Skip Navigation Links

Anne Schillings in het Tuinatelier

Juli 2022

Van 1 mei tot 1 augustus werkt Anne Schillings in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Anne is beeldend kunstenaar en illustrator en gebruikt het atelier om op groter formaat te werken dan ze tot nu toe gedaan heeft. Drie vragen aan Anne.

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Ik ben op dit moment bezig met een aantal hele grote olieverf schilderijen. Ik werk heel intuïtief en begin meestal heel wild wat verf op het doek te gooien. Daarna probeer ik er een interessant geheel van te maken, door structuur en details aan te brengen met oliekrijt. Ik teken graag heel veel stippen en strepen. Ik heb van tevoren wel een idee hoe het ongeveer eruit moet zien, maar eindig ik met een compleet ander resultaat.

Meestal heeft mijn abstracte werk wel iets natuur-achtigs. De afgelopen tijd was ik heel gefascineerd door de bloesems van de bomen en de bewegende schaduwen van blaadjes door mijn slaapkamerraam. Ik wil zeker ook nog buiten in de tuin gaan schilderen!

Daarnaast ben ik ook wat kleinere werkjes aan het maken voor een tentoonstelling in Tokyo. Het afwisselen tussen groot en klein, wild en gedetailleerd, vind ik heel fijn.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Het bevalt heel goed! Er is veel meer licht dan in mijn andere atelier en er zijn geen storende geluiden. Ik hoor alleen het kabbelen van de fontein en wat zingende vogeltjes. Dat is wel heel meditatief.

Mijn andere atelier deel ik met andere kunstenaars en vind ik het vaak te druk. Ook hoor je de auto’s op straat langsrijden, er is altijd gedoe over wie de keuken opruimt en wie vergeten is het licht uit te doen. De tijd die ik nu voor mijzelf heb, had ik wel even nodig en ik denk dat ik na deze periode weer meer kan genieten van het dagelijkse contact met mijn ateliergenoten.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
Op mijn instagrampagina instagram.com/anneschillings, waar ik ook mijn schilderproces laat zien en soms video’s plaats. 

Mijn website is anneschillings.nl.

Anne Schillings staat in een tuniek met verfspetters voor een groot kleurrijk doek en kijkt bedachtzaam opzij

Fotografie: Juri Hiensch

Ook werken in het Tuinatelier?

Het atelier is beschikbaar voor Utrechtse makers voor een tijdelijke werkperiode van maximaal drie maanden. Meer weten? Hier vind je informatie over het Tuinatelier.