraal Museum.

Het K.F. Hein Stipendium is door het K.F. Hein Fonds in het leven geroepen om kunstenaars en ontwerpers in de provincie Utrecht te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 25.000 en krijgt de kans om te exposeren in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum. 

Over K.F. Hein Fonds

Het K.F. Hein Fonds zet zich ruim 85 jaar in voor een duurzame toekomst van de provincie Utrecht. Dit doet het fonds door te adviseren, te initiëren en te investeren op het gebied van kunst & cultuur, mens & maatschappij en natuur & erfgoed. Het K.F. Hein Fonds zet schakelkracht in door diverse partijen met elkaar in contact te brengen en waardevolle initiatieven onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Over het Centraal Museum

Het Centraal Museum is het oudste stadsmuseum van Nederland en beschikt over een omvangrijke collectie oude, moderne en hedendaagse kunst, design, mode en stadsgeschiedenis. 

Het Centraal Museum speelt een belangrijke rol in het stimuleren en ondersteunen van lokaal talent. Door tentoonstellingen zoals die van de winnaar van het K.F. Hein Stipendium, stelt het Centraal Museum lokale kunstenaars in staat hun werk aan een breed publiek te presenteren en hun artistieke ontwikkeling te bevorderen.