Skip Navigation Links

Liesbeth Heikens in het Tuinatelier

Van 1 februari tot 1 mei werkt Liesbeth Heikens in het tuinatelier en concentreert zij zich op de Maliebaan als inspiratiebron. Ze creëert wat ze zelf "plant portretten" noemt - een manier om aandacht te geven aan de flora die haar omringt.

Liesbeth Heikens in het Tuinatelier

Van 1 februari tot 1 mei werkt Liesbeth Heikens in het tuinatelier en concentreert zij zich op de Maliebaan als inspiratiebron. Ze creëert wat ze zelf "plant portretten" noemt - een manier om aandacht te geven aan de flora die haar omringt.

Liesbeth Heikens in het Tuinatelier

April 2025

Van 1 februari tot 1 mei werkt Liesbeth Heikens in het tuinatelier en concentreert zij zich op de Maliebaan als inspiratiebron. Ze creëert wat ze zelf "plant portretten" noemt - een manier om aandacht te geven aan de flora die haar omringt. Vier vragen aan Liesbeth.      

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?

Mijn uitgangspunt is de Maliebaan. Ik heb gewerkt aan plant ‘portretten’. Planten waar ik bij stil wilde staan en die ik aandacht wilde geven in de vorm van een portret. Ik ben aan het onderzoeken wat de Maliebaan mij ‘geeft’ als ik me erop concentreer. De bomen zijn imposant en er zijn er veel. Ze staan op hun onvermijdelijke vaste plek. Ik wil geloven dat ze gebeurtenissen voorbij hebben zien komen, hun langzame tijd van het zijn hebben opgeslagen.

Daarnaast wil ik mijn eigen stijl onderzoeken en los komen van wat ik gebruikelijk maak.

Is het anders dan je gewend bent?

Jazeker, ik heb geen atelier buitenshuis en dit voelt als op de academie, een eigen plek, rust, geen afleiding een heerlijke en unieke ruimte. Geen pottenkijkers en twee mooie ramen die uitkijken op een bijzondere tuin. Ik ben heel blij met de mogelijkheid hier in rust en te midden van wat ik zou willen bestuderen te reageren op en uit te wisselen met de hoofdrolspelers van dit gebied. 

Hoe bevalt het werken op deze plek?

Het is heel bijzonder om 3 maanden te reserveren voor een speciaal thema met meer onderzoek. Mijn werken hier is klein begonnen, zoekende naar een andere manier van kijken en maken. Mijn uitgangspunt van de bomen werd al vrij snel een confrontatie met perspectief. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. De bomen en de wirwar van hun takken leidde mij naar andere observaties en ook ander materiaal. Meer en meer werd ik geïnspireerd door oude foto’s van de Maliebaan en de mensen die daarop te zien zijn. Wat doen ze? Wie zijn ze? Wat zijn hun herinneringen?

Op zoek naar een soort samenvatting en essentie ben ik blij dat ik nog een kleine maand heb om verder te werken, want het voelt alsof ik nog maar net een grip krijg op deze complexe plek met zowel veel geschiedkundige als visuele gegevens. Ik zou hier zó langer kunnen blijven, ik ben nog lang niet uitgekeken.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?

Ik post regelmatig mijn nieuwe werk op instagram: @liesheik 
Verder heb ik een website, die af en toe bijgewerkt wordt: www.liesbeth-heikens.nl 

Vanaf eind oktober hangt mijn recente werk bij Maliebaan 45. 

Waar zou jij jouw project zichtbaar willen maken?

Mijn werk komt bij mensen die er een connectie mee voelen. Dan komt het op een dierbare plek bij hen thuis, soms op een werkplek of kantoor. Het is mooi als een werk deel wordt van de omgeving van de eigenaar. Zo wil ik het ook graag laten zien. Een galerie vind ik eigenlijk te abstract."

Toch staat ze ook open voor andere vormen van expositie: "Op een heel andere manier lijkt het me inspirerend om een keer deel te zijn van een publiek project met een speciaal thema. Op iets focussen en zichtbaar maken met een groep en voor een gezamenlijk doel."

 

Liesbeth staat achter haar lege schildersezel in het atelier en hangt op de houten dwarsbalk
Foto: Juri Hiensch