Skip Navigation Links

Flower Power in MOA

Juni 2018

Juni 2018

Deze zomer viert Museum Oud Amelisweerd (MOA) de natuur met de expositie Flower Power: een ware ode aan bloemen. De tentoonstelling draait om meer dan uiterlijk schoon. Het laat zien dat bloemen een grotere rol spelen. Vroeger én nu. Van seksualiteit tot religie en van leven tot dood: alles komt aan bod.

Bloemstilleven

De naam van de tentoonstelling doet natuurlijk denken aan de jaren zestig, maar de expositie toont bloemen uit veel meer verschillende tijdperken. De werken gaan terug tot de 17e eeuw, toen het bloemstilleven voor het eerst bestaansrecht kreeg in de beeldende kunst.

Naast schilderkunst zijn ook andere disciplines en zelfs gebruiksvoorwerpen te bewonderen. Van wetenschappelijke bloemmodellen tot antieke vazen en van doopkleed tot speelklok.

Bloemcollecties

De boeiende en bloeiende werken komen uit de schatkamers van Utrechtse musea en instellingen. Er zijn bloemcollecties te bewonderen uit het Centraal Museum, Catharijne Convent, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Speelklok, Spoorwegmuseum, Museum Flehite, Huis Doorn, Kasteel Amerongen, Kasteel de Haar en Slot Zuylen. Ook Edwin Jacobs, oud-directeur van het Centraal Museum, speelde een belangrijke rol in deze bijzondere samenwerking. Hij kreeg van het K.F. Hein Fonds bij zijn afscheid een gift cadeau, die hij mocht toekennen aan een culturele instelling. Hij koos voor MOA. 

antieke jurk met bloemstiksels in museumzaal met bloemenbehang
Foto: Ernst Moritz

Bloemenbehang

Het museum zelf vormt een toepasselijk decor voor de tentoonstelling. Het landhuis ligt midden in de natuur en heeft bloemen in overvloed. Veel kamers zijn voorzien van historisch en soms zelfs handgeschilderd bloemenbehang. Flower Power verbindt deze setting met de passende objecten en haalt de natuur van buiten naar binnen. Als extraatje zorgt de beheerder van het landhuis elke dag voor een vers geplukte bos.

Flower Power. Topstukken uit Utrechtse collecties is te zien tot en met 16 september 2018 in Museum Oud Amelisweerd, Koningslaan 9, Bunnik.

Wat vinden de bezoekers?

Marijke van Zoelen en Fenny Geyssen kennen elkaar - heel toepasselijk - van een bloementuin en bezochten samen de expositie.

Marijke: ‘De associaties die mensen met bloemen hebben, zijn zo uiteenlopend. De tentoonstelling is enorm gevarieerd. Deze etsen van Charles Donker vind ik indrukwekkend. Zijn werk is subtiel; het toont de kwetsbare kant van bloemen.’

Marijke van Zoelen

Fenny: ‘Een heel verrassende tentoonstelling. Deze lelies vind ik interessant, omdat ik me bezighoud met klassieke schildertechnieken. Vooral de gelaagdheid spreekt me aan: het wit en alle kleuren die daar doorheen schemeren. Heel mooi.’

Fenny Geyssen