Skip Navigation Links

Natuur en erfgoed dicht bij huis: K.F. Hein Fonds steunt Utrechts Landschap

Juni 2023

Utrechts Landschap ontwikkelt, beschermt en beheert natuur en erfgoed dicht bij huis. Saskia van Dockum is sinds eind 2012 directeur bij Utrechts Landschap. En nog steeds heeft ze veel plezier in haar werk. ‘Natuur- en erfgoedbehoud is heel relevant. Er genieten niet alleen veel mensen van, natuur verdient ook een stevige stem. Maar elke dag zijn er ook weer nieuwe uitdagingen. Ik wil daarvoor graag het beste van mezelf geven.’ aldus de bevlogen Saskia.

Een van die uitdagingen was een verwoestende valwind die op vrijdag 18 juni 2021 over Leersum raasde en 16 hectare bos van Utrechts Landschap in Breeveen plat legde. ‘We moesten heel snel reageren in het kader van de veiligheid, maar daarna hebben we als eigenaar de tijd genomen om te kijken wat het beste is voor de natuur. In dit geval was dat het bos zo laten’, vertelt Saskia.

Een explosie van leven

Het dode hout en de open plekken die zijn ontstaan, zorgen voor nieuwe ruimte voor bomen, planten en dieren. Licht op de donkere bosbodems. Er is een explosie van leven in het bos en wij mogen meekijken, want sinds eind mei is Stormpad Breeveen open voor publiek. Een wandelpad van een kleine kilometer die door het getroffen natuurgebied slingert. Mensen kunnen zien wat de valwind heeft aangericht en hoe de natuur zich nu ontwikkelt. Het K.F. Hein Fonds heeft hieraan bijgedragen. 



Saskia: ‘Ik vind het fijn dat het K.F. Hein Fonds positief kritisch meekijkt bij onze aanvragen en suggesties doet. En daarmee niet op de stoel van de aanvrager gaat zitten. Maar ons juist stimuleert en inspireert om een stapje extra te zetten, zoals bij onze aanvraag voor het Stormpad. De ondersteuning van het K.F. Hein Fonds heeft ook een breder effect: het is een kwaliteitskeurmerk waardoor andere partijen ook sneller bereid zijn mee te doen.’
 
Foto van het wandelpad van het stormpad. Het pad bestaat uit houten planken en een paar traptreden. Het staat ongeveer 1,5 meter boven de grond tussen de bomen; sommigen zijn omgevallen, enkelen staan.
Het Stormpad - Foto Dick Jeukens

"Ik vind het fijn dat het K.F. Hein Fonds positief kritisch meekijkt bij onze aanvragen en suggesties doet. En daarmee niet op de stoel van de aanvrager gaat zitten. Maar ons juist stimuleert en inspireert om een stapje extra te zetten."

 

Foto van de onthulling van het stormpad. Vier personen staan bij een naambord van 1,5 meter breed. Er is een groene vlag van Utrechts Landschap met strik omheen gehuld. Door de vlag is het woord Breeveen zichtbaar.
Onthulling van Stormpad Breeveen - Foto: Dick Jeukens

Mensen met de natuur verbinden

Naast aanvragen bij fondsen doet Utrechts Landschap ook aan crowdfunding. Voor bijvoorbeeld het aankopen van grond. Saskia: ‘We vinden het belangrijk om mensen met de natuur te verbinden, dat doen we op allerlei manieren. Crowdfunding is zeer geschikt om veel mensen te bereiken en te betrekken. Als bijvoorbeeld 1000 mensen de moeite hebben genomen om geld over te maken is dat veelzeggend. Dan wordt het project - en daarmee de natuur - ook van hen.’

Innovatie in natuurbeheer

Met innovatie probeert Utrechts Landschap steeds meer jongere collega’s bij natuurbeheer te betrekken. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van drones. Saskia: ‘We deden bij KIEM (het loket voor natuurinitatieven van Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht) een aanvraag voor de aanschaf van drones. Hiermee kunnen we weidevogels en reekalfjes spotten voordat er wordt gemaaid in een gebied. Voordat we met drones werkten, moesten we velden belopen in een rij met een groep mensen. Dan waren we een ochtend bezig met een veld van twee hectare. Nu kunnen we wel tien velden op een ochtend inspecteren. Ik vind het fantastisch van KIEM dat zij vernieuwing op deze manier ondersteunen.’

Portretfoto van Saskia van Dockum, een witte vrouw met halflang grijsblond loshangend haar. Ze draagt een bril en een beige kabeltrui. Ze lacht naar de camera voor een raam buiten.
Saskia van Dockum - Foto: Lize Kraan