Skip Navigation Links

Genomineerden K.F. Hein Stipendium 2022

April 2022

De open oproep voor de zesde editie van het K.F. Hein Stipendium heeft 54 inzendingen opgeleverd. Beeldend kunstenaars en vormgevers van diverse disciplines uit de provincie Utrecht werden opgeroepen zich in te schrijven met een idee voor een onderzoeksvoorstel. De jury was positief over de grote diversiteit aan media waarmee de kunstenaars en vormgevers zich uitdrukken. Ook was goed te zien dat dit jaar meer ontwerpers een voorstel inzonden dan in voorgaande jaren.

De jury heeft bij de beoordeling van de inzendingen zowel naar het oeuvre van de kunstenaars als naar het plan gekeken. Daarbij was belangrijk of het onderzoek niet enkel een voortzetting van de eigen kunstpraktijk zou zijn, maar écht kan leiden tot een nieuwe stap in de ontwikkeling van diens werk. Dit heeft tot een gevarieerde lijst van vijf kunstenaars/vormgevers geleid.

Genomineerd

Vijf kunstenaars zijn genomineerd voor het stipendium. Hieronder de motivatie van de jury:

  • Cyanne van den Houten – WLAN PRAXIS

Een spannend en toekomstgericht voorstel dat verrast in hoe de kunstenaar het irrationeel menselijke en technologie samenbrengt. Ook erg aansprekend is de plaats voor magie in haar werk en in haar voorstel. Dit maakt haar plan een sprankelende inzending. De jury kijkt uit naar een scherp uitgewerkt onderzoeksvoorstel en is nieuwsgierig naar de presentatievorm. 

 

  • Jenna Postma

Deze ontwerper kiest voor een poëtisch onderwerp: het licht- en schaduwspel in de natuur inspireert haar en ze werkt dat uit binnen een heel duidelijk eigen handschrift. De jury waardeert de frisse stijl van haar werk en ziet uit naar een verder uitgewerkt onderzoeksvoorstel met lef en waarin risico niet wordt vermeden.

 

 

 

  • Koen Doodeman

In zijn voorstel wil de kunstenaar, die eerder in zijn werk gebruik maakte van verschillende weeftechnieken, nu het weefgetouw zelf op een verrassende manier benaderen door de machine zelf centraal te stellen. Ook het bij elkaar brengen van culturen door verschillende weeftechnieken spreekt de jury aan. Deze aanpak is prikkelend en geeft een gelaagdheid in zijn werk. Juist het weefgetouw als plek waar mensen samenkomen is interessant en maakt nieuwsgierig naar het verder uit te werken onderzoeksvoorstel.

 

  • Marije Gertenbach

De jury is onder de indruk van hoe de kunstenaar het intieme en kleine heel alomvattend en monumentaal kan maken. Het thema ruimte, al langer een motief in haar werk, verbindt Marije nu aan het thema moederschap in een beeldend onderzoek. De jury nodigt haar uit om haar onderzoeksvoorstel verder uit te werken en te vertrekken vanuit de prachtige zin uit haar voorstel: ‘Eerst een kindje in je voelen groeien, alsof je een ruimte bent.’

 

  • Max Kisman – De route naar herstel

De jury is onder de indruk van hoe Max Kisman zijn succesvolle carrière als grafisch vormgever opgeeft om zich te storten op het kunstenaarschap met autonoom werk. Hij levert daarvoor een urgent  voorstel voor een persoonlijk onderzoek, waarin de kunstenaar in een nieuw verhaal wil ingaan op aspecten van onthechting, vermeende loyaliteit en zelfbeschikking. De jury kijkt uit naar hoe de sterke visuele taal uit zijn vormgeving geladen wordt door zijn persoonlijke zoektocht. 

Vervolg

De genomineerden zullen hun voorstel verder uitwerken en in september presenteren aan de jury. Op 22 september wordt de winnaar van het K.F. Hein Stipendium 2022 bekend gemaakt, waarna de kunstenaar een jaar de tijd heeft voor het onderzoek. In het najaar 2023 zal het werk getoond worden in het Utrecht Lokaal van het Centraal Museum.