Skip Navigation Links

Eva Spierenburg wint K.F. Hein Stipendium 2018

September 2018

September 2018

Beeldend kunstenaar Eva Spierenburg uit Zeist is met haar onderzoeksvoorstel onder de werktitel ‘fragments between here and then’ winnaar geworden van het K.F. Hein Stipendium 2018. Haar spannende onderzoeksvoorstel, waarin stevige vragen niet geschuwd worden, maakt de jury nieuwsgierig naar het vervolg. De voorzitter van de jury, Cees van Eijk, reikte donderdag in het Centraal Museum Utrecht de prijs aan Spierenburg uit. Het K.F. Hein Stipendium bestaat uit € 20.000 en een tentoonstelling in het Centraal Museum over een jaar.

winnaar Eva Spierenburg
Eva Spierenburg. Foto: Anna van Kooij

Genomineerden

Uit de maar liefst 95 inzenders dit jaar werden vijf kunstenaars genomineerd: Jan Willen Deiman, Bart Lunenburg, Johan Rijpma, Eva Spierenburg en Marjolijn de Wit. De jury was dit jaar zeer onder de indruk van het gedegen onderzoek en de heldere voorstellen en zag met plezier hoe deze vijf zo verschillende kunstenaars hun voorstel uitgewerkt hebben. Alle inzendingen achtte de jury het stipendium waardig, er kon er echter maar een de winnaar zijn.

Performance en rituele handelingen

Spierenburg zal het komende jaar onderzoek gaan doen naar hoe performance en rituele handelingen deel kunnen uitmaken van haar installaties. Ze wil onderzoeken “hoe ik object en omgeving kan laten versmelten met het lichaam, zowel in statisch werk als in video en performance.” aldus Eva Spierenburg. Het menselijk lichaam staat al langer centraal in het werk van Spierenburg, benaderd vanuit een persoonlijk perspectief. Ze onderzoekt wat er gebeurt als een lichaam geen lichaam meer lijkt te zijn maar een abstract object wordt. En vervolgens wat er gebeurt als dat abstracte object geactiveerd wordt door een extern persoon die het object onderzoekt en aanraakt. Tot nu toe legde ze dat op video vast, waarin ze zelf de performer was. Nu wil Spierenburg onderzoeken of dit ook live door een andere performer gedaan kan worden. Als onderdeel van haar stipendiumjaar zal Spierenburg een reis naar China maken, waar ze de relatie tussen rituele voorwerpen en waardeloze objecten in tempels en thuisaltaren zal gaan onderzoeken. “Ik ben geïnteresseerd in de manier waarop spullen uitgesteld worden; in huis, in de openbare ruimte en op heilige plekken.” Ze verwacht dat deze reis onder meer invloed zal hebben op hoe ze voorwerpen in haar installaties ordent.

Jury

De jury is onder de indruk van haar voorstel waarin stevige vragen niet geschuwd worden, ook niet over de ontwikkeling van haar eigen werk. Een voorstel dat daarmee een spannend risico in zich draagt. Het plan past goed bij het oeuvre van Eva dat iets vervreemdends heeft. Het oogt enerzijds teer en kwetsbaar en anderzijds krachtig en zelfverzekerd. Haar beelden refereren aan een vorm van vrouw-zijn die je in de kunstgeschiedenis niet vaak ziet. Dit onderzoek maakt de jury nieuwsgierig naar het vervolg.

De jury bestaat uit Cees van Eijk (voorzitter), Annelou Evelein, Jasper Hagenaar, Lotte van Laatum en Bart Rutten. Het K.F. Hein Fonds hecht veel waarde aan de samenwerking met het Centraal Museum. De inhoudelijke inbreng van de directeur van het museum in de jury is bijzonder waardevol. De expositie van de winnaar is over een jaar in het Centraal Museum.

Fotografie: Anna van Kooij

bezoekers in gesprek in de tuin

ontvangst in de tuin

ontvangst gasten in de tuin

ontvangst gasten met een drankje

interview Jan Willem Deiman
Bart Rutten interviewt Jan Willem Deiman

 

interview Bart Lunenburg
Bart Rutten interviewt Bart Lunenburg

 

Bart Rutten interviewt Johan Rijpma
Bart Rutten interviewt Johan Rijpma

 

Bart Rutten interviewt Eva Spierenburg
Bart Rutten interviewt Eva Spierenburg

 

Bart Rutten interviewt Marjolijn de Wit
Bart Rutten interviewt Marjolijn de Wit

Eva Spierenburg spreekt dankwoord

gasten praten na tijdens de borrel

gasten praten na tijdens de borrel

gasten praten na tijdens de borrel

borrelhapjes worden uitgeserveerd in de tuin

close-up van oorkonde

gasten praten na tijdens borrel